2 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-3

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-3:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions—(1–5) Study the following table carefully to answer the questions that follow—
The following table gives number of people in different villages and percentage of Men, Women and Children in these villages.
Village
Total No. of People
% of Men
% of Women
% of Children
L
1240
35
45
20
M
2140
45
30
25
N
1450
50
30
20
O
1680
65
20
15
P
2060
40
40
20
Q
1990
40
50
10

1). Which village has the least number of children?
a) L
b) N
c) Q              
d) O
e) None of these

2). What is the respective ratio of the number of women in Villages L and P together to the number of men in the same villages together?
a) 617:664           
b) 629:691    
c) 664 : 617
d) 691 :629          
e) None of these

3). What is the total number of women and children together in Village Q?
a) 995                 
b) 1184        
c) 1086
d) 988                  
e) None of these

4). The total number of people from Village O is approximately what per cent of the total number of people from all the Villages together?
a) 16                    
b) 21             
c) 11             
d) 25                    
e) 9

5). What is the total number of children from Villages M and N together ?
a) 785                  
b) 825          
c) 855           
d) 795                   
e) None of these

REASONING
Direction (6 – 10): Read the following information carefully to answer the given questions-
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit number and are arranged as per same logic based on the value of the number.)
Input: 17 sum energy 35 light yellow 27 ink 22 oval 37 are 48 34
Step I : 17 oval sum energy 35 light yellow 27 ink 22 37 are 48 34
Step II : 17 Oval 48 yellow sum energy 35 light 27 ink 22 37 are 34
Step III: 17 Oval 48 yellow 27 ink sum energy 35 light 22 37 are 34
Step IV: 17 Oval 48 yellow 27 ink 34 sum energy 35 light 22 37 are
Step V : 17 oval 48 yellow 27 ink 34 sum 35 energy light 22 37 are
Step VI: 17 oval 48 yellow 27 ink 34 sum 35 energy 22 light 37 are
Step VI is the last step of the arrangement
As per the rules followed in above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input
Input: 24 else support 08 violent urge 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 5 41
(All the numbers given in the arrangement are two digit numbers.)

6). How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven
e) None of these

7). In which step will there be the following output?
5 urge 24 violent 17 on else support 08 04 repeat 14 arrange 37 till 41
a)  Step I
b) Step II
c) Step III
d) Step IV
e) Step V

8). Which of the following will be at the fifth position from the right in the last step?
a) 8
b) support
c) 41
d) else
e) None of these

9). Which of the following represents the positions of ’14’ in step IV?
a) 7 from left
b) 8 from right
c) 5 from right
d) 8 from left
e) None of these

10). Which element is third to the right of ‘else’ in step V?
a) 08
b) support
c) repeat
d) 04
e) 37

ENGLISH
Directions (Q.11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
11).France, which has a long history of ____________ satire, has been ___________ a body blow, losing several of its most talented cartoonists and humanists in one go.
a)   Nice, smacked
b)   Scoffing, seen
c)   Flattering, hit
d)   Polite, battered
e)   Derisive, struck

12).Police claims that the medical reports say that the ______________ suffered from no ___________ disease and had no cardiac problem, hypertension or tuberculosis.
a)   Gone, preceding
b)   Deceased, prior
c)   Lifeless, past
d)   Diseased, former
e)   Expired, antecedent

13).For ________________ a decade, Sri Lankan President Mahindra Rajapaksa has run Sri Lanka as his ___________.
a)   About, servitude
b)   Around, captivity
c)   Roughly, freedom
d)   Almost, fiefdom
e)   Virtually, land

14).Today, most of us would agree that if any journalist _____________ canonization, it would be _____________.
a)   Gains, him
b)   Merits, he
c)   Demands, his
d)   Earns, nobody
e)   Deserves, him

15).Madan Mohan Malviya was ______________ in raising the money and in __________ the construction of an impressive campus.
a)   Instrumental, supervising
b)   Helpful, neglecting
c)   Active, dealing
d)   Conducive, overseeing
e)   Auxiliary, conducting

Answers:
1)c   2)d   3)e   4)a   5)b   6)d   7)c   8)b   9)a   10)d   11)e  12)b  13)d  14)b  15)a

Solutions:
(1 – 5): 
Village
Total number of people
Number of men
Number of women
Number of children
L
1240
434
558
248
M
2140
963
642
535
N
1450
725
435
290
O
1680
1092
336
252
P
2060
824
824
412
Q
1990
796
995
199
Total
10560
4834
3790
1936

1). c)
2). d)
Required ratio = (558 + 824) : (434 + 824) = 691 : 629
3). e)
Required sum = 995 + 199 = 1194.
4). a)
Required percentage = (1680/10560)*100 = 16% .
5). b)
Required sum = 535 + 290 = 825

(6 – 10):
The arrangement machine rearrange one number followed by a word in each step. In Step I it rearrange a least odd no. first which is followed by a vowels (in reverse alphabetical order). In step II it rearrange a highest even no. which is followed by consonant (in reverse alphabetical order). The process get repeated so on.
Input: 24 else support 08 violent urge 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 5 41
Step I: 5 urge 24 else support 08 violent 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 41
Step II: 5 urge 24 violent else support 08 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 41
Step III: 5 urge 24 violent 17 on else support 08 04 repeat 14 arrange 37 till 41
Step IV: 5 urge 24 violent 17 on 14 till else support 08 04 repeat arrange 37 41
Step V: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else support 08 04 repeat arrange 41
Step VI: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else 08 support 04 repeat arrange 41
Step VII: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else 08 support 41 arrange 04 repeat
6). d)
7). c)
8). b)
9). a)
10). d)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-ClickHere  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">