25 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-23:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). Sharma can row 36 km upstream in 4 hours. If the speed of the stream is 3 kmph, then find how far he can go downstream in 6 hours.
a)   68 km
b)   72 km
c)   70 km
d)   65 km
e)   75 km

2). A boat takes 8 hours to cover a distance while travelling upstream. Whereas while travelling downstream, it takes 6 hours, If the speed of the stream is 4 kmph, what is the speed of the boat in still water?
a)   16 kmph
b)   18 kmph
c)   28 kmph
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). A man can swim a certain distance downstream in 2 hours and return in 7 hours. If the rate of stream is 5 kmph then what is the speed of man in still water?
a)   12 kmph
b)   10 kmph
c)   6 kmph
d)   8 kmph
e)   9 kmph

4). A man swims downstream from one point to another which is 6 km apart in 1.5 hours. It covers the same distance upstream in 2 hours. Find the speed of the man in still water.
a)   4 kmph
b)   4.1 kmph
c)   4.2 kmph
d)   3.5 kmph
e)   4.5 kmph

5). A boat covers a distance of 135 km downstream in 9 hours. To cover the same distance upstream, the boat takes 6 hours longer. What is the speed of the man in still water?
a)   12 kmph
b)   10 kmph
c)   14 kmph
d)   15 kmph
e)   18 kmph

Direction (Q. 6-10): Study the following bar graph and pie chart carefully and answer the given questions.




Total distance travelled = 1500 km
Note: The speed of the stream changes for each boat as shown in the bar graph

 6). What is the time taken by Dravid to reach his destination upstream?
a)   380 hours
b)   365 hours
c)   375 hours
d)   368 hours
e)   370 hours

7). What is the ratio of time taken by Boat 3 to taken by Boat 4 to reach their respective destinations? (Assume that the boats travel in the same directions of as that of the stream)
a)   12 : 11
b)   13 : 11
c)   26 : 15
d)   11 : 10
e)   13 : 9

8). If the speed of Boat 4 increases by 15%then what is the approximate time taken by Dravid to reach 756 km by Boat 4? (Assume opposite Direction of stream)
a)   87 hrs
b)   84 hrs
c)   88 hrs
d)   90 hrs
e)   95 hrs

9). What is the difference between the time taken by Boat 1 and Boat 2 to travel 300 km upstream?
a)   101 hrs
b)   102 hrs
c)   98 hrs
d)   99 hrs
e)   100 hrs

10). If the speed of Boat 3 is increased by 30% and the speed of the stream decreases by 15% then what is the difference between the time taken by the Boat now and that taken previously to travel 440 km? (Assume opposite direction of stream in either case)
a)   65 hrs
b)   60 hrs
c)   55 hrs
d)   62 hrs
e)   70 hrs

Answers:
1)b   2)c   3)e   4)d   5)a   6)a   7)c   8)d   9)e   10)b

Solution:
1). Speed of the stream = 3 kmph
Let the speed of Sharma be x kmph.
According to the question, 36 / x – 3 = 4
x =  36/4 + 3 = 9 kmph
Distance travelled downstream in 6 hours
= 6 × (9 + 3) = 72 km
Answer: b)

2). Let the speed of the boat in still water be x kmph.
Then, (x + 4) ×6 = (x – 4) × 8
or, 6x + 24 = 8x – 32
or, x = 28 kmph
Answer: c)

3). Let the speed of the man in still water be x kmph.
Then, x + 5 × 2 = x – 5 × 7
or, 2x + 10 – 7x + 35 = 0
or, 5x = 45
or, x = 9
Answer: e)

4). Speed of man downstream = 6 / 1.5 kmph = 4 kmph
Speed of man upstream = 6 / 2 = 3 kmph
or, Speed of man = 1 / 2 × (4 +3) kmph
= 3.5 kmph
Answer: d)

5). Let the speed of the man in still water be x and the speed of the stream be y.
Downstream speed = x + y
And upstream speed = x – y
Now, x + y = 135 / 9 = 15 ... (i)
And x –y = 135 / 15 = 9 ... (ii)
Solving equation (i) and (ii), we get
x = 12 kmph, y = 3 kmph
Answer: a)

6). Total distance travel by Dravid = 1500km
Distance covered by Boat 1 = 1500 × 38 / 100 = 570 km
Time taken by Boat 1 = 570 / 20 – 14 = 285 / 3 = 95 hrs
Distance covered by oat 2 = 1500 × 20 / 100 = 300 km
Time take by Boat 2 = 300 / 16 – 14 = 150 hrs
Time taken by Boat 3 = 24 × 15 / 12 – 8 = 90 hrs
Time taken by Boat 4 = 18 × 15 / 16 – 10 = 45 hrs
Total time taken by Dravid = 95 + 150 + 90 + 45 = 380 hrs
Answer: a)

7). Speed = 12 + 8 = 20 kmph
Speed of Boat 4 = 16 + 10 = 26 kmph
Time taken by Boat 3 = 360 / 20 = 18
Time taken by Boat 4 = 270 / 26
Required Ratio = 18 × 270 / 26 = 26 : 15
Answer: c)

8). New speed of Boat 4 = 16 × 115 / 100 = 18.4 kmph
Time taken to travel 756 km = 756 / 18.4 – 10 = 756 / 8.4 = 90 hrs
Answer: d)

9). Time taken by Boat 1 = 300 / 20 – 14 = 300 / 6 = 50 hrs
Time taken by Boat 2 = 300 / 16 – 4 = 300 / 2 = 150 hrs
Required difference = 150 – 50 = 100 hrs
Answer: e)

10). Speed of Boat 3 after 30% increase in its speed = 12 × 130 / 100 = 15.6 kmph
Speed of stream after 15% decrease = 8 × 85 / 100 = 6.8 kmph
Now, the time taken by Boat 3 = 440 / 15.6 – 6.8 = 50 hrs
Time taken by Boat 3 previously = 440 / 12 – 8 = 110 hrs
Before increase in time
Difference = 110 – 50 = 60 hrs.
Answer: b)



More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">