19 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-19:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the radar graph carefully and answer the questions given below:
The number of passengers travelled (in lakhs) in four different trains in different years


1). In which train is the number of passengers travelled the maximum during the eight years?
a)   Madurai Exp
b)   Trichy Exp
c)   Tamil Nadu Exp
d)   Either Tamil Nadu Exp or Trichy Exp
e)   Salem Exp

2). If the fare of Madurai Exp is `400 for all classes of passengers and the fare of Tamil Nadu Exp is 20% more than that of Madurai Exp, then what is the ratio of the income of Madurai Exp in 2007 to that of Tamil Nadu Exp in 2008?
a)   1 : 2       
b)   2 : 1       
c)   1 : 1       
d)   3 : 2       
e)   5 : 6

3). What is the difference between the number of passengers of Trichy Exp in 2006 and that of Salem Exp in 2001?
a)   1.5 lakh  
b)   1 lakh    
c)   0.5 lakh
d)   0.75 lakh
e)   0.9 lakh

4). The total number of passengers in 2005 is what per cent of the total number of passengers in 2008?
a)   64.66%
b)   72.33%
c)   80.66%
d)   66.67%
e)   70.25%

5). If the fare of Salem Exp is `350 and that of Trichy Exp is `450 for all classes of passengers then what is the total income of both the trains during 2006 to 2008?
a)   `95 crore
b)   `98 crore
c)   `90 crore
d)   `89 crore
e)   `92.5 crore

Directions (Q. 6-10): What should come in place of question mark (?) in the following number series.
 6). 3   5   16   63   316   ?        
a)   1655      
b)   1875                
c)   1925      
d)   1895      
e)   1885

7). 5   7   10   20   35   ? 
a)   61          
b)   60          
c)   66                   
d)   59
e)   63

8). 4   17   75   210   454   ?     
a)   829        
b)   847                  
c)   839        
d)   851        
e)   833

9).  7 11      25      59      133    ?       
a)   286        
b)   287                  
c)   283        
d)   295        
e)   288

10).  6   13   26       53    110   ?
a)   220       
b)   235       
c)   239       
d)   225      
e)   229

Answers:
1)a   2)e   3)b   4)d   5)e   6)d   7)a   8)c   9)b   10)e

Solution:
1). Number of passengers travelled by Madurai Exp during the given eight years = 6 + 7 + 4 + 5 + 5 + 7 + 6 + 3 = 43 lakh
Similarly, in Trichy Exp = 28 lakh
In Tamil Nadu Exp = 36 lakh
In Salem Exp = 27 lakh
The number of passengers travelled by Madurai Exp is the maximum.
 Answer: a)

2).  Income of Madurai Exp in 2007
= 600000 × 400 = 240000000 = 24 crore
Income of Tamil Nadu Exp in 2008
= 240000000 × 120 / 100  = 28.8 crore
Required ratio = 24 : 28.8 = 5 : 6
Answer: e)

3). Difference between the number of passengers of Trichy Exp in 2006 and the number of passengers of Salem Exp in 2001
= 3 lakh – 2 lakh = 1 lakh
Answer: b)

4). Total number of passengers travelled in 2005 = 1 + 2 + 4 + 5 = 12 lakh
Total number of passengers travelled in 2008 = 3 + 4 + 5 + 6 = 18 lakh
Required % = 12 × 100 / 18 = 66.67%
Answer: d)

5). Income of the Salem Exp during 2006 to 2008
= (5 + 2 + 4) × 350
= 3850 lakh = `38.5 crore
Income of Trichy Express during 2006 to 2008
= (3 + 4 + 5) × 450 = `5400 lakh
= `54  crore
Total income = 38.5 + 54 = `92.5 crore
Answer: e)

6). The series is ×2 -1, ×3 +1, ×4 -1, ×5 +1, …
Answer: d)

7).  The series is +12 + 1, +22 – 1, +32 + 1, +42 + 1, …
Answer: a)

8). The series is +42 – 3, +82 – 6, +122 – 9, +162 – 12, …..
Answer: c)

9). The series is +4, +14, +34, +74 ….
Answer: b)

10). The series is +8 -1, +16 -3, +32 -5, +64 -7, …
Answer: e)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">