5 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-10:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



1). The average age of Maha and Latha is 33 years. If Sudha’s age is added the average of their ages becomes 31 years. What is the age of Sudha?
a)   21 years
b)   27 years
c)   33 years
d)   39 years
e)   30 years

2). Abdul purchased 35 kg of rice for `840 and sold it at `27.60 per kg. What is his percentage profit?
a)   12%
b)   18%
c)   15%
d)   23%
e)   28%

Directions (Q. 3-5): Study the information carefully to answer these questions.
In a zoo there are 720 animals. One-third of them are horses and 20% of them are elephants. In horses, 40% are females while in elephants, 50% are males. In male elephants one-fourth are child and in horses 25% are female child.
3). What is the ratio of child male elephants to female child horses?
a)   7 : 9       
b)   5 : 7       
c)   3 : 5       
d)   2 : 3       
e)   3 : 4

4). What is the ratio of the number of horses to the number of elephants in the zoo?
a)   5 : 3       
b)   3 : 2       
c)   3 : 7       
d)   7 : 5       
e)   2 : 7

5). What is the difference between the number of male horses and female elephants?
a)   78
b)   75
c)   72
d)   70
e)   74

Directions (Q. 6-10): Study the bar graph carefully and answer the following questions.
The number of male and female clerks in various banks


6). What is the total number of employees in the given six banks?
a)   60000    
b)   72000    
c)   55000
d)   68000    
e)   58000

7). What is the ratio of male to female clerks in all six banks?
a)   3 : 5       
b)   5 : 3       
c)   3 : 8       
d)   1 : 1       
e)   7 : 4

8). In UBI 40% males and 30% females are unmarried, then what is the ratio of the married males to the married females in UBI?
a)   7 : 5       
b)   5 : 7       
c)   12 : 13 
d)   2 : 3       
e)   3 : 5

9). If the number of married male clerks in UCO is equal to that in CBI, which is 40% of the male clerks in CBI, then what is the percentage of married male clerks in UCO with respect to the total number of clerks in UCO&CBI?
a)   25.51%
b)   28%       
c)   27.91%
d)   22%       
e)   23.33%

10). The male clerks in CBI is what percent more than the male clerks in AXIS?
a)   74.8%  
b)   74%     
c)   75%     
d)   75.4%  
e)   78%

Answers:
1)b   2)c  3)e  4)a  5)c  6)a  7)d  8)b  9)e  10)c

Explanation:

1). Total age of Maha and Latha = 2 × 33 = 66 years
Total age of Maha, Latha and Sudha = 3 × 31 = 93 years
 Sudha’s age = 93 – 66 = 27 years
Answer: b)

2). CP = `840
SP = 35 × 27.60 = 966
% profit = (966 – 840) / 840 × 100
= 12600 / 840 = 15%
Answer: c)

(3-5):
Number of horses = 720 × 1 / 3 = 240
Number of elephants = 720 × 20 / 100 = 144
Female horses = 240 × 40 / 100 = 96 
Male horses = 240 – 96 = 144
Female elephants = Male elephants = 144 × 50 / 100 = 72
Child male elephants = 72 × 1 / 4 = 18
3). Child female horses = 96 × 25 / 100 = 24
Ratio of child male elephants to child female horses = 18 : 24 = 3 : 4
Answer: e)

4). Ratio of horses to tiger = 240 : 144 = 5 : 3
Answer: a)

5). Difference between male horses and female elephants = 144 – 72 = 72
Answer: c)

6). Total employees of the given six banks = (8 + 9 + 3 + 4 + 6 + 5 + 6 + 7 + 5 + 7) × 1000 = 60000
Answer: a)

7). Ratio of male to female clerks in all six banks
= (9000 + 4000 + 5000 + 7000 + 5000) : (8000 + 3000 + 6000 + 6000 + 7000)
= 30000 : 30000 = 1 : 1
Answer: d)

8). Unmarried males in UBI = 5000 × 40 / 100 = 2000
 Married males = (5000 – 2000) = 3000
Unmarried females in UBI = 6000 × 30 / 100 = 1800
Married females = (6000 – 1800) = 4200
Required ratio = 3000: 4200 = 5: 7
Answer: b)

9). N umber of male married clerks in UCO = Number of male married clerks in CBI
= Male clerks in CBI × 40 / 100
= 7000 × 40 / 100 = 2800
The percentage of married male clerks in UCO with respect to the total clerks in UCO & CBI
= 2800 / 7000 + 5000 × 100 = 2800 / 12000 × 100 = 23.33%                
Answer: e)
                            
10). Required % = 7000 – 4000 / 4000 × 100%      
= 75% more than female clerks in AXIS.
Answer: c)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">