20 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.
QUANTITATIVE APTITUDE
1). The ratio of efficiency of A is to C is 5 : 3. The ratio of number of days taken by B is to C is 2 : 3, A takes 6 days less than C, when A & C completes the work individually. B and C started the work and left after 2 days. The number of days taken by A to finish the remaining work?
a) 5
b) 6
c) 4.5
d) 9.3
e) None

2). A contractor employed 30 men to complete the project in 100 days. But later on he realized that just after 25 days only 20% of the work had been completed. If the amount of work is also increased by 20% of the actual work, then how many extra days are required (in companion with scheduled time) but the number of men remained constant.
a) 50
b) 60
c) 45
d) 55
e) 30

3). Three cooks have to make 80 idlis. They are known to make 20 pieces every minute working together. The first cook began working alone and made 20 pieces having worked for sometime more than three minutes. The remaining part of the work was done by the second and the third cook working together. They all took a total of 8 minutes to complete the 80 idlis. How many minutes would it take the first cook alone to cook 160 idlis for a marriage party the next day?
a) 16 minutes
b) 24 minutes
c) 32 minutes
d) 40 minutes
e) None

4). When A, B and C are deployed for a task, A and B together do 70% of the work and B and C together do 50% of the work. Who is most efficient?
a) A
b) B
c) C
d) Can’t be determined
e) None

5). Colonel, Major and General started a work together for Rs. 816. Colonel and Major did 8/17 of the total work, while Major and General together did 12/17 of the whole work. What is the amount of the least efficient person?
a) Rs. 256
b) Rs. 144
c) Rs. 85
d) can’t be determined
e) None

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:
A group of seven friends Vivian, Smith, Watson, Gayle, Bravo, Chris and Stuart has four males and three females. Each of them has a different type of watch, viz Titan, HMT, Rado, Fastrack, Reebok, Casio and Tissot, and each of them has passed out from a different college – Hansh Raj, SRCC, Desh Bandhu, Hindu, Miranda House, Agrasen and Shyam Lal but not necessarily in the same order.
None of the females has Casio or Titan. Watson has Rado and she has passed out from Miranda House. Vivian has passed out from Agrasen. Smith does not have Fastrack. Bravo has Tissot and has passed out from SRCC. Chris has Titan and has not studied in Hansh Raj. Stuart has Casio and has studied in Desh Bandhu. The one who has Fastrack has passed out from Shyam Lal. The one who has HMT has studied in Hansh Raj. None of the female members has studied either in Agrasen or in SRCC.

6). Which of the following watches does Gayle have?
a) Casio   
b) Fastrack
c) HMT  
d) Rado
e) None of the above

7). Which of the following combinations is true?
a) Watson-Rado-Miranda House-Female 
b) Vivian-Reebok-SRCC-Male
c) Stuart-HMT-Hansh Raj-Female
d) Bravo-Tissot-SRCC-Female
e) None of the above

8). Which of the following groups has only female members?
a) Chris, Gayle, Smith  
b) Bravo, Watson, Stuart
c) Watson, Smith, Gayle  
d) Gayle, Vivian, Smith
e) None of the above

9). The one who has Titan has passed out from which of the following colleges?
a) SRCC   
b) Miranda House
c) Agrasen  
d)  Hindu
e) Can’t be determined

10). From which of the following colleges did Bravo pass out?
a) Desh Bandhu   
b) SRCC
c) Hindu  
d) Can’t be determined
e) None of the above

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four.
11). The International Court of Justice in the Hague handed ______ a ruling on the disputed maritime border between Peru and Chile.
a)   over
b)   upon
c)   up
d)   down
e)   None of these

12). In last November a skilled surfer died ______ a shark attack.
a)   of
b)   from
c)   because of
d)   owing to
e)   decide

13). In China doctors are underpaid, so ______ of their income depends on how many drugs they prescribe.
a)   some
b)   little
c)   much
d)   few
e)   small number

14). ______ winning the French open in 2011, Li Na has secured _____ worth $40m, making her the third best paid female athlete in the world.
a)   since, endorsement
b)   after, applause
c)   for, loan
d)   on, honour
e)   because, old

15). Though less frequency criticised than Beijing, Ddelhi’s air is also terrible but China as a whole fares _______.
a)   good
b)   bad
c)   worse
d)   worst
e)   none

Answers:
1)b   2)a   3)c   4)a   5)b   6)b   7)a   8)c   9)d   10)b  11)d   12)b   13)c   14)a   15)c  

Solutions:
1). b)
          Efficiency    Days
A : C  5                 3
          3                 5       
And 5x – 3x = 6days => x = 3days
A completed the work in = 3 * 3 = 9days
C in = 3 * 5 = 15 days
          C : B 
Days  3 : 5
          15 : 10
B can do the work in 10 days
B and C’s two day work = 2[1/10 + 1/15] = 10/30 = 1/3
Remaining work = 2/3 work
Time taken by A = 9 * 2/3 = 6 days

2). a) According to question in 25 days 30 men can only di 20% of the work
20% of work = 25 * 30
120% of work 25 * 30/20 *120
Number of days when 30 men is doing this work = 4500/30 = 150 days
Extra days = 50 days

3). c)

4). a)
Let the total work done by (A + B + C) = 100 units
Work done by A + B = 70 units
Work Done by B + C = 50 units
Now we calculate the efficiency of all the three
Efficiency of A = 100 – 50 = 50
Efficiency of B = 70 – 50 = 20
Efficiency of C = 100 – 70 = 30
So we can say A is faster.

5). b)
Let the work done by colonel, major and general = 17
Work done by Colonel and Major = 8
Work done by Major and General = 12
Now work done by Colonel = 17 – 12 = 5
Work done by General = 17 – 8 = 9
Work Done by Major = 17 – 9 – 5 = 3
According to the question
Total amount received by them = Rs.816
Amount receive by least efficient (Major) = 816/17 * 3 = 48 * 3 = Rs.144

(6 – 10):
Person
Watch
College
Sex
Vivian
Reebok
Agrasen
Male
Smith
HMT
Hansh Raj
Female
Watson
Rado
Miranda House
Female
Gayle
Fastrack
Shyam lal
Female
Bravo
Tissot
SRCC
Male
Chirs
Titan
Hindu
Male
Stuart
Casio
Desh Bandu
Male
6). b)
7). a)
8). c)
9). d)
10). b)





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">