8 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions [Answers Updated]

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-11:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.




1). A field can be ploughed in 16 days. If 18 more hectares of land is ploughed daily, the work will be finished in 10 days. Find the area of the field.
a)   480 hectares
b)   540 hectares
c)   500 hectares
d)   580 hectares
e)   None of these

2). The price of sugar falls by 12%. How many quintals can be bought for the same money which was sufficient to buy 44 quintals at the higher price?
a)   60
b)   54
c)   36
d)   50
e)   None of these

3). The distance between two stations A and B is 220 km. Two motorcyclists start simultaneously from A and B in opposite directions and the distance between them after 2 hours is 30 km. The faster motorcyclist’s speed is 5 km/ hr more than the slower motorcyclist’s. Find the ratio of the faster motorcyclist’s speed to the slower motorcyclist’s.
a)   7 : 2
b)   10 : 7
c)   10 : 9
d)   6 : 1
e)   None of these

4). Find the chance of throwing a sum more than 15 in one throw with 3 dice.
a)   5/36
b)   7/216
c)   5/108
d)   9/216
e)   None of these

5). A boat goes from point A to point B upstream and returns from B to A downstream. If the round trip takes the boat 12 hours and the distance between both the point is 40 km, what is the speed of the stream if the speed of boat in still water is 12 km/h?
a)   2 km/h
b)   8 km/h
c)   6 km/h
d)   7.5 km/h
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer the following questions based on this table.

Student
Maths (full marks 200)
Commerce (full marks 75)
Hindi (full marks 100)
English (full marks 100)
Economics (full marks 75)
Chemistry (full marks 50)
Akshan
67%
42%
49%
72%
84%
32%
Akshar
58%
84%
77%
79%
68%
66%
Akshath
63%
78%
56%
89%
62%
74%
Akshay
72%
60%
46%
92%
72%
56%
Akshit
66%
54%
68%
63%
54%
44%

6). What is the average mark scored by all students in Commerce?
a)   49.7       
b)   47.7       
c)   57
d)   42.7       
e)   53.7

7). What is the total mark scored by Akshath in all subjects together?
a)   414.5     
b)   413.5     
c)   413
d)   313.5     
e)   None of these

8). What is the overall percentage of marks scored by Akshay?
a)   58%       
b)   48.16%
c)   53.16%
d)   78.16%
e)   68.16%

9). What is the difference between the total marks obtained by Akshit in Accounts, Tamil and Maths and that obtained by Akshan in the same subjects?
a)   43
b)   23
c)   22
d)   42
e)   12

10). The marks scored by Akshar in Economics is approximately what per cent of the marks scored by him in Tamil?
a)   66%       
b)   76%       
c)   86%
d)   56%       
e)   36%

Answers:
1)a   2)d   3)c   4)c   5)b   6)b   7)c   8)e   9)b   10)a

Solution:
1). Let original area ploughed daily = x hectares
Total area ploughed = 16x
If (x + 18) hectares is ploughed daily, then total area
= 10(x + 18)
Given that, 16x = 10(x + 18)
or, x = 30 hectares
 Total area of field = 16 × 30 = 480 hectares
Answer: a)


2). Required amount = 44 /0.88 = 50 quintals
Answer: d)

3). Let the speed of the slower motorcyclist be x km/hr.
Therefore the speed of the faster motorcyclist will be (x + 5) km/hr.
In 2 hrs both motor cyclists cover
2x + 2(x + 5) = (4x + 10) km distance.
i.e. 4x + 10 = 220 - 30
or, 4x = 180 or, x = 45
Ratio = 50 : 45 = 10 : 9
Answer: c)

4). A throw amounting to 18 must be made up of 6, 6, 6 and this can occur in 1 way; 17 can be made up of 6, 6, 5, which can occur in 3 ways; 16 may be made up of 6, 6, 4 and 6, 5, 5, each of which arrangements can occur in 3 ways.
Therefore the no. of favourable cases is
1 + 3 + 3 + 3 = 10
Total no. of cases = 63 = 216
Required probability = 10 / 216 = 5 / 108
Answer: c)

5). Let the speed of the stream be x km/h.
From the question,
40 / 12 + x + 40 / 12 + x = 12
960 / 144 + x2 = 12
or, 144 + x2 = 80
x2 = 64
x = 8 km/hr
Answer: b)

6). Average marks of all students in Commerce
= 1/5 [75{0.42 + 0.84 + 0.78 + 0.60 + 0.54}]
= 1/5 [75{3.18}]                                  
= 1/5 × 238.5 = 47.7
Answer: b)                                                                           
                  
7). Total marks scored by Akshath in all subjects together = 200 × 0.63 + 75 × 0.78 + 100 × 0.56 + 100 × 0.89 + 75 × 0.62 + 50 × 0.74
= 126 + 58.8 + 56 + 89 + 46.5 + 37
= 413
Answer: c)

8). Total marks obtained by Akshay
= 900 × 0.72 + 75 × 0.60 + 100 × 0.46 + 0.92 × 100 + 75 × 0.72 + 50 × 0.56
= 144 + 45 + 46 + 92 + 54 + 28
= 409
= 409 / 600 × 100 = 68.16%
Answer: e)

9). Total marks obtained by Akshan in Accounts, Tamil and Maths
= 50 × 0.32 + 100 × 0.49 + 200 × 0.67
= 16 + 49 + 134
= 199
Total marks obtained by Akshit in Accounts, Tamil and Maths
= 50 × 0.44 + 100 × 0.68 + 200 + 0.66
= 22 + 68 + 132 = 222
Difference = 222 – 199 = 23
Answer: b)

10). The marks scored by Akshar in Economics
= 75 × 0.68 = 51
The marks scored by Akshar in Tamil
= 100 × 0.77 = 77
Required % = 51 / 77 × 100 = 66.22 = 66%

Answer: a)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">