22 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-21

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-21:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APPTITUDE
Directions (1 – 5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer: –
a) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
c) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
d) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

1). What is the speed of the train whose length is 210m?
I. The train crosses another train of 300m length running in opposite direction in 10s
II. The train crosses another train running in the same direction at the speed of 60kmph in 30s.

2). What is the man’s speed in still water?
I. The speed of the stream is one-third of the man’s speed in still water.
II. In a given time, the man can swim twice as far with the stream as he can against it.

3). What is the Ratio of male to female officers in the police force in town T?
I. The number of female officers is 250 less than half the number of male officers.
II. The number of female officers is 1/7 the number of male officers.

4). What is the rate of the Compound Interest?
I. A certain amount invested at the compound interest rate amounts to Rs. 1331
II. The amount was invested for a period of three years.

5). What is the difference between the two digits in a two-digit number?
I. The sum of the two digits is 8.
II. 1/5 of that number is 15 less than 1/2 of 44

REASONING
6). How far is point A from point D ?
I. Point A is 4m to the north of point B .Point C is 3m to the east of point A. Point D is to the west of point A such that points C, A and S form a straight line of 7m
II. Point F is3m  to south of point D. Point C is 4m to the east of point A. Point A is 3m to the north of point B. Point A lies on the line formed by joining points C and D.
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Either I or II
e) Neither I or II

7). How many people are standing in a straight line. All are facing North
I. M stands third from the left end of the line. Only one person stands between M and O. P stands second to the right of O. P stands at one of the extreme lines
II. K stands exactly at the centre of the line. Only two people stand between K and L. Only three people stands between L and O. Only one persons stands between O and P
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Either I or II
e) Neither I or II

8). What does ‘Zee’ represent in a code language?
I. In that code language ‘ah koj zee pig’ mean ‘can you take that ’
II. In that code language ‘et zee lin ter’ means ‘you may come now’
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Either I or II
e) Neither I or II

9). Among K, L, M, N, O and P each has different age, who is the youngest among them?
I. L is younger than only K, and P. N is neither the oldest nor the youngest
II. M is older than N but not the oldest
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Either I or II
e) Neither I or II

10). How is H related to C?
I. M has two daughters. One of them is Z, who is married to H.
II. C is the mother of Y, the younger sister of Z.
III. M is C’s husband.
a) Only I and II
b) Only I and III
c) Only I and either II or III
d) Any two of the three
e) All are necessary

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In Q.Nos 11-15, a part of a the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d). Mark your answer in the Answer-Sheet.

11). The Sheena Bora murder case, in which her mother Indrani Mukherjee and step father Peter Mukerjee are accused, have taken a new twist.
a)   accused of, has taken
b)   accused, has taken
c)   accused to has taken
d)   No improvement

12). As the princes grew up, Kripacharya taught them archery and the practise of arms and other things that princes should learn.
a)   practice of arms
b)   practise of arm
c)   practice of arm
d)   No improvement

13). All his money are spent and all his hopes are ruined.
a)   has spent
b)   have spent
c)   is spent
d)   No improvement

14). I cannot help thinking that you are the mastermind.
a)   help but think
b)   help but only
c)   help in thinking
d)   No improvement

15). He promised to promptly pay the dues.
a)   paying the dues promptly
b)   pay the dues promptly
c)   having paid the dues promptly
d)   No improvement

Answers:
1)e   2)d   3)b   4)d   5)b   6)d   7)a   8)c   9)c   10)c  11)b   12)a   13)c   14)d   15)b

Solutions:
1). e)
L1 = 210m(Given)
From Statement I, L2 = 300m
L1 + L2 = 210m +300m =510m
S1 + S2 = [D/T] = 510/10 = 51m/s
From Statement II,
S2 = 60kmph = 60*(5/18) = 50/3 m/s
S1 – S2 = 510/30 = 51/3 => S1-50/3 = 51/3
S1 = 101/3 m/s
Thus both the statements are required to answer the question.

2). d)
From Statement I, Speed of stream = 1/3 * Man’s speed = Man’s speed = 3* Speed of stream
From Statement II, Man’s speed = 2* Speed of stream
Thus both the statements are not sufficient to answer the question.

3). b)
From Statement I,
Number of male officers = x
Number of female officers = x/2 – 250
Ratio can’t be calculated from Statement I.
From Statement II,
Number of male officers = x
Number of female officers = x* 1/7
Ratio = x/(x/7) = 7:1
Thus Statement II alone is sufficient to answer the question.

4). d)
Principal is not given, We can not find the rate of CI from both statements.

5). b)
Statement I not sufficient
From statement II,
1/5 * x = 1/2 *44 -15
x = 35, Difference between the two digits is = 2

6). d)

7). a)

8). c)
ah koj zee pig  = > can you take that
et zee lin ter’ means => you may come now
common Zee => you

9). c)
K, P>L……..N……….
K.P>L>M>N>

10). c)
M(Father)C(Mother) => 2 Daughters => Y and Z
H is husband of Z
From I alone we can’t identify C is male or female






For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">