25 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-25

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-25:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
1). 23.999 × 9.004 × 16.997 = ?
a) 3200
b) 4100
c) 2700
d) 3700
e) 4500

2). 5 7/9 × 8 4/5 × 9 2/3 = ?
a) 490
b) 590
c) 540
d) 460
e) 520

3). 5940 ÷ 28 ÷ 6 = ?
a) 40
b) 35
c) 46
d) 52
e) 27

4). 15.5% of 850 + 24.8% of 650 = ?
(a) 295
(b) 330
(c) 270
(d) 375
(e) 220

5). 2 √2302 = ?
a) 54
b) 59
c) 41
d) 37
e) 47

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions.
Seven people – P, Q, R, S, T, U and V – are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south.
Only two people are sitting to the left of V. Only two people sit between V and Q. P sits second to the left of Q. The immediate neighbours of P face opposite directions (ie if one of the neighbours faces south then the other faces north and vice versa). Only one person sits between P and R. U sits third to the left of R. S is not an immediate neighbour of Q. Both the immediate neighbours of R face the same direction (i.e if one neighbour faces south then the other neighbour also faces south and if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north). P faces the same direction as R. T faces north. Q sits on the immediate left of T.

6). Who among the following sits exactly between V and the one who is sitting on the immediate left of Q?
a) P
b) R
c) U
d) T
e) Other than those given as options

7). Who among the following sits exactly in the middle of the line?
a) S
b) P
c) U
d) T
e) R

8). Which of the following pairs represents the immediate neighbours of Q?
a) TU
b) QP
c) PR
d) TV
e) VU

9). Which of the following pairs represents the people sitting at the two extreme ends of the line?
a) QR
b) TU
c) SQ
d) ST
e) Other than those given options

10). Who among the following sits second to the right of S?
a) U
b) V
c) Q
d) P
e) Other than those given options

ENGLISH
11). When I look at these letters now (a) / I can hardly believe (2) / the kind of affection (c) / that have come my way (d) / No error (e)

12). If on doing so (a) / the critic arrives at (2) / embarrassingly adverse conclusions(c) / he does not shy at declaring them (d) / No error (e)

13). The tired travellers were bundled off (a) / to the nearby cophouse (2) / till anyone could come(c) / and vouch for their credentials (d) / No error (e)

14). Many observers believe (a) / the resignation will be (2) / very damaged (c) / to the leader (d) / No error (e)

15). Contrary to earlier reports (a) / I found him (2) / brighter than I (c) / during our encounter (d) / No error (e)

Answers:
1)d   2)a   3)b   4)a   5)e   6)a   7)b   8)a   9)e   10)b   11)d  12)d  13)c   14)c   15)c

Solutions:
(6 – 10):

6). A)
7). B)
8). A)
9). E)
10). B)

11). D) Replace ‘that have’ with ‘that has’ ; affection singular
12). D) Replace ‘at ’ by ‘away from’
13). C) Replace ‘anyone’ with ‘someone’; the sense is positive
14).c) Replace ‘damaged’ with ‘damaging’
15).c) Replace ‘ brighter than me’ ; note that the comparison is to him




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">