6 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-7

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-7:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 3): What will come in place of question mark (?) in the following questions?
1). 6 9 15 27 51 ?
a) 84
b) 99
c) 123
d) 75
e) None of these

2). 7 8 18 ? 232 1165
a) 84
b) 42
c) 57
d) 36
e) None of these

3). 9 19 40 83 ? 345 696
a) 162
b) 170
c) 175
d) 166
e) None of these

Directions (4 – 6): In each of these questions, two equations are given. You have to solve these equations and find out the values of x and y and Give answer
a) if x < y
b) if x > y
c) if x ≤ y
d) if x ≥ y
e) if x = y or no relation can be established
4). I. 16x2+20x+6=0 II. 10y2+38y+24=0
5). I. 18x2+18x+4=0 II.12y2+29y+14=0
6). I.10x2−7x+1=0 II. 35y2−12y+1=0

REASONING
Directions (7 – 11): In this question, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
a) Only conclusion I is true
b) Only conclusion II is true
c) Either conclusion I or II is true
d) Both conclusion I and II is are true
e) Neither conclusion I nor II is true

7). Statements:
Some birds are animals. Some animals are black.
No black is a white.
Conclusions: I. At least some black are birds.
II. All whites being animals is a possibility.

8). Statements:
No houses are villages. All villages are towns.
All towns are cities.
Conclusions : I. All villages are cities.
II. All towns can never be houses.

9). Statements : Some donkeys are monkeys.
No monkey is a dog. Some dogs are cats.
Conclusions : I. At least some cats are donkeys.
II. No monkey is a cat.

10). Statements : Some politicians are ministers.
Some ministers are socialists. No socialist is a pioneer.
Conclusions : I. No minister is a pioneer.
II. No pioneer is a politician.

11). Statements : Some plants are papers.
All papers are pages.
Conclusions : I. All papers being plants is possibility.
II. At least some pages are plants.

ENGLISH
Directions (12-16): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.
Only a mind that has gained a certain amount of stability can (12) that the objects of experience, (13) the cause of much ill, are not (14) or devoid of divine presence. An object becomes the source of ill at that moment when the intellect not only objectifies it, but also objectifies the divine (15) due to which the object exists. Each object, in fact, does not exist in itself. As such, the objects of (16) are non-real. It follows, then, that the intellect that objectifies the non-real objects, too, is non-real or apparent.
12).
a)   disregard
b)   exclude
c)   apprehend
d)   comprehend
e)   overlook
13).
a)   despite
b)   although
c)   when
d)   still
e)   albeit
14).
a)   deprived
b)   cut off
c)   shown
d)   robbed
e)   bereft
15).
a)   being
b)   reality
c)   presence
d)   latency
e)   distance
16).
a)   perception
b)   approach
c)   ignorance
d)   stupidity
e)   conceit

 Answers:
1)b   2)c   3)c   4)b   5)d   6)d   7)b   8)d   9)e   10)e   11)d  12)d   13)b   14)e   15)c   16)a

Solutions:
1). b) +3,+(3×2),+(6×2),+(12×2),+(24×2)
51+(24×2)=51+48=99
2). c) ×1+1,×2+2,×3+3,×4+4,×5+5
18×3+3=57
3). b) ×2+1,×2+2,×2+3,×2+4,×2+5,×2+6
83×2+4=170
4). b) x = -3/4, -1/2; y = -3, -4/5 Therefore x > y
5). d) x = -2/3, -1/3; y = -7/4, -2/3 Therefore x ≥ y
6). d) x = 1/5, ½; y = 1/7, 1/5 Therefore x ≥ y

7). b)

8). d)

9). e)

10). e)

11). d)








For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">