14 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-16:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out the wrong number.

1). 1000   970   950   938   932   930   929
a)   929
b)   930
c)   932
d)   938
e)   970

2). 32   33   32   36   34   43   41
a)   33
b)   36
c)   34
d)   43
e)   41

3). 0   4   18   48   120   180   294
a)   4
b)   18
c)   48
d)   120
e)   180

4). 2.5   6   19   77   384   2317
a)   6
b)   19
c)   77
d)   384
e)   2317

5). 3.5   8.5   19   59.5   181   729.5   2922
a)   19
b)   59.5
c)   181
d)   729.5
e)   19

Directions (Q. 6-10): In the following pie-charts, pie-chart I shows the percentage distribution of the total number of employees among six companies and pie-chart II shows the percentage distribution of the total number of female employees among these companies.
Pie-Chart I

Total employees = 14000
All the values in the pie-chart is ° , like 90°, 54°, 72°, 54°, 18°, 72°


Pie-Chart II

Total employees = 6000
All the values in the pie-chart is ° , like 97.2°, 43.2°, 28.8°, 72°, 36°, 82.8°

6). What is the total number of male employees in Company Q?
a)   720        
b)   1040      
c)   1260      
d)   1380      
e)   1420

7). What is the difference between the total number of male employees and the total number of female employees in Company P?
a)   220
b)   240
c)   260
d)   280
e)   300

8). The total number of female employees of Company R is approximately what per cent of the total number of employees of Company Q?
a)   17%
b)   23%
c)   27%
d)   30%
e)   32%

9). What is the difference between the total number of female employees of Company U and the total number of female employees of Company T?
a)   740
b)   760
c)   780
d)   820
e)   840

10). The total number of female employees of Company P is approximately what per cent of the total number of female employees of Company S?
a)   74%
b)   120%  
c)   135%  
d)   150%  
e)   185%

Answers:
1)a   2)e   3)d   4)d   5)c   6)d   7)c   8)b   9)c   10)c

Solution:
1). The series is –(62 – 6), –(52 – 5), –(42 – 4), ... and so on. So, 929 should be replaced by 930.
Answer: a)

2). The series is +12 , -1, +22 , -2, +32 , -3 ... and so on.
Therefore, 41 should be replaced by 40.
Answer: e)

3). The series is 13 - 12, 23 - 22, 33 - 32, 43 - 42, ... and so on.
Therefore, 120 should be replaced by 100.
Answer: d)

4). The series is ×2 + 1, ×3 + 1, ×4 + 1, ... and so on. Here, 384 should be replaced by 386.
Answer: d)

5). The series is ×2 + 1.5, ×2 + 2, ×3 + 2.5, ×3 + 3, ×4 + 3.5, ×4 + 4 ... and so on. Here, 181 should be replaced by 181.5.
Answer: c)

6). Total number of employees in Company Q = 14000 / 360° × 54° = 2100
Total number of female employees in Company Q = 6000 / 360° × 43.2° = 720
Total number of male employees in Company Q = 2100 – 720 = 1380
Answer: d)

7). Total number of employees in Company P = 14000 / 360° × 90° = 3500
Total number of female employees in Company P = 6000 / 360° × 97.2° = 1620
Total number of male employees in Company P = 3500 – 1620 = 1880
Difference = 1880 – 1620 = 260
Answer: c)

8). Total number of female employees in Company R = 6000 / 360° × 28.8° = 480
Total number of employees in Company Q = 14000 / 360° × 54° = 2100        
Required % = 480 / 2100 × 100 = 22.85 = 23%       
Answer: b)

9). Difference = 6000 / 360 × (82.8°–36°)     
= 6000 / 360° × 46.8° = 780                                                               
Answer: c)
               
10).
Required % = 97.2° / 72° × 100 = 9720 / 72 = 135% 
Answer: c)




More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">