28 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-28

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-28:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q.1-5): Find the wrong number in each of the following series.
1. 2, 11, 38, 197, 1172, 8227, 65806
a) 11
b) 38
c) 197
d) 1172
e) None of the above
2. 4, 2, 3.5, 7.5, 26.25, 118.125
a) 118.125
b) 26.25
c) 3.5
d) 2
e)  7.5
3. 16, 4, 2, 1.5, 1.75, 1.875
a) 1.875
b) 1.75
c) 1.5
d) 2
e) 4
4. 3, 3, 12, 108, 1730, 42300
a) 108
b) 1730
c) 42300
d) 12
e) None of these
5. 0.5, 1.5, 3.5, 7, 15.5, 31.5, 63.5
a) 1.5
b) 15.5
c) 31.5
d) 7
e) 63
REASONING
Directions (6-10): Study the given information carefully to answer the given questions. In a certain code language:
‘good work definitely pays’ is written as ‘bdjq hl pr’
‘you did good job’ is written as ‘on prdmst’
‘job pays good amount’ is written as ‘pr mi on jq’
‘did he work properly’ is written as ‘hl zyst ex’
(All codes are of two letters only)
6. What is the code for ‘properly’ in the given code language?
a) bd
b) Either ‘dm’ or ‘st’
c) hl
d) Other than those given as options
e) Either ‘zy’ or ‘ex’
7. In the given code language, what does the code ‘jq’ stand for?
a) did
b) job
c) good
d) you
e) pays
8. What is the code for ‘amount’ in the given code language?
a) st
b) on
c) pr
d) Other than those given as options
e) mi
9. What is the code for ‘did meet definitely’ in the given code language?
a) ‘cv or bd’
b) ‘st hl cv’
c) ‘bdsljq’
d) ‘pr cv bd’
e) ‘cvbdst’
10. What is the code for ‘good job’ in the given code language?
a) Other than those given as options
b) onpr
c) bdst
d) pr mi
e) hl on

ENGLISH
Directions (11-15): In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
The (11) of learning is a major issue and reports show that children are not (12) class-appropriate learning levels. According to Pratham’s Annual Status of Education 2013 report, (13) to 78 percent of children in Standard III and about 50 percent of children in Standard V cannot yet read Standard II texts. Arithmetic is also a cause for (14) as only 26 percent students in Standard V can do a division problem. Without immediate and urgent help, these children cannot effectively (15) in the education system, and so improving the quality of learning in schools is the next big challenge for both the state and central governments.

11.
a)   school
b)   institute
c)   variety
d)   quality
e)   basis
12.
a)   achieving
b)   making
c)   getting
d)   grasping
e)   (5)learning
13.
a)   almost
b)   close
c)   near
d)   about
e)   above
14.
a)   worry
b)   willing
c)   issue
d)   concern
e)   thinking
15.
a)   progress
b)   making
c)   forge
d)   ahead
e)   develop


Answers:
1)d   2)c   3)b   4)b   5)d   6)e   7)e   8)e   9)e   10)b  11)d   12)a   13)b   14)d   15)a

Solutions:
1. D)
Series pattern:
2 × 3 + 5 = 11
11 × 4 – 6 = 38
38 × 5 + 7 = 197
197 × 6 – 8 = 1174
1174 should come in place of 1172
1174 × 7 + 9 = 8227
8227 × 8 – 10 = 65806
Clearly, 1172 is wrong and will be replaced by 1174.
2. C)
Series pattern 4 × 0.5 = 2
2 × 1.5 = 3
3 should come in place of 3.5
 3 × 2.5 = 7.5;
7.5 × 3.5 = 26.25;
26.25 × 4.5 = 118.125
 Clearly, 3.5 is wrong and is replaced by 3.
3. B)
Series pattern 16 × 0.25 = 4;
4 × 0.50 = 2 2 × 0.75 = 1.5;
1.5 × 1.00 = 1.5
 1.5 should come in place of 1.75
 1.5 × 1.25 = 1.875
Clearly, 1.75 is wrong and will be replaced by 1.5
4. B)
5. D)
Series pattern = 0.5 x 2 + 0.5 = 1.5; 1.5 x 2 + 0.5 = 3.5; 3.5 x 2 + 0.5 = 7.5; so on
(6 – 10):
Word
Code
Good
pr
Work
hl
Definitely
bd
Pays
jq
You
dm
Did
St
Job
On
amount
Mi
He
zy/ex
properly
zy/ex
6. E)
7. E)
8. E)
9. E)

10. B)
11. D)
12. A)
13). B)
14). D)

15). A)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">