21 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-20

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-20:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q.1-5): Study the bar graph carefully and answer the following questions.
The number of male and female probationary officers in various banks

1). What is the total number of employees in the given five banks?
a) 60000
b) 56000
c) 58000
d) 62000
e) 59000
2). What is the ratio of male to female probationary officers in all six banks?
a) 5 : 4
b) 3 : 2
c) 2 : 3
d) 7 : 8
e) 4 : 5
3). In HDFC 40% males and 30% females are unmarried, then what is the ratio of the married males to the married females in HDFC?
a) 7 : 5
b) 5 : 7
c) 12 : 13
d) 2 : 3
e) 3 : 5
4). If the number of married male probationary officers in ICICI is equal to that in PNB, which is 40% of the male probationary officers in PNB, then what is the percentage of married male probationary officers in ICIC with respect to the total number of probationary officers in ICIC?
a) 25.51%
b) 28%
c) 27.91%
d) 22%
e) 23.33%
5). The male probationary officers in PNB is what per cent more than the female probationary officers in BOI?
a) 74.8%
b) 74%
c) 75%
d) 75.4%
e) 78%
REASONING
Directions (6 – 10): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Given answer
a) If only conclusion I follows
b) If only conclusion II follows
c) If either conclusion I or II follows
d) If neither conclusion I nor II follows
e) If both conclusions I and II follow
6). Statements:
No bird is a parrot.
No parrot is a crow.
Conclusions:
I. No bird is a crow.
II. No crow is a parrot.
7). Statements:
Some glasses are spoons.
Some jugs are spoons.
Conclusions:
I. All jugs being glasses is a possibility.
II. Some spoons are jugs.
8). Statements:
All cups are plates.
Some plates are jars.
Conclusions:
I. All cups are jars.
II. Some jars not being plates is a possibility.
9). Statements:
All animals are ants.
No ant is a mosquito.
Conclusions:
I. No animal is a mosquito.
II. No mosquito is an ant.
10). Statements:
Some buses are cars.
No car is a cycle.
Conclusions:
I. Some cycles are not cars.
II. Some buses are not cycles.
ENGLISH
Directions (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A.   Even our public distribution system follows differential pricing for different categories of users.
B.   In such a case, users would have had to negotiate with ISPs separately
C.   Sans net neutrality, telecom service providers would have assumed the power of gatekeepers controlling the consumer experience.
D.   Why then is differential pricing taboo for Internet services?
E.   There is nothing new about the differential pricing of products and services which is an established business practice.
F.   Some telecom service providers had launched certain plans free with access limited to a few websites under the guise of providing Internet services to the poor.

11).Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

12). Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   E
b)   F
c)   A
d)   D
e)   B
13).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
14).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   A
d)   E
e)   F
15).Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   D  
d)   C     
e)   E

Answers:
1)a   2)d   3)b   4)e   5)c   6)b   7)e   8)b   9)e   10)e  11)b   12)b   13)e   14)c   15)d

Solutions:
1). A)
Total employees of the given six banks = (8 + 9 + 4 + 3 + 6 + 5 + 6 + 7 + 5 + 7) * 1000 = 60000
2). D)
Ratio of male to female PO in six banks = (8000 + 3000 + 5000 + 7000 + 5000) : (9000 + 4000 + 6000 + 6000 + 7000) = 28000 : 32000 = 7 : 8
3). B)
Unmarried males in HDFC = 5000 * 40/100 = 2000
Therefore married males = 5000 – 2000 = 3000
Unmarried females in HDFC Bank = 6000 * 30/100 = 1800
Therefore married male = 6000 – 1800 = 4200
Therefore required ratio = 3000 : 4200 = 5 : 7
4). E)
No. male married PO in ICICI = No. male married PO in PNNB = Male PO in PNB * 40/100 = 7000 * 40/100 = 2800
Therefore percentage of married male PO in ICICI w.r.t the total PO in ICICI = 2800 * 100/(7000 + 5000) = 23.33%
5). C)
Required Percentage = (7000 – 4000)/4000 * 100% = 75% more than female PO in BOI
6). B)
7). E)
8). B)
9). E)
10). E)



Directions(11-15):  EADFCB.


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">