23 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-22

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-22:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 - 5): Study the following information carefully to answer these questions
A company having 450 employees has sent all its employees for training in one or more areas out of management skills, computer skills and communication skills. Additional information is given below.
The employees are classified into two categories—officers and Assistants, who are in the ratio of 4:5. The number of officers taking training only in management skills is 25% of the number of assistants taking training only in management skills. 20% of the total number of employees takes training only in computer skills. Number of assistants taking training in management and communication skills both is 20% of the total number of assistants. 6% of the total employees take training in all of which two-thirds are officers. 10% of the total employees take training only in management and computer skills, which is five times the number of assistants taking training only in computer skills and communication skills. 10% of assistants take training only in management and computer skills. 10% of the officers take training only in computer skills, 16% of the Assistants take training only in management skills which is equal to the number of officers taking training only in communication skills and is equal to the 50% of the number of officers taking training only in management and communication skills both.

 1). What per cent of the total number of officers take training in computer skills but not in communication skills?
a) 25%
b) 40%
c) 20%
d) 15%
e) None of these

2). How many officers take training in management skills?
a) 110
b) 128
c) 118
d) 98
e) None of these

3). How many employees take training in communication skills but not in management skills?
a) 106
b) 135
c) 127
d) 134
e) None of these

4). Total how many assistants take training in communication skills?
a) 115
b) 106
c) 47
d) 97
e) None of these

5). Total how many assistants take training in computer skills but not in management skills?
a) 113
b) 104
c) 88
d) 79
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions given below.
In a conference 8 people A, B, C, D, E, F, G and H from different cities Delhi, Pune, Kochi, Mumbai, Chennai, Lucknow, Bhatinda and Amritsar not necessarily in same order are sitting around a rectangular table. 3 persons are sitting on each longer side and each on the smaller sides.
D is sitting second to the right of the person who is from Amritsar. E is sitting third to the left of the person who is from Lucknow. F and G are sitting opposite each other. C is sitting diagonally opposite the person from Bhatinda. B is sitting opposite the person who is from Delhi. The person from Mumbai is sitting second to the right of the person from Chennai and second to the left of A, who is not sitting near the person who is from Bhatinda. G is sitting on the smaller side to the right of the person who is from Bhatinda. G is sitting on the smaller side and to the right of the person who is from Bhatinda. Persons from Chennai and Mumbai are not on the same side of the table. The person from Mumbai is sitting third to the right of the person from Amritsar, who is not sitting diagonally opposite the person from Pune. The person from Mumbai third to the left of C. F sits second to the left of H. Pune sits opposite Chennai.

6). Who is sitting third to the right of the person from Lucknow?
a) E
b) Person from Chennai
c) A
d) Person from Bhatinda
e) None of these

7). Who is definitely sitting diagonally opposite to D?
a) A
b) C
c) Person from Delhi
d) Person from Kochi
e) Can’t be determined

8). According to the sitting arrangement what will come in place of question mark?
D : Mumbai :: C : ?
a) Lucknow
b) Chennai
c) Kochi
d) Amritsar
e) None of these

9). From which city does A belong?
a) Pune
b) Delhi
c) Chennai
d) Amritsar
e) Can’t be determined

10). Which of the following combinations is definitely correct?
a) H - Amritsar
b) D - Chennai
c) A - Kochi
d) G – Mumbai
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
11). At least fifteen women in Chhattisgarh died after ________ sterilisations in government-run camp.
a)   successful
b)   distorted
c)   mismanaged
d)   botched
e)   spoiled

12). When Union Home Minister met RJD chief in the lobby of a hotel, they warmly _________ pleasantries.
a)   sent back
b)   exchange
c)   traded
d)   replaced
e)   returned

13). About three in every 20 people have cholesterol ________ in some from.
a)   aberration
b)   deformity
c)   abnormalities
d)   normality
e)   anomaly

14). Godman Ashutosh ji Maharaj, sasid t obe worth Rs. 1500 crore, has been “clinically dead” since January ______ a cardiac arrest.
a)   following
b)   after
c)   leading
d)   preceding
e)   trailing

15). The Indian Parliament does not have the mandate to _____ Article 370.
a)   counter
b)   cancel
c)   void
d)   withdraw
e)   repeal

Answers:
1)c   2)b   3)e   4)a   5)d   6)d   7)b   8)a   9)a   10)d  11)d   12)b   13)c   14)a   15)e

Solutions:
(1 – 5):


1). c)
Required %= (20+20)/200=20%
2). b)
Officers take training in management skills =10+80+18+20=128
3). e)
Employees take training in communication skills but not in management skills= 87+21=108
4). a)
Assistants take training in communication skills= 47+50+9+9=115
5). d)
Assistants take training in computer skills but not in management skills= 70+9=79

(6 – 10):

6). d)
7). b)
8). a)
9). a)
10). d)





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">