9 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-12:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): What will come in place of question mark (?) in the following questions?


1). (?)2 + 574 = (14)3 + (7)3 + (8)3
a)   55
b)   45
c)   65
d)   75
e)   None of these

2). 75% of 3/7 of 6720 =? + 687
a)   1273
b)   1373
c)   1473
d)   1347
e)   1147

3). 70% of 2/13 of 52/7 of 4/5 of 41325 = ?
a)   16648
b)   26648
c)   26448
d)   24668
e)   None of these

4). 63 ÷ 0.07 × 1.8 – 1329 = ?
a)   290
b)   390
c)   490
d)   291
e)   491

5). 4356 × 5/11 = ? – 189
a)   209
b)   219
c)   309
d)   319
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following graphs carefully to answer the questions that follow:
The line graph shows the number of students in various departments in different cities. The pie-chart shows the percentage of faculty members in different cities.





6). The number of students studying Maths in Chennai is what per cent less than the number of students studying Commerce in Kolkata?
a)   34.28%
b)   44.28%
c)   54.28%
d)   64.28%
e)   74.28%

7). The number of faculty members in Bangalore is what per cent of the number of students in Commerce in Mumbai?
a)   13.33%
b)   16.66%
c)   17.77%
d)   18.88%
e)   19.99%
8). What is the ratio of the total number of students in all departments together in Hyderabad to the number of faculty members in Hyderabad?
a)   18 : 5  
b)   19 : 2  
c)   20 : 1  
d)   17 : 3  
e)   16 : 7

9). In which city is the number of students per faculty member the maximum?
a)   Kolkata  
b)   Bangalore        
c)   Hyderabad
d)   Jaipur    
e)   Chennai 

10). In which department is the number of students the minimum?
a)   English  
b)   Maths
c)   Either English or Biology     
d)   Commerce
e)   Biology

Answers:

1)a   2)c   3)c   4)d   5)b   6)d   7)a   8)c   9)b   10)e

Solution:
1). (?)2 + 574 = (14)3 + (7)3 + (8)3
= 2744 + 343 + 512 = 3599
or, (?)2 = 3599 – 574 = 3025
? = 3025 = 55
Answer: a)

2). ? + 687 = 75%of 3/7 of 6720
or, ? + 687 = 6720 × 3/7 × ¾ = 2160
or, ? = 2160 – 687 = 1473
Answer: c)

3). ? = 41325 × 4/5 × 52/7 × 2/13 × 70/100
= 0.7 × 32 / 35 × 41325 = 26448
Answer: c)

4). ? = 63 ÷ 0.07 × 1.8 – 1329
= 900 × 1.8 – 1329
= 1620 – 1329 = 291
Answer: d)

5). ? – 189 = 4356 × 5 / 11
= 66 × 5 / 11 = 30
or, ? = 30 + 189 = 219
Answer: b)

6). Number of Maths students in Chennai = 5000
Number of Economic students in Kolkata = 14000
Required % =        14000 – 5000 / 14000 × 100 = 64.28%
Answer: d)

7). Number of faculty members in Bangalore
= 10000       × 8 / 100 = 800     
Number of Commerce students in Mumbai = 6000
Required % =        800 – 100 / 6000 = 13.33%       
Answer: a)

8). Required ratio = 44000: 2200 = 20: 1
Answer: c)

9).
= Number of students / Number of faculty members
In Chennai                                                                                                  
= 2000 + 5000 + 8000 + 12000 / 10000 × 18 / 100                                                  
= 15                                                                                        
In Mumbai            
= 6000 + 8000 + 10000 + 11000 / 10000 × 12 / 100
= 29.16 = 29                                                                                                         
In Bangalore         
= 4000 + 9000 + 13000 + 16000 / 10000 × 8 / 100                     
= 52.5 = 53                                                                                                  
In Kolkata   
= 2000 + 4000 + 12000 + 14000 / 10000 × 16 / 100
= 20
In Hyderabad                 
= 6000 + 10000 + 12000 + 16000 / 10000 × 22 / 100
= 20            
In Jaipur
2000 + 6000 + 8000 + 14000 / 10000 × 24 / 100
= 12.5 =   13 faculty members
In Bangalore the number of students per teacher is the maximum.
Answer: b)

10). Number of students in Maths = 5000 + 11000 + 4000 + 12000 + 12000 + 14000 = 58000
Number of students in English = 12000 + 10000 + 13000 + 2000 + 10000 + 6000 = 53000
Number of students in Commerce = 8000 + 6000 + 16000 + 14000 + 16000 + 2000 = 62000
Number of students in Biology = 2000 + 8000 + 9000 + 4000 + 6000 + 8000 = 37000
In Biology the number of students is the minimum.
Answer: e)




More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">