10 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): Study the given pie-charts carefully and answer the questions given below:
The graph shows the expenditure of School AKT and School TVS in 2015 under various heads.
Total expenditure of School AKT = `10 lakh





1). If the total expenditure of School TVS is 95% of the total expenditure of School AKT, then what is the difference between the expenditure on teachers of School AKT and that on non-teaching staff of School TVS?
a)   `1.5 lakh
b)   `1.1 lakh
c)   `2 lakh
d)   `2.5 lakh
e)   `1.97 lakh        

2). If the total expenditure of School AKT is 20% less than the expenditure of School TVS, then what is the ratio of the expenditure on tour of School TVS to that of School AKT?
a)   9 : 7       
b)   7 : 5       
c)   5 : 3       
d)   3 : 2       
e)   2 : 5

3). There are 60 teachers (including the principal) in School AKT of these 30% are new teachers who get 40% less salary than the old ones and the Principal gets 10% more salary than an old teacher. What is the salary of a new teacher?                 
a)   `3212.57
b)   `3658.53
c)   `2835.75
d)   `3789.47
e)   `2312.91
         
4). In the summer vacation, when sports, tour, electricity and labs are closed, the expenditure of School AKT reduces by what per cent?                  
a)   47%       
b)   35%       
c)   32%       
d)   40%       
e)   41%

5). The total expenditure of School TVS is `12 lakh and the number of non-teaching staff is 50. If 30% of the non-teaching staff are removed, then the total expenditure reduces by what per cent?
a)   12%       
b)   4%         
c)   6%         
d)   8%         
e)   13%       

Directions (Q. 6-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?
 6). (176)2 – (123)2 + (14)2 = ?
a)   16031
b)   16531
c)   16642
d)   16719
e)   None of these

7). 41616 + 472 = (?)2
a)   28
b)   24
c)   26
d)   22
e)   32

8).× 10 = (16)2 – 16
a)   34
b)   44
c)   40
d)   24
e)   16

9). 182 × 93 + 5 × 127 – 42 × 37 = ?
a)   17009
b)   16007
c)   16551
d)   17551
e)   16220

10). 1444 –784 + 2304 = ?
a)   58
b)   54
c)   52
d)   48
e)   46

Answers: 
1)b   2)d   3)c   4)e   5)c   6)e   7)c   8)d   9)b   10)a

Solution:
1). Total expenditure of School TVS
= 1000000 × 95 / 100 = `950000 = `9.5 lakh
Expenditure on teachers of School AKT
= 1000000 × 30 / 100 = `300000 = `3 lakh
Expenditure on non-teaching staff of School TVS
= 950000 × 20 / 100 = `190000 = `1.9 lakh                                
Required difference = (3 lakh – 1.9 lakh)      
= `1.1 lakh
Answer: b)
                            
2). Given total expenditure of School AKT = `10 lakh
Total expenditure of School TVS
=  1000000 × 100 / 80  = `1250000 = 12.5 lakh
Expenditure of School TVS on tour
1250000 × 12 / 100 = 150000
Expenditure of School AKT on tour
= 1000000 × 100 / 10 = `1 lakh
Required ratio = 150000: 100000 = 3 : 2
Answer: d)

3). Salary of all the teachers in School AKT
= 1000000 × 30 / 100 = `300000
Number of new teachers = 60 × 30 / 100 = 18
Number of old teachers = (60 – 18) = 42
Let the salary of an old teacher be `x.
Salary of a new teacher = x × 60 / 100 = 3x / 5
Now, salary of Principal = ` 11x / 10                                
So, x × 41 + 11x / 10 + 3x × 18 / 5 = 300000                                                                   
or, 410x + 11x + 54x / 10 = 300000                                 
or, 475x = 300000 × 10                                                            
x = 300000 × 10 / 475 = `6315.78                                    
Salary of a new teacher
= 6315.78 × 3/5 = 3789.47
Answer: c)

4). In summer vacation there is no expenditure on sports, tour, electricity and lab.
The remaining expenditure = expenditure on teacher + non-teaching staff + others
= 30 + 15 + 14 = 59%
Expenditure reduces by (100 – 59 =) 41%
Answer: e)

5). In School TVS, the expenditure on non- teaching staff
= 12 × 20/100 = 2.4 lakh
Expenditure on each non-teaching staff
= 240000 / 50 = `4800
After removing 30% the number of non-teaching staff
= 50 × 70/100 = 35
Salary of 35 non-teaching staff = 35 × 4800
= `168000 = 1.68 lakh
Reduction in expenditure = 2.4 lakh – 1.68 lakh = 0.72 lakh = `72000
Percentage reduction in total expenditure     
= 72000 / 1200000 × 100 = 6%           
Answer: c)

6). (176)2 – (123)2 + (14)2
= 30976 – 15129 + 196 = 30976 - 15325 = 15651
Answer: e)

7). 41616 + 472 = (?)2
or, 204 + 472 = (?)2
or, 676 = (?)2
? = 26
Answer: c)

8).× 10 = (16)2 – 16
or, ? × 10 = 256 – 16
or, ? = 240 / 10 = 24
Answer: d)

9). 182 × 93 + 5 × 127 – 42 × 37
= 16926 + 635 – 1554 = 16007
Answer: b)

10). 1444 –784 + 2304 = ?
or, ? = 38 – 28 + 48 = 58
Answer: a)

         


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">