19 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-18

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-18:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): You have to solve equation I and II, Give answer
a) If X>Y
b) If X<Y
c) If X≥ Y
d) If X≤ Y          
e) If X=Y or cannot be established
1). I. 4X– 19X + 12= 0   II. 3Y+ 8Y + 4 = 0
2). I. X= 729                 II. Y – √324 = √81
3). I. X2 + X – 56= 0        II. Y– 17Y + 72 = 0
4). I. 20X2 – 17X + 3= 0   II. 20Y– 9Y + 1 = 0
5). I. 3X2 – 10X + 8= 0    II. Y2 + 3Y – 4 = 0

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)
Input: 41 sprain 10 early 97 noble 26 65 ankle death
Step I: 97 41 10 early noble 26 65 ankle death sprain
Step II: noble 97 41 10 early 26 ankle death sprain 65
Step III: 41 noble 97 10 26 ankle sprain 65 early
Step IV: death 41 noble 97 10 ankle sprain 65 early 26
Step V: 10 death 41 noble 97 sprain 65 early 26 ankle
Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.
Input: omits 36 59 yards 41 elect train 12 lakes 85

6). Which element comes exactly between 85 and lake in Step III of the given input?
a) 59
b) yards
c) train
d) omits
e) elect

7). If in the first step, ’59’ interchanges its position with ‘lakes’ and ‘omits’ also interchanges its position with ’12’ then which element will be to the immediate left of ’41’?
a) 59
b) omits
c) 12
d) elect
e) lakes

8). Which of the following combinations represent the first two and last two elements in the step V of the given input?
a) 41, train and omits, 36
b) 12, lakes and 36, elect
c) 12, lakes and omits, 36
d) lakes, 41 and 36, elect
e) lakes, 41 and 59, omits

9). Which of the following element is fourth to the right of the one which is ninth from the right end in step V of the given input?
a) 36
b) yards
c) 85
d) elect
e) 12

10). In which step are the elements ‘train 85 yards 59’ found in the same order?
a) Third
b) Fourth
c) Second
d) Fifth
e) The given order of elements is not found in any step

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to for a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A)     The whole kingdom felt woebegone on the sad demise of King Krishna Dev Rai’s mother.
(B)     The reason why her wish could not be fulfilled was that it was not the season  for mangoes.
(C)     Once King Krishna Dev Rai’s mother fell seriously ill.
(D)     While she was on her deathbed she wished to distribute mangoes among Brahmins.
(E)     Due to old age and physical infirmity she could not respond to best available medicines in the kingdom.
(F)     But she succumbed to death without her wish being fulfilled.

11). Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

12). Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   E
b)   A
c)   B
d)   C
e)   D

13). Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   E
b)   F
c)   A
d)   B
e)   D

14). Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   B
b)   F
c)   D
d)   E
e)   A

15). Which of the following should be the LAST(SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   D
b)   C
c)   E
d)   A
e)   B

Answers:
1)a   2)d   3)b   4)d   5)a   6)e   7)e   8)b   9)b   10)d  11)c   12)a   13)e   14)b   15)d

Solutions:
1). a)
(x-4)(4x-3) = 0
X=4,3/4
(y+2)(3y+2) = 0
y=-2, -2/3
4,3/4,-2/3,-2
Xxyy = x>y

2). d)
X= ±27
Y = 9+18 = 27
x≤y

3). b)
(x+8)(x-7) = 0
X=7,-8
(y-8)(y-9) = 0
Y=8, 9
9,8,7,-8
Yyxx = x<y

4). d)
(x-12)(x-5) = 0
X=12/60, 5/60, x= 1/5, 1/12
(4y-1)(5y-1) =0
Y = 1/4, 1/5
3/5, ¼,1/4, 1/5
Xxyy => X ≤ Y

5). a)
(x-2)(3x-4) = 0
X=2, 4/3
(y-1)(y+4) = 0
Y = 1, -4
2,4/3,1,-4
Xxyy => x>y

(6 – 10):
Input: omits 36 59 yards 41 elect train 12 lakes 85
Step I: 85 omits 36 59 41 elect train 12 lakes yards
Step II: train 85 omits 36 41 elect 12 lakes yards 59
Step III: 41 train 85 36 elect 12 lakes yards 59 omits
Step IV: lakes 41 train 85 elect 12 yards 59 omits 36
Step V: 12 lakes 41 train 85 yards 59 omits 36 elect
6). e)
7). e)
8). b)
9). b)
10). d)

Directions (Q. 11-15):

CEDFBA





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">