29 Aug 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the following pie-chart carefully to answer the given questions.


Total number of persons = 8.52 crores




 Different categories of persons reading each newspaper in each city


1). How many college students from city P read Dinakaran?
a)   834152
b)   854182
c)   864162
d)   874152s
e)   None of these

2). The number of professionals reading Dinakaran from city R is approximately what percent of the number of college students reading The Hindu from city Q?
a)   92%
b)   86%
c)   83%
d)   85%
e)   87%

3). What is the total number of corporate persons who read Dinamalar from city Q, R and S together?
a)   1804892
b)   1809648
c)   1809548
d)   1809248
e)   1809268

4). What is the ratio of the number of persons reading Dinakaran from city P to the number of persons reading Daily Thanthi from city R?
a)   51 : 70
b)   57 : 70
c)   70 : 57
d)   7 : 6
e)   None of these

5). What is the difference between the number of college reading Dinakaran from city Q and the number of corporate reading Daily Thanthi from city R?
a)   352728
b)   352628
c)   352827
d)   356827
e)   354827
6). A boat can travel with a speed of 22 km/hr in still water. If the speed of the stream is 5 km/hr, find the time taken by the boat to go 54 km downstream
a)   5
b)   4
c)   3
d)   2
e)   6

7). A can do a particular work in 6 days . B can do the same work in 8 days. A and B signed to do it for Rs. 3200. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?
a)   Rs. 380
b)   Rs. 600
c)   Rs. 420
d)   Rs. 400
e)   Rs. 500

8). Ayisha's age is 1/6th of her father's age. Ayisha 's father's age will be twice the age of Sreder's age after 10 years. If Sreder's eight birthdays was celebrated two years before, then what is Ayisha 's present age.
a)   10 years
b)   12 years
c)   5 years
d)   8 years
e)   15 years

9). Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The slower train cross the faster train in _______ seconds
a)   56
b)   48
c)   47
d)   26
e)   35

10). A starts a business with a capital of Rs. 85,000. B joins in the business with Rs.42500 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?
a)   5 months
b)   6 months
c)   7 months
d)   4 months
e)   8 months

Answers:
1)d   2)a   3)b   4)b   5)a   6)d   7)d   8)c   9)b   10)e

SOLUTION:
1). Required number of college students = 8.52 crore × 18/100 × 19/100 × 30/100
= 0.0874152 crore = 874152
Answer: d)

2). Required % = 8.52 × 20/100 × 19/100 × 40/100 ÷ 8.52 × 22/100 × 25/100 × 30/100
= 20 × 19 × 40 / 22 × 25 × 30 × 100
= 760 / 825 × 100 = 92.12%
Answer: a)

3). Total number of corporate persons = [8.52 × 22/100 × 18/100 × 20/100 crore + 8.52 × 20/100 × 18/100 × 20/100 + 8.52 × 17/100 × 18/100 × 20/100]
= 8.52 × 18 × 20 / 100 × 100 × 100 × (22 + 20 + 17)
= 8.52 × 18 × 20 × 59 / 100 × 100 × 100 = 0.180948 crore
= 1809648
Answer: b)

4). Required ratio = 8.52 × 18/100 × 19/100 / 8.52 × 21/100 × 20/100
= 18×19 : 21×20 = 57 : 70
Answer: b)

5). Required difference = 8.52 × 22/100 × 19/100 × 30/100 – 8.52 × 20/100 × 21/100 × 20/100
= 8.52/100 × 100 × 100 × (22 × 19 × 30 – 20 × 21 × 20) crore
= 8.52 / 1000000 × (12540 – 8400) crore
= 8.52 × 4140 × 10 = 352728.
Answer: a)

6). Speed of the boat in still water = 22 km/hr
speed of the stream = 5 km/hr
Speed downstream = (22+5) = 27 km/hr
Distance travelled downstream = 54 km
Time taken = distance/speed=54/27 = 2 hours
Answer: d)

7). Amount of work A can do in 1 day = 1/6
Amount of work B can do in 1 day = 1/8
Amount of work A + B can do in 1 day = 1/6 + 1/8 = 7/24
Amount of work A + B + C can do = 1/3
Amount of work C can do in 1 day = 1/3 - 7/24 = 1/24
work A can do in 1 day: work B can do in 1 day: work C can do in 1 day
= 1/6 : 1/8 : 1/24 = 4 : 3 : 1
Amount to be paid to C = 3200 × (1/8) = 400
Answer: d)

8). Consider Ayisha's present age = x
Then her father's age = 6x
Given that Ayisha 's father's age will be twice the age of Sreder's age after 10 years
= Sreder's age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5
Also given that Sreder's eight birthdays was celebrated two years before =>
Sreder's age after 10 years = 8 + 12 = 20
= 3x + 5 = 20
= x = 15/3 = 5
= Ayisha 's present age = 5 years
Answer: c)

9). Relative speed = 60+90 = 150 km/hr (Since both trains are moving in opposite directions)
Total distance = 1.1+.9 = 2km
Time = 2/150 hr = 1//75 hr = 3600/75 seconds = 1200/25 = 240/5 = 48 seconds
Answer: b)

10).  Let B joins for x months. Then A:B = 85000*12 : x* 42500 = 3 : 1
= 850 × 12 : 425x= 3 : 1
= 850 × 12/ 425x = 3/1 = 3
= 850 × 4 /425x = 1
= 2 × 4/x = 1
= x = 8
Answer: e)




More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">