12 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-15:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). The ratio between the angles of a quadrilateral is 6 : 3 : 4 : 5. The smallest angle of a triangle is one-fourth the largest angle of the quadrilateral. Largest angle of the triangle is 10° more than second largest angle of the triangle. What is the second largest angle of the triangle?
a)   80°
b)   60°
c)   70°
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). Thirty-five percent of 740 is 34 more than a number. What is two-fifth of one number?
a)   45
b)   90
c)   180
d)   120
e)   None of these

3). A man sold an item for Rs.6750 at a loss of 25%. What will be the selling price of same item if he sells it at a profit of 15%?
a)   Rs.10,530
b)   Rs.9,950
c)   Rs.10,350
d)   Rs.11,340
e)   None of these

 4). What is the area of a circle whose radius is equal to the side of a square whose perimeter is 112 metres?
a)   176 sq m
b)   2504 sq m
c)   284 sq m
d)   1956 sq m
e)   None of these

5). 6 women and 6 men together can complete a piece of work in 6 days. In how many days can 15 men alone complete the piece of work if 9 women alone can complete the work in 10 days?
a)   6
b)   5
c)   7.2
d)   Cannot be determined
e)   None of these

 Direction (Q. 6 -10): Study the pie-chart carefully to answer the following questions.
Percentage of students enrolled in different activities in a school ABC
Total no. of students = 3000



Percentage break-up of girls enrolled in these activities
Total no. of girls = 1750


6). The number of girls enrolled in Dancing forms what per cent of the total number of students in the school? (rounded off to two digits after decimal)
a)   12.35
b)   14.12
c)   11.67
d)   10.08
e)   None of these

7). What is the ratio of the number of girls enrolled in Swimming to the number of boys enrolled in Swimming?
a)   47 : 49
b)   23 : 29
c)   29 : 23
d)   49 : 47
e)   None of these

8). What is the approximate percentage of boys in the school?
a)   34
b)   56
c)   28
d)   50
e)   None of these

9). How many boys are enrolled in Singing and Craft together?
a)   505
b)   610
c)   485
d)   420
e)   None of these

10). What is the total number of girls enrolled in Swimming and Drawing together?
a)   480
b)   525
c)   505
d)   495
e)   None of these

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)e   5)e   6)c   7)d   8)e   9)a   10)b

Solution:
1).
The largest angle of the quadrilateral =            6 × 360 °              = 120°
                                                                            6  +  4  +  3  +  5
The smallest angle of the triangle = 120 × ¼ = 30°
If the second largest angle of the triangle be x°, then the largest angle of the triangle = (x° + 10°)
=30 + x + x + 10 = 180
x = 70°
Answer: c)

2). Number = 740 × 35/100 34 = 225
2/5 of the number = 225 × 2/5 = 90
Answer: b)

3).
C.P. of the item =   6750 × 100 /75   = Rs.9000
Required S.P. of the item = 9000 × 115 / 100 = Rs.10350
Answer: c)

4). Here, radius of the circle = Side of the square
= ¼ perimeter of the square
= ¼ × 112 = 28 metres
Now, area of the circle = r^ 2
= 22/7  ×  28 × 28
= 22 × 4 × 28 = 2464 sq. m.
Answer: e)

5). From the first and the last sentence we get that work done by 36 women and 36 men in one day is equal to the work done by 90 women in one day, ie
36 W + 36 M = 90 W
36 M = 54 W
1 M = 1.5 W
Now, if 90 women can finish the whole work in a day, this implies that 60 men (= 90 ÷ 1.5) can finish the whole work in a day. Thus, if the work is entrusted to a group of 15 men then the required time to finish the work is (60 ÷ 15 =) 4 days.
Answer: e)

6). The required per cent =   20% of 1750/3000 × 100
= 350/3000 × 100 = 11.67%
Answer: c)

7). The number of girls enrolled in swimming
= 14% of 1750 = 245
The number of students enrolled in swimming
= 16% of 3000 = 480
Hence, the required ratio = 245 : (480 - 245)
= 245 : 235 = 49 : 47
Answer: d)

8). The required per cent
= (3000 - 1750)/3000 × 100
= 1250/3000 × 100 = 41.67%
Answer: e)

9). Total number of students enrolled in singing and craft together
= (21 + 25)% of 3000 = 1380
Total number of girls enrolled in singing and craft together
= (28 + 22)% of 1750 = 875
Thus, the total number of boys enrolled in singing and craft together = 1380 - 875 = 505
Answer: a)

10). The required number of girls
= (14 + 16)% of 1750 = 30% of 1750 = 525
Answer: b)




More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">