24 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-22:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q.1-5): Study the table carefully to answer the following questions.


1). What is the ratio of the cost of flooring to that of fencing of field S?
a)   4 : 1                        
b)   6 : 1                        
c)   8 : 1
d)   9 : 1                        
e)   5 : 1

2). The cost of fencing of field T is approximately what percent of the cost of flooring of field R?
a)   10.5%                     
b)   19.46%                   
c)   18.71%
d)   15.36%                   
e)   13.82%

3). What is the difference between the cost of fencing of R and that of Q?
a)   Rs.180                   
b)   Rs.120                    
c)   Rs.240
d)   Rs.360                    
e)   Rs.480

4). The cost of fencing of field R is what percent of the cost of fencing of field S?
a)   87.54%                    
b)   67.5%                     
c)   72.13%
d)   54.36%                   
e)   46.5%

5). What is the cost of flooring of P?
a)   Rs.4000                  
b)   Rs.4600                  
c)   Rs.4800
d)   Rs.5000                  
e)   Rs.4400

Directions (Q. 6-10): Study the table carefully to answer the following questions


6). What is the selling price and % of Profit of Lenovo Laptop?
a)   36,000 and 12.5%
b)   36,00 and 15%
c)   36,000 and 18%
d)   36,000 and 20%
e)   36,000 and 23%

7). What is the ratio between Cost Price and selling price of Acer?
a)   14:15
b)   10:13
c)   10:14
d)   14:15
e)   10:11

8). What is the profit earned on Dell Laptop?
a)   7360
b)   7450
c)   7420
d)   7560
e)   7620

9). What is the % of Profit Asus, If Cost Price of Asus is 3/5 of Cost Price of HCL Laptop?
a)   33 1/3%
b)   26 4/9%
c)   22 2/9%
d)   24 5/9%
e)   25 7/9%

10). What is the selling price and % of profit of HP Laptop? If profit is 500 more than the profit of Acer Laptop
a)   32,000 and 14 1/7%
b)   34,000 and 14 4/7%
c)   32,000 and 15 2/7%
d)   34,000 and 17 5/7%
e)   32,000 and 14 2/7%

Answers:
1)d   2)d   3)a   4)b   5)c   6)a   7)e   8)c   9)c   10)e

1). Area of S = Base × Height
= 20 × 12 = 240 meter sq
So, cost of flooring of S= 240 × 60 = Rs.14400
Perimeter of S = 2 (20 + 12) = 64 m
So, cost of fencing of S = 64 × 25 = Rs.1600
So, required ratio = 14400 : 1600 = 9 : 1
Answer: d)

2). Perimeter of T = 2πr = 2 × 22/7 × 10 = 440/7 m
Cost of fencing of T = 440/7 × 22 = Rs.1382.85
Area of R = 15 * 15= 225 meter square
So, cost of flooring of R = 225 × 40 = Rs.9000
So, required % = 1382.85 x 100 / 9000
= 15.36% of flooring cost of R.
Answer: d)

3). Perimeter of Q = 2 (10 + 20) = 60 m
So, cost of fencing of Q = 60 × 15 = 900
Perimeter of R = 4 × 15 = 60 m
So, cost of fencing of R = 60 × 18 = Rs.1080
So, required difference = 1080 900 = Rs.180
Answer: a)

4). Fencing cost of R = Rs.1080
Fencing cost of S = Rs.1600
Required % = 1080/1600 × 100 = 67.5%
Answer: b)

5). P is a triangle
So, area of P = 1/2 × 16 × 12 = 96 sqm
So, cost of flooring of P = 96 × 50 = Rs.4800
Answer: c)

6). Selling price = 32,000+4000=36,000
% of Profit = 4000/36000 = 12.5%
Answer: a)

7). Cost Price = 35,000
Selling Price = 35,000+3500=38500
Ratio = 35000 : 38500 = 10:11
Answer: e)

8). Cost Price = 53,000
% of profit = 14%
53,000 ------------ 100%
 ?        -----------   114%
Selling price = 60,420
Profit = 60,420-53,000=7420
Answer: c)

9). HCL Laptop Selling Price = 33,000
HCL Laptop % Of Profit  = 10% means       
33,000 -------  110%
      ?     -------   100% (CP)
Cost Price of HCL = 30,000
Asus cost price = 3/5 × 30,000 = 18,000
 Selling price = 22,000
Profit = 4,000
% of profit = (4000/18,000) × 100 = 22 2/9%
Answer: c)

10). Profit on Acer Laptop =3,500
From that profit on HP Laptop = 3500+500=4000
Selling Price of HP Laptop = 32,000
% of profit on HP = (4000/28,000) × 100 = 14 2/7%
Answer: e)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">