31 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-31

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-31:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE

1). A contract is to be completed in 50 days and 105 men were set to work, each working 8 h a day. After 25 days, 2/5th of the work is finished. How many additional men be employed, so that the work may be completed on time, each man now working 9 h a day?

a) 34
b) 36
c) 35
d) 37
e) None of the above

2). Cost price of 12 oranges is equal to the selling price of 9 oranges and the discount on 10 oranges is equal to the profit on 5 oranges. What is the percentage point difference between the profit percentage and discount percentage?
a) 20
b) 22.22
c) 16.66
d) 15
e) None of these

3). Bhanu and Manisha leave towns Kolkata and Ambala at 6 am and travel towards Ambala and Kolkata respectively. Speed of Bhanu is 60 km/h and speed of Manisha is 120 km/h. Rani leaves Kolkata for Ambala sometime later and travels at a speed of 90 km/h. If the distance between Kolkata and Ambala is 1080 km and all three meet at the same point on the way, at same time, then at what time did Rani leave Kolkata?
a) 7 am
b) 8 am
c) 7:30 am
d) 10 am
e) None of these

Directions (4 – 5): Each of these questions consists of a question followed by information in three statements. You have to study the question and the statements and decide that information in which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

4). What is the speed of a train?
I. The train crosses a pole in 12 seconds.
II. The length of the train is 350 meters.
III. The train crosses a platform double its length in 36 sec.
a) I only
b) II only
c) Either I and II together or II and III together
d) III only
e) None of these

5). What is the rate of interest p.c.p.a.?
I. The simple interest earned is Rs 4800 for a period of two years.
II. The difference between the compound and the simple interest on an amount on equal interest rates is Rs 192 at the end of 2 years.
III. An amount triples itself in 25 years at a simple rate of interest.
a) I only
b) II only
c) I and III both
d) Either I & II or III only
e) None of these
REASONING ABILITY

Directions (6 – 10): Study the given information carefully to answer the given questions:
Eight people Maya, Livya, Eniya, Santhosh, Peter, Kumar, Moni and Krish are sitting in two parallel rows containing four people each. Maya, Livya, Eniya and Santhosh are sitting in row-1 facing north and Peter, Kumar, Moni and Krish are sitting in row-2 facing south (but not necessarily in the same order). Thus, each person sitting in row-1 face another person sitting in row-2. Each of the two rows consists of one Doctor, one Engineer, one Pilot and one Scientist (but not necessarily in the same order).
The Doctor of row-1 sits second to the right of Santhosh. Kumar faces one of the immediate neighbours of Santhosh. Only one person sits between Kumar and the Scientist. The one who faces the Scientist of row-2 is an immediate neighbour of Maya. Only one person sits between Maya and the Pilot. Peter sits second to the right of Krish. Moni does not face Eniya. The Scientist of row-1 faces the Engineer of row-2. Eniya faces one of the immediate neighbours of the Doctor of row-2. The Doctor of row-2 does not sit at any of the extreme ends of the line. Krish is not a Doctor.

6). Which of the following represents the people sitting at extreme ends of both the lines?
a)   Livya, Santhosh and Kumar, Moni
b)   Livya, Santhosh and Krish, Peter
c)   Eniya, Maya and Krish, Kumar
d)   Maya, Santhosh and Kumar, Krish
e)   Eniya, Maya and Peter, Moni

7). Who amongst the following sits on the immediate left of Pilot of row-1?
a)   Santhosh
b)   The Doctor of row-1
c)   The Engineer of row-1
d)   Eniya
e)   Livya

8). Which of the following represent both the immediate neighbours of Moni?
a)   Krish and the Scientist of row-2
b)   Kumar and the Engineer of row-2
c)   Peter and the Doctor of row-2
d)   Kumar and the Pilot of row-2
e)   Peter and the Pilot of row-2

9). Which of the given statements is true with respect to the given arrangement?
a)   Moni sits on the immediate right of Kumar.
b)   Livya and Krish face each other.
c)   Eniya is a Scientist.
d)   None of the given statements is true
e)   The Engineer of one row faces the Doctor of another row.

10). If Moni and Kumar interchange their places, so do Santhosh and Krish, then who amongst the following faces Maya?
a)   Moni
b)   Santhosh
c)   Livya
d)   Peter

e)   Other than those given as options 


ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 11-15): Fill in the blank with appropriate word.
11). The traveller slept under the ________ shade of the banyan.
a)   cold
b)   cool
c)   cooling
d)   dark
e)   long

12). Contemporary economic development differs ______ from the Industrial Revolution of the 19th century.
a)   usually
b)   specially
c)   literally
d)   markedly
e)   naturally

13). Mounting unemployment is the most serious and ______ problem faced by India today
a)   profound
b)   intractable
c)   unpopular
d)   dubious
e)   unattainable

14). Unemployment is not only _____ throughout the emerging world, but is growing worse, especially in urban areas.
a)   endemic
b)   peripheral
c)   absorbing
d)   prolific
e)   endangering

15). Manpower is the ______ means of converting other resources to mankind’s use and benefit.
a)   inimitable
b)   indivisible
c)   indispensable
d)   inequitable
e)   insuperable

Answers:
1)c   2)b   3)b   4)c   5)d   6)c   7)d   8)e   9)c   10)b  11)b   12)d   13)b   14)a   15)c

Solutions:
1). c)
According to the formula, (M1.D1.T1)/W1 = (M2.D2.T2)/W2
Given M1 = 105, D1 = 25, T1 = 8; W1 = 2/5
Now let the additional members be M2 = 105 + x, T2 = 9; D2 = 25, W2 = 1 – 2/5 = 3/5
On putting the values and solving for x we get x = 35
Therefore, 35 more men are required to complete the work in time.

2). b)
Given, Cost price of 4 apples = Selling price of 3 apple
Profit is one apple cost let it be Rs.1.
Then Profit percentage = 33.33%
And discount = 11.11%
Since CP = 3; SP = 4; MP = 4.5
Profit is double that of discount.
So the percentage point difference = 33.33% - 11.11% = 22.22% point

3). b)
Time taken to meet Bhanu and Manisha = 1080/(60 + 120) = 6h
So, in 6 hours Bhanu covers 360km and this 360 km distance Rani covers in 360/90 = 4h
Hence, Rani leaves Kolkata 2 hours later than Bhanu ie at 8am Rani leaves Kolkata

4). c)
Using Statement, I & II
Speed = 350/12 = 29.16 m/s
Using Statement, II & III
Speed = (350*2)/36=19.45 m/s

5). d)
From Statement I
4800 = P*R*2/100
PR = 240000
From Statement II
Difference = (PR^2)/100^2 =192
R = 8%
From Statement III
2P = P*R*25/100
R = 8%

(6 – 10):

6). c)
7). d)
8). e)
9). c)
10). b)



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">