3 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Questions) Set-8:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the table carefully to answer the following questions.
The percentage profit is given on total cost price. Cost price = cost of production + transportation cost + packaging cost

Name of the goods
Cost of production per kg
Cost of transportation
Cost of packaging
Selling price per kg
Profit / Loss
Percentage of Profit / Loss
Salt
` 80
` 8

` 120


Wheat
` 40
` 0
` 0


5% Profit
Barley
` 45

` 5

` 50

Mustard
` 20
` 3
` 1



Soya bean
` 70
` 10

` 90

6% Loss

1). If the percentage of profit on sold Salt is 10%, then what is its cost of packaging?
a)   ` 25.57
b)   ` 18.41
c)   ` 30.27
d)   ` 21.09
e)   ` 19.18

2). What is the difference between the selling price of Barley and that of Wheat, if the cost of transportation is zero for both?
a)   `56         
b)   `52         
c)   `48         
d)   `36         
e)   `72

3). What is the cost of packaging of Soya bean?
a)   `22.5      
b)   `20.04    
c)   `19.91
d)   `18.71    
e)   `15.74

4). What is the percentage profit of Mustard if its selling price is 80% of the cost price of Wheat?
a)   28%       
b)   30%       
c)   32%       
d)   34%       
e)   38%

5). 4 kg Salt, 3 kg Wheat and 5 kg Mustard are sold. What is profit or loss percentage? (The packing cost is zero for all goods) and selling price of Mustard is `32 per kg?
a)   36%     
b)   32%     
c)   30.49%
d)   34.2%  
e)   31.5%

6). The product of Rahul’s age five years ago and his age 8 years later is 30, his ages at both times being given in years. What is his present age?
a)   10 years
b)   16 years
c)   9 years
d)   6 years
e)   None of these

7). Out of a group of squirrels, 7/2 times the square root of the total number are lurching on the branches of a tree. The remaining two are moving on the ground. What percent of the total squirrels are moving on the ground?
a)   50%
b)   20%
c)   12.5%
d)   17.50%
e)   None of these

8). A train passes two bridges of lengths 200 m and 120 m in 29 seconds and 21 seconds respectively. What is the length of the train, if the train is running at the same speed over both the bridges?
a)   100 m
b)   90 m
c)   70 m
d)   85 m
e)   None of these

9). A wire when bent in the form of a circle encloses an area of 1386 sq cm. What will be the enclosed area when the same wire is bent into the form of an equilateral triangle?
a)   484 √3 cm2
b)   512 √3 cm2
c)   352 √3 cm2
d)   441 cm2
e)   None of these

10). Find the least multiple of 23, which, when divided by 18, 21 and 24, leaves the remainders 7, 10 and 13 respectively.
a)   1093
b)   2451
c)   3013
d)   3039
e)   None of these

Answers:
1).d) 2.c) 3.e) 4.a) 5.c) 6).e) 7).c) 8).b) 9).a) 10).c)

1). Selling price of Salt = `120 per kg
Profit = 10%
Total cost price = 120 × 100 / 110   = `109.09
Cost of packing = Cost price – Cost of production   – Cost of transportation
 = 109.09 – 80 – 8 = `21.09
Answer: d)
2). Selling price of Wheat = 40 × 105 / 100 = `42
Selling price of Barley = 45 + 5 + 50 = `100
Required difference = 100 – 42 = `48
Answer: c)
3). Selling price of Soya bean = `90
Loss = 6%
 Total cost price = 90 ×    100 / 94    = `95.74
Cost of packaging of Soya bean = Total cost price – Cost of production – Cost of transportation = 95.74 – 70.10 = `15.74
Answer: e)
4). Cost price of Wheat = `40
Selling price of Mustard = 40 × 80 / 100   = `32
Cost price of Mustard = Cost of production + Transportation + Packaging = 20 + 3 + 2 = `25
% profit = 32 – 25 / 25 × 100 = 28%
Answer: a)
5). Cost price of 4 kg Salt + 3 kg Wheat + 5 kg Mustard
= {4 × (80 + 8) + 3 × 40 + 5 × (20 +   3)}
= 352 + 120 + 115 = `587
Selling price of 4 kg Salt + 3 kg Wheat + 5 kg Mustard
=  4 ×  120 +  3 × 42 +  5 ×  32  = 480  + 126  + 160  =  `766
% profit = 766 – 587 / 587 = 30.49%
Answer: c)
6). 7 years.
Answer: e)
7). Let the total no. of squirrels = x2
From the question, x 2 + 7/2  x2 - 2
2x2 + 7x - 4 = 0
(x - 4) (2x +1) = 0
x = 4
Hence, total no. = 42 = 16
Required percentage = 2 / 16 × 100 = 12.5%
Answer: c)
8). Speed of the train = (200 - 120) m / (29 - 21) sec = 10m/ sec
In the first case,
Distance = Speed × Time = 10 × 29 = 290 m.
Length of the train = 290 - 200 = 90 m.
Answer: b)
9). Area of circle = r2 = 1386
r = 21 cm.
Length of the wire = Circumference of circle
= 44 / 7 × 21= 132 cm
Perimeter of the triangle = 132 cm
And each side of the triangle = 132 / 3 = 44 cm
So, required enclosed area = 3 / 4 × 44 × 44 = 484 3 sq cm
Answer: a)
10). LCM of 18, 21, 24 = 504
Since 18 - 7 = 21 - 10 = 24 - 13 = 11
The required number should be (504x - 11) where x is any positive integer. We have to find the minimum value of x such that (504x - 11) is divisible by 23.
From the given choices, (c) satisfies the condition.
Answer: c)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">