6 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-11:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1). 729   1331   2497   3375   4913
a)   729
b)   1331
c)   3375
d)   2497
e)   4913

2). 8   8.5   11.5   14   17
a)   8
b)   8.5
c)   11.5
d)   14
e)   17

3). 7   16   27   40   46
a)   7
b)   16
c)   27
d)   40
e)   46

4). 439   778   1456   2812   5624
a)   5624
b)   778
c)   1456
d)   2812
e)   439

5). 80   119   166   221   223
a)   80
b)   119
c)   223
d)   192
e)   166

Directions (Q. 6-10): Study the bar graph and pie- chart carefully and answer the following questions.
The bar graph shows the number of people of different religions in six different countries.





6). In the given countries the population of which religion is the maximum?
a)   Muslim
b)   Other religions
c)   Christian
d)   Either Christian or Muslim
e)   Both Muslim and Other religions

7). Which country has the minimum population density?
a)   China     
b)   Turkey   
c)   Japan
d)   Spain     
e)   Iraq

8). The population of Muslims in Norway is what per cent of the population of Christians in Japan?
a)   325%     
b)   225%     
c)   125%     
d)   25%       
e)   12.5%

9). Which country has the maximum population?
a)   Norway  
b)   Iraq        
c)   Spain
d)   Japan    
e)   Norway and Iraq

10). The annual rate of decrease in the population of Muslims, Christians and Other religions is 20%, 50% and 50% respectively. What was the population of Iraq two years ago?
a)   79.23 lakh        
b)   121.25 lakh      
c)   271.25 lakh
d)   242.2 lakh        
e)   171.25 lakh

Answers:
1)d   2)b  3)e  4)a  5)c  6)b  7)d  8)e  9)a  10)c

Solution:
1). The series is 93, 113, 133, 153, 173, ...
Hence, there should be 2197 in place of 2497.
Answer: d)

2). The series is 8 + 1.5 = 9.5, 9.5 + 2 = 11.5, 11.5 + 2.5 = 14, 14 + 3 = 17
Hence, there should be 9.5 in place of 8.5.
Answer: b)

3). The series is 5 × 1 + 2 = 7, 6 × 2 + 4 = 16, 7 × 3 + 6 = 27, 8 × 4 + 8 = 40, 9 × 5 + 10 = 55.
Hence, there should be 55 in place of 46.
Alternate Method: +9, +11, +13, +15 ...
Answer: e)

4). The series is +339, +678, +1356, +2712, ...
Hence, there should be 5524 in place of 5624.
Answer: a)

5). The series is 92 – 1, 112 – 2, 132 – 3, 152 – 4, 172 – 5, ...
Hence, there should be 284 in place of 223.
Answer: c)

6). Population of Muslims = 20 + 27.5 + 32.5 + 20 + 15 + 20 = 135 lakh
Population of Christians = 30 + 25 + 20 + 25 + 10 + 27.5 = 137.5 lakh
Population of Other religions = 25 + 20 + 27.5 + 10 + 27.5 + 32.5 = 142.5 lakh
Hence, population of Other religions is the maximum.
Answer: b)

7). Density = Population / Land (in km)2
Population density of China
= (20 + 30 + 25) / 50 × 16 / 100 = 9.375 persons per km  
Population density of Turkey    
= (27.5 + 25 + 20) / 50 × 25 / 100 = 5.8 persons per km                                                   
Population density of Norway   
= (32.5 + 20 + 27.5) / 50 × 6 /100 = 26.67 persons per km                                               
Population density of Spain      
= (20 + 25 + 10) / 50 × 20 / 100 = 5.5 persons per km      
Population density of Japan      
= (15 + 10 + 27.5) / 50 × 18 / 100 = 5.83 persons per km 
Population density of Iraq
= (20 + 27.5 + 32.5) / 50 × 5 /100 = 32 persons per km    
In Spain, the population density is the minimum.
Answer: d)

8). Population of Muslims in Norway = 32.5 lakh
Population of Christians in Japan = 10 lakh
Required % = 32.5 / 10 × 100 % = 325%
Answer: a)

9). Population in China = 75 lakh
Population in Turkey = 72.5 lakh
Population in Norway = 80 lakh
Population in Spain = 55 lakh
Population in Japan = 52.5 lakh
Population in Iraq = 80 lakh
Hence Norway and Iraq have the maximum population.
Answer: e)

10). Muslim population of Iraq 2 years ago = 20 × 100 / 80 × 100 /80 = 31.25 lakh  
Population of Christians 2 years ago = 27.5 × 100 / 50 × 100 / 50 = 110 lakh                    
Population of Others 2 years ago = 32.5 × 100 / 50 × 100 / 50 = 130 lakh                                   
Total population of Iraq 2 years ago = 31.25 + 110 + 130 = 271.25 lakh
Answer: c)






More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">