1 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-6:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following graph carefully to answer the given questions.
Number of students playing Chess, Football and Tennis from different schools


1). The total number of students playing Chess and Tennis together from school A is what per cent of the total no. of students playing these two games together from school C?
a)   68 3/16
b)   62 3/13
c)   69 3/13
d)   63 3/13
e)   62 3/16

2). If the no. of students playing each game in school D is increased by 15% and the no. of students playing each game in school B is decreased by 5%, what will be the difference between the no. of students in school D and B?
a)   54
b)   218
c)   356
d)   224
e)   205

3). If out of the students playing Football from schools B, D and E, 40%, 35% and 45% respectively got selected for State level competition, what is the total no. of students who got selected for State level competition from these three schools together?
a)   346
b)   241
c)   292
d)   284
e)   268

4). The total number of students playing Tennis from all schools together is approximately what per cent of the total number of students playing Football from all schools together?
a)   84
b)   74
c)   72
d)   79
e)   70

5). From school A, out of the students playing Chess, 40% got selected for State level competition, out of which 25% further got selected for National level competition. From school E, out of the students playing Chess, 45% got selected for State level competition, out of which two-thirds further got selected for National level competition. What is the total no. of students playing Chess from these two schools who got selected for National level competition?
a)   106
b)   98
c)   112
d)   108
e)   96
Directions (Q. 6–10): Following line-graph shows the number of boys and the number of girls admitted in a college in different years. Answer the questions given below based on this graph.


Number of girls / boys (in hundred)


6). What is the difference between the total number of boys and that of girls admitted in all eight years together?
a)   228
b)   230
c)   232
d)   234
e)   236

7). The number of girls admitted in the year 2009 and 2010 together is what percentage of the number of boys admitted in the year 2013 and 2016 together? (Answer in approximate value)
a)   52.4%
b)   54.3%
c)   56.8%
d)   58%
e)   62.4%

8). What is the approximate percentage increase in the number of girls admitted in the year 2012 and 2013?
a)   42.8%
b)   38.6%
c)   36.48%
d)   35%
e)   32%

9). In which of the following years is the percentage rise in the number of boys the maximum compared to its previous year?
a)   2010
b)   2012
c)   2013
d)   2014
e)   None of these

10). The number of girls admitted in the year 2016 is what percentage more than the average number of girls admitted during the entire period of eight years?
a)   8.26%
b)   10.34%
c)   12.24%
d)   16%
e)   17.5%

Answer:
1).c   2).e    3).c    4).d    5).a   6).b    7).c   8).a    9).b    10).b  

Solution:
1). Required %
= Total number of students playing Chess and Tennis from School A / Total number of students playing Chess and Tennis from School C     ×      100
= 140 + 220 / 200 + 320 × 100
= 360 / 520 × 100 = 900 / 13 = 69   3/13%
Answer: c)

2). Required difference
= (260 × 115 / 100 + 320 × 115 / 100 + 160 × 115 / 100) – (260 × 95 / 100 + 180 × 95 / 100 + 240 × 95 / 100)
= (2.60 × 115 + 3.20 × 115 + 1.60 × 115) – (2.40 × 95 + 1.80 × 95 + 2.60 × 95)
= (299 + 368 + 184) – (228 + 171 + 247)
= 851 – 646 = 205
Answer: e)

3). Total number of students selected for State level competition from B, D and E
= 180 × 40 / 100 + 320 × 35 / 100 + 240 × 45 / 100
= 1.80 × 40 + 3.20 × 35 + 2.40 + 45
= 72 + 112 + 108 = 292
Answer: c)

4). Total number of students playing Tennis from all schools together
= 140 + 260 + 320 + 160 + 180 = 1060
Total number of students playing Football from all schools together
 = 360 + 180 + 240 + 320 + 240 = 1340
Required % = 1060 / 1340 × 100
= 79.10 = 79%
Answer: d)

5). From School A the students playing Chess selected for National level competition
= 220 × 40 / 100 × 25 / 100 = 22
From School E the students playing Chess selected for National level competition
= 280 × 45 / 100 × 2 / 3 = 84
Total number of students selected for National level competition from School A and E together
= 22 + 84 = 106
Answer: a)

6). Difference = 4870 - 4640 = 230
Answer: b)

7). Number of girls = 300+ 450 = 750
Number of boys = 720 + 600 = 1320
Required % = 750 / 1320 × 100 = 56.8%
Answer: c)

8). Girls 2012 = 560
Girls 2013 = 800
Required % = 800 - 560 / 560 × 100 = 24000 / 560 = 42.8%
Answer: a)

9). % rise = 600 – 400 / 400 × 100 = 50%
Answer: b)

10). Girls 2016 = 640
Girls average during whole period = 4640 / 8 = 580
Required % = (640 - 580) / 580 × 100 = 10.34%
Answer: b)









More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">