17 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-17

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-17:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5) Study the following tables carefully and answer the questions given below:
Number of Candidates appeared in a Competitive Examination from five centres over the years

Approximations percentage of candidates qualified to appeared in the Competitive examination from five centres over the five centres over the years

1). In which of the following years was the number of candidates qualified from Chennai, the maximum among the given years?
a) 2007
b) 2006
c) 2005
d) 2003
e) None of these

2). Approximately what was the total number of candidates qualified from Delhi in 2002 and 2006 together?
a) 27250
b) 25230
c) 30150
d) 28150
e) 26250

3). Approximately how many candidates appearing from Kolkata in 2004 qualified in the competitive examination?
a) 13230
b) 13540
c) 15130
d) 15400
e) 19240

4). In which of the following years was the difference in number of candidates appeared from Mumbai over the previous year the minimum?
a) 2007
b) 2006
c) 2005
d) 2003
e) None of these

5). Approximately what was the difference between the number of candidates qualified from Hyderabad in 2001 and 2002?
a) 1680
b) 2440
c) 1450
d) 2060
e) 1860

REASONING
Directions (6 – 10): Read the following passage carefully and answer the Question given below it.
Six friends Ajay, Vijay, Pardeep, Sachin, Nikhil and Kamal married within a year in the months of February, April, July, September, November and December and in the cities of Manila, Mysore, Chennai, Delhi, Mumbai and Kolkata, but not necessarily following the above order. The bride’s names were Geeta, Jasmine, Mala, Yakshika, Nagma and Nasreen, once again not following any order. The following are some facts about their weddings.
Pardeep’s wedding took place in Chennai; however he was not married to Geeta or Nasreen. Ajay’s wedding took place in Manila and Nikhil’s in Delhi; however neither of them was married to Jasmine or Yakshika. The wedding in Kolkata took place in February. Mala’s wedding took place in April, but not in Manila. Geeta and Nagma got married in February and November and in Chennai and Kolkata but not necessarily following the above order. Sachin visited Mysore or Kolkata after his marriage in December. Kamal was married to Jasmine to September

6). Mala’s husband is
a) Ajay
b) Vijay
c) Nikhil
d) Sachin
e) Pardeep

7). Vijay’s wedding took place in
a) Mysore
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Delhi
e) Chennai

8). In Mumbai, the wedding of one of the friends took place in the month of
a) April
b) September
c) November
d) December
e) July

9). Kamal’s wedding was held in
a) Mysore
b) Chennai
c) Kolkata
d) Delhi
e) Mumbai

10). Which among the following is couple?
a) Ajay- Jasmine
b) Kamal- Nasreen
c) Vijay- Geeta
d) Kamal - Yakshika
e) Sachin- Nagma

ENGLISH
Directions (Q. 11-13): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
11). Stalled
a)   old
b)   halted
c)   adjourned
d)   expedited
e)   maintained

12). Gestation
a)   incubation
b)   ripening
c)   growth
d)   reproduction
e)   lasting

13). Primitive
a)   ancient
b)   new
c)   modern
d)   fresh
e)   second

Directions (Q. 14-15):Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
14). Crimped
a)   folded
b)   twisted
c)   set
d)   screwed
e)   straighten

15). Imperative
a)   voluntary
b)   compulsory
c)   vital
d)   important
e)   crucial

Answers:
1)a   2)d   3)b   4)a   5)e   6)c   7)c   8)d   9)a   10)c  11)b   12)b   13)a   14)e   15)a   

Solutions:
1). a)
2001-37346==37000==37×9=333
2002-48932==50000==50×12=600
2003-51406==51000==51×10=510
2004-52315==52000==52×8=416
2005-55492==55000==55×13=715
2006-57365==57000==57×11=627
2007-58492==58500==60×14=840(maximum)

2). d)
58248×0.28+59216×0.20=28152==28150

3). b)
71253×0.19=13538==13540

4). a)
2004—-28316-24800=3516
2007—–32438-29129=3309(minimum)
Other differences are high in value as compared to 2007

5). e)
51124×0.17-50248×0.21=1861==1860

(6 – 10):
Name
Month
City
Bride Name
Ajay
July
Manila
Nasreen
Vijay
February
Kolkata
Geeta
Pardeep
November
Chennai
Nagma
Sachin
December
Mumbai
Yakshika
Nikhil
April
Delhi
Mala
Kamal
September
Mysore
Jasmine
6). c)
7). c)
8). d)
9). a)
10). c)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">