3 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-4

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-5:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE

Directions(1-5): Study the following graph to answer the given questions
Government  Revenue and its capital expenditure (in million) in 2008 – 2012


Percentage of breakup of the government revenues in 2008


Percentage of breakup of the government revenues in 2009


1).In 2009, Gov borrowing was 90 million. Find the individual income tax calculation?
a) 32.8million     
b) 24.3million
c) 19.8 million     
d) 28million
e) None of these
2).In 2008, the Crop earning collection was Rs.30 million. Find the government borrowings (in million)?
a) 70 million       
b) 52 million
c) 68 million        
d) 45 million
e) None of these
3).The Government borrowings in 2005 and 2007 were equal. What is the increase in Government Revenue during this period?
a) 37 million       
b) 25 million
c) 43 million        
d) 55 million
e) None of these
4).If in the year 2005 and 2008 the borrowings declined by Rs.27 million then find the increase in the revenues from 2005 to 2008?
a) 47 million       
b) 52 million
c) 63 million        
d) 50 million
e) None of these
5).In 2008, Government borrowing was 110 million. Find the Other levies calculation?
a) 18.6 million    
b) 47.5 million
c) 25.2 million     
d) 37.4 million
e) None of these
 REASONING
Directions (6 – 10): Direction: Read the following information and answer the questions that follow:
There are seven persons A, B, C, D, E, F and G based in Delhi. Each of them is from a different state, has a different profession, and plays a different instrument.
C, a doctor, is from Bihar. E and F play mandolin and violin, though not necessarily in that order. A is not from Kerala. The person from Kerala is an engineer and plays guitar. The lawyer plays sitar. The businessman from UP plays violin. The teacher and the cricketer play flute and piano, though not necessarily in that order. F is a pilot.  The Maharashtrian is a teacher. The Gujarati plays piano. G, a Punjabi, does not play sarod. B is a cricketer.
6). Which state does A belong to?
a) Gujarat
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Can’t say
e) None of these
7). Which instrument does B play?
a) flute
b) piano
c) sarod
d) Can’t say
e) sitar
8). Which instrument does C play?
a) mandolin
b) sitar
c) violin
d) None of these
e) sarod
9). What is D’s profession?
a) Engineer
b) Lawyer
c) Teacher
d) Can’t say
e) Cricketer
10). Which state does E belong to?
a) Gujarat
b) Kerala
c) UP
d) Can’t say
e) none of these
ENGLISH
11). He ultimately decided (a) /to  willingly and cheerfully  accept (b) /  the responsibility entrusted  to him (c) / No error (d).

12). Being the only people there (a) / their presence was (b) / most important (c) / No error (d).

13). It is the duty  of every citizen  to do his utmost (a)/  to defend the hardly-won (b)/  freedom of the  country (c) / No error (d).

14). Even though it was (a) raining bad (b)/ I went out  (c) / to get  some  medicines (d) / No error (e).

15). In spite of working (a) / very neat and careful (b) / he could not win  (c) / even the third prize (d) / No error (e)

Answers:
1)c   2)a   3)b   4)b   5)c   6)c   7)b   8)e   9)a   10)c

Solutions:
1. C) Revenue = 200-90 = 110 million
Income tax = 110*18/100 = 19.8 million
2. A) 25% =30 million
Revenue = 30*100/25 = 120 million
Total expenditure = 105+85 = 190 million
Borrowings = 190 – 120 = 70 million
3. B) Increase in Revenue = exp in 2007 – exp 2005 = 190 – 165 = 25 million
4. B) 2005 => R1 = 165 – B
2008 => R2 = 190 –(B-27) = 205-B
R2-R1 = 217-B-165+B = 52 million
5. C) Revenue = 200-110 = 90 million
Other levies = 90*28/100 = 25.2 million
(6 – 10):
Person
Profession
State
Instrument
A
Teacher
Maharashtra
Flute
B
Cricketer
Gujarat
Piano
C
Doctor
Bihar
Sarod
D
Engineering
Kerala
Gitar
E
Business
UP
Violon
F
Pilot
Delhi
Mandolin
G
Lawyer
Punjab
Sitar
6. C)
7. B)
8. E)
9. A)

10. C)
11). No error
12). Remove 'most'
13). Replace ' hardly' by 'hard'
14). Replace ' bad' by 'badly'
15). The correct form is 'very neatly and carefully'




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">