26 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-26

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-26:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below:
The pie–charts show the percentage quantity of fruits available at two fruit vendor.


1).What is the difference between the quantity of Guava available at vendor B and that at vendor A?
a) 90 kg
b) 45 kg
c) 85 kg
d) 80 kg
e) 60kg

2). If the price of Mango is Rs. 130 per kg, Apple is Rs. 140 per kg and Orange is Rs. 80 per kg, then what is the ratio of their cost at vendor A?
a) 11 : 14 : 16
b) 39 : 28: 20
c) 39 : 28 : 21
d) 15 : 14 : 11
e) 39 : 26 : 20

3). The quantity of Mango available at vendor B is approximately what percent of the quantity of Mango available at vendor A?
a) 69%
b) 78%
c) 88%
d) 83%
e) 70%

4). If the price of Mango is Rs. 130 per kg, Apple is Rs. 140 per kg and Orange is Rs. 80 per kg, Grapes is Rs. 115 per kg and Guava is Rs. 68 per kg at both vendor A and B then what is the difference between the cost of all fruits at vendor A and that at Vendor B?
a) Rs. 72000
b) Rs. 55000
c) Rs. 64000
d) Rs. 51000
e) Rs. 46000

5). The quantity of Orange available at vendor A is approximately what percent more than that of Apple available at vendor B?
a) 61.52%
b) 68.4%
c) 82%
d) 90%
e) 71.43%

REASONING
Directions (6-10): Read the following information carefully to answer the given questions-
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit number and are arranged as per same logic based on the value of the number.)
Input: 17 sum energy 35 light yellow 27 ink 22 oval 37 are 48 34
Step I : 17 oval sum energy 35 light yellow 27 ink 22 37 are 48 34
Step II : 17 Oval 48 yellow sum energy 35 light 27 ink 22 37 are 34
Step III: 17 Oval 48 yellow 27 ink sum energy 35 light 22 37 are 34
Step IV: 17 Oval 48 yellow 27 ink 34 sum energy 35 light 22 37 are
Step V : 17 oval 48 yellow 27 ink 34 sum 35 energy light 22 37 are
Step VI: 17 oval 48 yellow 27 ink 34 sum 35 energy 22 light 37 are
Step VI is the last step of the arrangement
As per the rules followed in above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input
Input: 24 else support 08 violent urge 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 5 41
(All the numbers given in the arrangement are two digit numbers.)

6). How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven
e) None of these

7). In which step will there be the following output?
5 urge 24 violent 17 on else support 08 04 repeat 14 arrange 37 till 41
a) step I
b) Step II
c) Step III
d) Step IV
e) Step V

8). Which of the following will be at the fifth position from the right in the last step?
a) 8
b) support
c) 41
d) else
e) None of these

9). Which of the following represents the positions of '14' in step IV?
a) 7 from left
b) 8 from right
c) 5 from right
d) 8 from left
e) None of these

10). Which element is third to the right of 'else' in step V?
a) 08
b) support
c) repeat
d) 04
e) 37

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Pick out the most effective word/phrase from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.
11). He knelt at his side and comforted him with _______.
a)   harsh
b)   silent
c)   kind
d)   cruel
e)   flowers

12). A man who is perpetually _______ which of the two things he will do first, will do neither.
a)   confuse
b)   forced
c)   orders
d)   hesitating
e)   enjoying

13). We cannot _______ of life without suitable environment.
a)   live
b)   buy
c)   extract
d)   dreams
e)   think

14). He thought the boy ________ to benefit the blacksmith.
a)   wants
b)   wanting
c)   desire
d)   harm
e)   loose

15). The fisherman gladly _______ up the baby and took it home.
a)   loaded
b)   picked
c)   dragged
d)   pushed
e)   climb

Answers:
1)d   2)b   3)d   4)d   5)e   6)d   7)c   8)a   9)a   10)d  11)c   12)d   13)e   14)a   15)b

Solutions:
1). d)           
Quantity of Guava available at vendor A = 2400 × 10/100 = 240 kg
Quantity of Guava at available at vendor B = 2000 × 16/100 = 320 kg
So, required difference = 320 – 240 = 80 kg

2). b)
At vendor A,
Cost of Mango = 130 × 2400 × 24/100 = Rs. 74880
Cost of Apple = 140 × 2400 × 16 /100 = Rs. 53760
Cost of Orange = 80 × 2400 × 20/100 = Rs. 38400
So, required ratio = 7488 : 5376 : 3840= 39 : 28 : 20

3). d)
Quantity Mango available at vendor B = 2000 × 24/100 = 480 kg
Quantity Mango available at vendor A = 2400 × 24/100 = 576 kg
So, required percentage = 480/576 * 100 = 83%

4). d)
Cost of all fruits available at vendor A = (2400 × 24/100 × 130 + 2400 × 16/100 × 140 + 2400 × 10/100 × 68 + 2400 × 20 /100 × 80 + 2400 × 30/100 × 115) = 24× [24 × 130 + 16 × 140 + 10 ×68 + 20 × 80 + 30 × 115] = 24× [3120 + 2240 + 680 + 1600 + 3450] = Rs.266160
Cost of all fruits available at vendor B = (2000 × 24/100 × 130 + 2000 × 14/100 × 140 + 2000 × 16/100 × 68 + 2000 × 20/100 × 80 + 2000 × 26/100 × 115) = 20[24 × 130 + 14 × 140 + 16 × 68 + 20 × 80 + 26 × 115] = [3120 + 1960 + 1088 + 1600 + 2990] × 20 = Rs.215160
So, required difference = Rs.51000

5). e)
Quantity of Orange available at Vendor A = 2400 × 20/100 = 480kg
Quantity of Apple available at Vendor B = 2000 × 14/100 = 280 kg
So, required percentage = (480 - 280)/280 * 100 = 71.43%

(6 – 10):
The arrangement machine rearranges one number followed by a word in each step. In Step I it rearrange a least odd no. first which is followed by a vowels (in reverse alphabetical order). In step II it rearranges a highest even no. which is followed by consonant (in reverse alphabetical order). The process get repeated so on.
Input: 24 else support 08 violent urge 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 5 41
Step I: 5 urge 24 else support 08 violent 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 41
Step II: 5 urge 24 violent else support 08 17 04 repeat 14 arrange on 37 till 41
Step III: 5 urge 24 violent 17 on else support 08 04 repeat 14 arrange 37 till 41
Step IV: 5 urge 24 violent 17 on 14 till else support 08 04 repeat arrange 37 41
Step V: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else support 08 04 repeat arrange 41
Step VI: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else 08 support 04 repeat arrange 41
Step VII: 5 urge 24 violent 17 on 14 till 37 else 08 support 41 arrange 04 repeat
6). d)
7). c)
8). a)
9). a)
10). d)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">