28 Aug 2016

IBPS PO/Clerk Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO/Clerk Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-26:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The following bar chart shows the total number of readers of newspaper Indian Express and Deccan Chronicle over the period of 2011 to 2015 and the table shows the percentage of female readers among them.



Years
Indian Express
Deccan Chronicle
% Female
% Female
2011
43%
51%
2012
37%
45%
2013
45%
48%
2014
52%
54%
2015
39%
56%

 1. What is the total number of female readers of newspaper Deccan Chronicle in the year 2014?
a) 21480   
b) 22320   
c) 23760   
d) 24850  
e) 25200
2. What is the difference between the total male readers of newspaper Indian Express and its total female readers in the year 2011?
a) 8620       
b) 7840       
c) 7450       
d) 7280       
e) 7060
 3. What is the ratio of the total male readers of newspaper Indian Express in the year 2013 to the total female readers of newspaper Deccan Chronicle in the year 2015?
a) 22 : 21    
b) 13 : 22    
c) 24 : 23             
d) 25 : 24    
e) 16 : 15
4. What is the average number of male readers of newspaper Deccan Chronicle over the years?
a) 21320     
b) 22640     
c) 23450
d) 24780     
e) 25160
 5. The total number of female readers of newspaper Indian Express in the year 2012 is approximately what per cent of the total number of male readers of newspaper Deccan Chronicle in the year 2012?
a) 65%        
b) 63%        
c) 61%
d) 59%        
e) 57%
Directions (Q. 6-10): Study the following pie-chart carefully to answer the given questions.
Pie-chart I and pie-chart II show the percentage of various types of cattle in India and China respectively.



 6. If the total cattle in India is 1200000 and the ratio of cows in India to that in China is 3 : 5, then what is the total number of cattle in China? (You are not expected to calculate the exact value.)
a) 16.2 lakh 
b) 20.8 lakh 
c) 19.2 lakh
d) 17.3 lakh 
e) 20.14 lakh
7. If the total cattle in China is 1000000 then what is the difference between the number of Elephant and that of horse in China?
a) 44000   
b) 72000   
c) 60000  
d) 80000   
e) 41000
8. If the total number of other animals in India increases by10% per annum then what will the number of other animals be after 2 years? (Given that the number of other animals at present is 1.5 lakh)
a) 181500 
b) 202500 
c) 214500 
d) 195500
e) 162500
9. If the number of buffaloes in China increases by 5% per annum, then what was the number of zebra in China two years ago? (Given that the number of zebra is 2.5 lakh as of now)
a) 165172 
b) 189872 
c) 325450 
d) 282120
e) 226757
10. If the total number of horse in China is 50000 and the ratio of horse in China to that in India is 2 : 3 then what is the total number of cattle in India?
a) 125000   
b) 625000   
c) 325000
d) 425000   
e) 525000

Answers:
1. c   2. b   3. a   4. d   5. b   6. d   7. d   8. a   9. e   10. b

Solutions
1. Total number of female readers of newspaper Deccan Chronicle in the year 2014
= 44000 × 54 / 100 = 23760
2. Difference = 56000 × (57 – 43) / 100
= 560 × 14 = 7840
3. Required ratio = 48000 × 55 / 100 ÷ 45000 × 56 / 100
= 48 × 55 / 45 × 56 = 66 : 63 = 22 : 21
4. Average number of male readers of newspaper Deccan Chronicle
= 1000 / 5 × 100    × (42 × 49 + 64 × 55 + 54 × 52 + 44 × 46 + 45 × 44)
= 2 × (2058 + 3520 + 2808 + 2024 + 1980)
= 2 × 12390 = 24780
5. Total number f male readers of newspaper Indian Express in the year 2012
= 60000 × 37 / 100 = 22200
Total number f male readers of newspaper Deccan Chronicle in the year 2012
= 64000 × 55 / 100 = 35200
Required % = 22200 / 35200 × 100 = 63.068 = 63%
6. Total cattle in India = 1200000
Cows in India = 1200000 × 26 / 100 = 312000
Cows in China = 312000 × 5 / 3 = 520000
Total cattle in China = 520000 × 100 / 300 = 1733333.3
= 1733333 = 17.3 lakh
7. The difference between the number of Elephants and that of Horse in China
= 1000000 (16 – 8) × 1 / 100 = 80000
8. The total number of other animals in India after 2 years
= 150000 × 10 / 100 = 15000 for first year = 150000 + 15000 = 165000
= 165000 × 10 / 100 = 16500 for second year = 165000 + 16500 = 181500
= 181500
9. The total number of zebras two years ago in China
= 250000 × 100 / 105 = 238095 one year ago
= 238095 × 100 / 105 = 226757 two years ago
= 226757
10. The total number of horse in China = 50000
The total number of horse in India = 50000 × 3 / 2 = 75000
The total number of cattle in India = 75000 × 100 / 12 = 625000





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">