20 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-20:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): The given pie-chart shows the percentage distribution of total cars sold by six different companies and the table shows the ratio of diesel to petrol cars among the sold cars. Answer the given questions based on the pie-chart and the table.
(Total no. of cars sold by all six companies together is 1.7 lakh.)



Company
Diesel : Petrol
Audi
9 : 8
BMW
11 : 7
Mercedes Benz
3 : 4
Opel
8 : 5
Porsche
7 : 9
Volkswagen
3 : 2

1). What is the total number of petrol cars sold by Company Audi, BMW and Mercedes Benz together?    
a)   43200    
b)   45400    
c)   48700
d)   49300    
e)   51500    

2). What is the difference between the total no. of diesel cars and the total no. of petrol cars sold by Company Opel?
a)   4900      
b)   5100      
c)   5300
d)   5500      
e)   5700      

3). What is the ratio of the total no. of petrol cars sold by Company Porsche to that of diesel cars sold by Company Volkswagen?
a)   2 : 1       
b)   3 : 2       
c)   4 : 3
d)   5 : 4       
e)   None of these  

4). The total number of diesel cars sold by Company Opel is approximately what per cent of the total no. of cars sold by Company Volkswagen?
a)   60%       
b)   75%       
c)   80%
d)   120%     
e)   125%     

5). What is the difference between the total number of diesel cars sold by all companies together and total number of petrol cars sold by all companies together?
a)   9600      
b)   11400    
c)   12700
d)   13200    
e)   14800    

6). Three persons Arun, Basha and Charli together earn `3905 in 11 days. Arun and Charli together earn `3055 in 13 days. Basha and Charli together earn `4760 in 17 days. What is 60% of the earning of Arun in 15 days?
a)   `960
b)   `840
c)   `720
d)   `675
e)   None of these

7). X, Y and Z can do a piece of work in 24, 36 and 48 days respectively. They started the work together but X left after five days. Y left 10 days before the completion of the work. In how many days was the work completed?
a)   16 days
b)   20 days
c)   18 days
d)   22 days
e)   None of these

8). M and N together can finish a work in 9 days. M alone can finish the same work in 12 days. In how many days will N alone finish the work?
a)   24 days
b)   28 days
c)   32 days
d)   36 days
e)   None of these

9). P and Q working together can do a job in ‘D’ days. If P works alone and completes the job, he will take ‘D + 16’ days. If Q works alone and completes the job, he will take ‘D + 4’ days. What is the value of ‘D’?
a)   6
b)   9
c)   10
d)   Cannot be determined
e)   None of these

10). Mahesh and Ganesh can finish a job in 30 days, while Mahesh, Ganesh and Suresh can finish it in 12 days. Suresh alone can finish the job in
a)   15 days  
b)   18 days  
c)   20 days
d)   21 days  
e)   24 days

Answers:
1)c   2)b   3)b   4)c   5)b   6)d   7)d   8)d   9)e   10)c

Solution:
1). Sale AUDI = 170000 × 29/100 × 8/17 = 23200
Sale BMW = 170000 × 18/100 × 7/18 = 11900
Sale MERCEDES BENZ = 170000 × 14/100 × 4/7 = 13600
Total sale = 23200 + 11900 + 13600 = 48700
Answer: c)

2). Difference = 170000 × 13/100 × (8 – 5)/13                           
= 1700 × 3 = 5100                                                                             
Answer: b)
                                               
3). Ratio = 170000 × 16/100 × 9/16   ÷   170000 × 10/100 × 3/5 
9/6 = 3/2
Answer: b)

4). Opel diesel = 170000 × 13/100 × 8/13 = 13600
Total no. of cars sold by Volkswagen = 170000 × 10/100 = 17000                                                                 
Required % =        13600 / 17000 × 100 =     1360 / 17 = 80%                       
Answer: c)
         
5). Difference AUDI = 170000 × 29/100 × 1/17 = 2900                                                       
Difference BMW = 170000 × 18/100 × 4/18 = 6800             
Difference MERCEDES BENZ = 170000 × 16/100 × (3-4)/16 = -3400
Difference OPEL = 170000 × 13/100 × 3/13 = 5100                                                             
Difference PORSCHE = 170000 × 16/100 × (7-9)/16 = -3400  
Difference VOLKSWAGEN = 170000 × 10/100 × 1/5 = 3400                                                     
Difference = 2900 + 6800 – 3400 + 5100 – 3400 + 3400 = 11400
Answer: b)

6). Daily earnings of Arun + Basha + Charli = 3905/11 = 355 ...(I)
Daily earnings of Arun + Charli = 3055/13 = 235 ...(II)
Daily earnings of Basha + Charli = 4760/17 = 280...(III)
From (I) and (III), Daily earnings of ARUN = 355 – 280=75
Earning of Arun in 15 days = 75 × 15 = 1125
60% of 1125 = 1125 – 60/100 = 675
Answer: d)

7). Let the work be completed in x days.
X’s 5 days’ work + Y’s (x – 10) days’ work + Z’s x days’ work = 1.
5/24 + (x 10)/36 + x/48 = 1
or,30 + 4(x 10) + 3x / 144 = 1
or, 30 + 4x – 40 + 3x = 144
or, 7x = 144 + 10 = 154
x = 154/7 = 22 days
Answer: d)

8). N’s one day’s work = 1/9 – 1/12
= (4 – 3) /36
= 1/36
Hence, N will complete the work in 36 days.
Answer: d)

9). Time taken by both (P and Q) to finish the job,
D = (D + 16) (D + 4) / (D + 16 × D + 4)
= 2D2 + 20D - D2 - 20D = 64
D2 = 64
D = 8 days
Answer: e)

10). (Mahesh + Ganesh + Suresh)’s one day’s work = 1/12
And (Mahesh + Ganesh)’s one day’s work = 1/30
Suresh’s one day work = 1/12 – 1/30 = 5-2/60 = 1/20
Suresh alone can finish the work in 20 days
Answer: c)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">