11 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-14:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Out of 800 students of a school 60.625% play carrom, 54.625% play chess and 43.75% play badminton. 23.625% students play only carrom, 14% play only chess and 16.875% students play only badminton.
Now answer the following questions based on this information.

1). How many students are there who play all three games?
a)   92
b)   108        
c)   112        
d)   124        
e)   132

2). What is the percentage of students who play only chess and badminton?
a)   7.2%      
b)   8%         
c)   8.5%      
d)   9.6%      
e)   12%

3). How many students are there who play carrom and badminton but don’t play chess?
a)   39
b)   42
c)   48
d)   54
e)   57

4). What percentage of students plays at most one type of game?
a)   51.5%  
b)   52.5%  
c)   53.5%  
d)   54.5%  
e)   56.5%

5). How many students are there who play at least two games?
a)   352        
b)   364        
c)   372        
d)   384        
e)   256

Directions (Q. 6-10): In each of the following questions a number series is given. After the series, a number is given followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete the series starting with the number given, following the sequence of given series and answer the questions given below the series.

6). 1.5   5     20    74   215   422
      6   (a)   (b)    (c)    (d)   (e)
What will come in place of (b)?
a)   128
b)   155
c)   80
d)   135
e)   None of these

7). 12   18    42   102    222    432
    41   (a)   (b)    (c)      (d)     (e)
What will come in place of (c)?
a)   151
b)   141
c)   121
d)   132
e)   None of these

8). 8   9     26    105   484
    5   (a)   (b)    (c)     (d)    (e)
What will come in place of (e)?
a)   2085
b)   2285
c)   2185
d)   2205
e)   None of these

9). 9    10     3     12    -1      0
   25   (a)   (b)   (c)    (d)    (e)
What will come in place of (c)?
a)   36
b)   28
c)   30
d)   24
e)   None of these

10). 64   24   18   27    81
      96   (a)   (b)   (c)   (d)   (e)
What will come in place of (b)?
a)   24
b)   30
c)   48
d)   50
e)   None of these

Answers:
1)b   2)c   3)a   4)d   5)e   6)b   7)e   8)c   9)a   10)e

Solution:
Directions (Q. 1-5):
x + y + k = 485 – 189 = 296       ... (i)
x + z + k = 437      – 112 = 325 ... (ii)
y + z + k = 350      – 135 = 215 ... (iii)
x + y + z + k = 800 – (189 + 112 + 135) = 364... (iv)        
Solving all four equations, we get                          
x = 149, y = 39, z = 68 and k = 108    

1).                                                                       
Answer: b)                             

2). Required % = 68 / 800 × 100 = 8.5%      
Answer: c)                                                                            

3). 39                                                         
Answer: a)                                      

4). Required % = (189 + 112 + 135) / 800 × 100                                                    
= 436 / 8 = 54.5%
Answer: d)

5). Students who are playing at least two games = x + y + z
= 149 + 39 + 68 = 256
Answer: e)

6). The series is ×6 - 4; ×5 - 5; ×4 - 6; ×3 - 7; ×2 - 8, ...
Answer: b)

7). The series is +(1 × 2 × 3); +(2 × 3 × 4); + (3 × 4 × 5); + (4 × 5 × 6) ... and so on. Hence correct answer would be 131.
Answer: e)

8). The series is ×1+13 ; × 2 + 23 ; ×3+ 33 ; ×4 + 43 ,...
Answer: c)

9). The series is ×1 + 1; ÷2 - 2; ×3 + 3; ÷4 - 4; ...
Answer: a)

10). The series is ; ×3/8 , ×¾ , ×3/2 , ×3 ... and so on.
Answer: e)                                                
                                                                                     
                                                         


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">