27 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-27

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-27:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): The given bar graph shows the sales of three different products of different stationery companies for the year 2010 – 2011.


The table shows the percentage of users of these products who are school goers.


1). The number of school gores who uses Crayon of Cello and Rotamac together is what precent of the total number of users excluding school gores who uses pens of Reynolds and Montes together?
a) 71.165%
b) 77.4%
c) 83.721%
d) 84.64%
e) 102.4%

2). The number of users other than school goers who uses pencils of Linc is what percentage more than the number of school goers who uses pencils of Luxor? (Apprx. Value)
a) 84%
b) 93%
c) 98%
d) 74%
e) 62%

3). Find the number of school goers who uses pens from Reynolds?
a) 18750
b) 19700
c) 20400
d) 20800
e) 21500

4). Find the total number of users other than school goers who uses pencils of all six companies?
a) 156100
b) 157200
c) 157950
d) 157900
e) 157980

5). Find the difference between the average number of users of crayons and the average number of users of pen from all six brands together?
a) 3500
b) 2800
c) 3750
d) 4200
e) 4750

REASONING
Directions (6 – 10) In each of the questions below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

6). Statements: Some Shoes are Socks. Some Sandals are Socks. All Socks are Ties. All Ties are Belts.
Conclusions: I. Some Shoes are Belts. II. Some Sandals are Ties. III. Some shoes are Sandlas. IV No shoe is Sandal
a) Only I, II and III follow
b) Either III or IV follows
c) Only I and II and Either III or IV follows
d) Only II and either III or IV follows
e) All follows

7). Statements: All rice are wheat. Some wheat are maize. Some Maize are corn. All corn are jowar.
Conclusions: I. Some Maize are jowar. II. Some corn are whear. III. Some wheat are rice. IV. No tice is is jowar.
a) Only II follows
b) Only I and III follows
c) Only III follows
d) Only either I or II follows
e) Only I, III and IV follows

8). Statements: Some sweets are sour. Some sour are bitter. Some bitter are food. Some food is spicy.
Conclusions: I. No sweet is spicy. II. No food is sour III. Some sweets are spicy. IV. Some sweets are food.
a) None follows
b) Only either I, II or IV follows
c) Only either I or III follows
d) Only II or III follow
e) only II and either I or III follow

9). Statements: Some planes are curves. All curves are dimensions. No dimension are arcs. Some arcs are not angles.
Conclusions: I. Some planes are not angles. II. No plane are arcs. III. No curve are arcs. IV. No arcs are dimensions.
a) Only I follows
b) Only II follows
c) Only III and IV follow
d) Only IV follows
e) None follows

10). Statements: Some tanks are banks. All banks are thanks. All thanks are ranks. Some ranks are blanks.
Conclusions: I. Some tanks are blanks. II. Some banks are blanks. All banks are ranks. IV. Some tanks are thanks.
a) Only I and III follow
b) Only either I or II and III follow
c) Only III and IV follow
d) Only II and III follow
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following six sentences A, B,C, D, E and F in a proper sequence to form a meaningful paragraph. Then answer the questions given below.
(A)   we will find some one who won’t care how you look either, or how anyone would look, if only there is the personality fit.
(B)    You need a girl who is a personal, emotional and temperamental fit to you.
(C)  If we can’t find the fit in this group, we will look elsewhere.
(D)  What are look?
(E)   At one time I said to him, “you see, it is not a matter of fitting a girl to a physical ideal only”.
(F)   If that happens looks are less important.

11). Which of the following should be FIRST statement after rearrangement?
a)   C
b)   B
c)   D
d)   E
e)   A

12). Which of the following should be SIXTH statement after rearrangement?
a)   D
b)   E
c)   C
d)   F
e)   A

13). Which of the following should be FOURTH statement after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   E
d)   C
e)   D

14). Which of the following should be THIRD statement after rearrangement?
a)   A
b)   F
c)   C
d)   D
e)   B

15). Which of the following should be FIFTH statement after rearrangement?
a)   F
b)   B
c)   E
d)   C
e)   A

Answers:
1)e   2)b   3)d   4)c   5)a   6)c   7)b   8)c   9)c   10)c  11)d   12)a   13)d   14)b   15)e

Solutions:
1). e)
Users of Cryon school goer of Cello and Romotac together = 32 x 0.45 + 72 x 0.42 = 14.4 + 30.24 = 44.64 thousands = 44640
Users of pens of Reynolds and Montex together excluding school user = 40 x 0.48 + 40 x 0.61 = 43.6 thousands = 43600
Required percentage = 100 x (44640/43600) = 102.4%

2). b)
Pencil users of Linc excluding school goers = 90 x 0.45 = 40.5
School goers using pencil from Luxor = 50 x 0.42 = 21
Therefore, required percentage = 100 x (40.5 – 21)/21 = 92.875% = 93%

3). d)
Number of pen users of Reynolds = 40000 x (52/100) = 20800

4). c)
Total number of users of pencils = 45 x 0.48 + 30 x 0.52 + 75 x 0.55 + 20 x 0.5 + 90 x 0.45 + 50 x 0.58 = 21.6 + 15.6 + 41.25 + 10 + 40.5 + 29 = 157.95  thousands = 157950

5). a)
Average crayon users = (32 + 72 + 50 + 36 + 80 + 75)/6 = 57.5
Average pen users = (40 + 60 + 40 + 40 + 64 + 80)/6 = 54
Hence the difference = 57.5 – 54 = 3.5 thousands = 3500

6). c)
There are two possible cases


7). b)
A possible representation is


8). c)
The possible cases are

9). c)
A possible representation is

10). c)

Directions (Q. 11-15):
EBFCAD



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">