24 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-24

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-24:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions: (1 – 5):
Total number of cars sold by BMW in six cities is 90000. Given pie-chart shows the percentage distribution of these cars sold in these cities. The table shows the ratio of number of cars sold of 3 different models in each city.


Model / City
M1
M2
M3
A
7
7
4
B
2
5
2
C
3
3
4
D
4
3
2
E
2
2
1
F
3
2
5

1). What is the total number of M2 cars sold in all cities together?
a) 31155
b) 31255
c) 31355
d) 31455
e) 31555

2). What is the difference between M1 cars sold in city D and city E?
a) 2184
b) 2204
c) 2244
d) 2284
e) 2294

3). The number of M1 cars sold in city D is approximately what percentage of the total number of M3 cars sold in city A?
a) 145%
b) 42.55%
c) 185%
d) 83.3%
e) 235%

4). Total number of cars sold in city F is approximately what percent more than the total number of cars sold in city B?
a) 5.5%
b) 13%
c) 21%
d) 27.5%
e) 34%

5). What is the ratio of the total number of cars sold in city C to the total number of M2 cars sold in city D?
a) 19 : 5
b) 23 : 7
c) 27 : 8
d) 33 : 10
e) 47 : 10

REASONING
Directions (6 – 10): In the following questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
P @ Q means P is neither equal to nor smaller than Q
P X Q means P is not smaller than Q
P – Q means P is neither greater nor smaller than Q
P ÷ Q means P is neither greater than nor equal to Q
P + Q means P is not greater than Q
P & Q means P is not equal to Q
Now in each of the following questions, assuming the given statement to be true, find which of the two conclusions I & II given below them is/are definitely true. Give answer
a) If Only Conclusions I follows
b) If Only Conclusions II follows
c) If either Conclusions I or II follows
d) If neither Conclusions I nor II follows
e) If both Conclusions I & II follows

6). Statements: J – O, T + O, T & Y, E X J
Conclusions: I. E & T II. E @ T

7). Statements: T ÷ R, P @ A, R + A, L – T
Conclusions: I. L ÷ P, II. A @ L

8). Statements: T & O, O & P, P – A, A X Z
Conclusions: I. P & T II. O & A

9). Statements: D X E, S ÷ E, M @ S
Conclusions: I. D @ M II. D + M

10). Statements: A + P, A @ T, T – N, N X S
Conclusions: I. P X S II. P + S

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each of the following sentences there is a blank apace given. Below each five words have been denoted by numbers (A), (B), (C) and (D). find out which two words can be filled up in the blank alternatively to make the sentence meaningfully complete.

11). The company would supply tanker water to colonies and commercial establishments and would distribute packaged drinking water at _______ rates.
A.   moratorium
B.   economical
C.   subsequently
D.   reasonable
a)   B and C
b)   A and C
c)   A and B
d)   B and D
e)   C and D

12). India is a country where most people are between 18-30 years of age and there is an urgent need to _______ this energy in the right direction.
A.   channelize
B.   scheduled
C.   veneer
D.   route
a)   A and B
b)   A and D
c)   B and C
d)   C and D
e)   B and D

13). Unless water consumption is _________, misuse of water cannot be stopped.
A.   measured
B.   equitable
C.   metered
D.   rage
a)   C and D
b)   B and C
c)   A and C
d)   A and B
e)   B and D

14). The laser guided machine _______ an agricultural piece of land accurately so that there is no accumulation or draining out of water.
A.   levels
B.   evens
C.   replaces
D.   fastens
a)   A and B
b)   B and C
c)   B and D
d)   A and D
e)   A and D

15). Compared to other nations, we have a training progress rate which can be increased if the intellectuals and educated mass contribute to the welfare of the _______ from the grassroots level.
A.   threaten
B.   needy
C.   potential
D.   impoverished
a)   A and C
b)   C and D
c)   A and B
d)   B and C
e)   B and D
Answers:
1)e   2)a   3)e   4)e   5)b   6)d   7)e   8)b   9)d   10)d  11)d   12)b   13)c   14)a   15)e

Solutions:

1). e) M2 Car Sold in
City A = 90000 × 14.3% × 7/18 = 5005
Similarly in B = 8100
in C = 4968
in D = 5040
in E = 4536
in F = 3906
Total M2 cars sold in all cities = 31555

2). a) M1 car gold in city D = 9000 × 16.8% × 4/9 = 6720
M1 car sold in city E = 9000 × 12.6% × 2/5 = 4536
Req. Difference = 6720 – 4536 = 2184

3). e) M1 cars sold in City D = 90000 × 16.8% × 4/9
M3 cars sold in city A = 90000 × 14.3% × 4/18
Req.% = [90000 × 16.8% × 4/9]/[ 90000 × 14.3% × 4/18] × 100 ≈ 235%

4). e) 21.7/16.2 × 100 ≈ 134%
Therefore 34% more

5). b) Required % = [18.4% of 90000]/[3/9 of 16.8 of 90000] = 23.7

11). d) for other options:
Moratorium(n) – suspension
Subsequently (adv) – afterward

12). b) for other option:
Veneer (n) – coating

13).c) For other options:
Equitable (adj) – impartial
Rage (n) – anger

14).a) For other options:
Fastens (v) – made secure

15). e) For other options:
Potential (n) – scope / possibility




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">