26 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-24:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Which will be the next number in the following number series?
1).  1   54   375   1372   3645   ?
a)   6434
b)   7986
c)   8154
d)   9263
e)   9626

2). 8   47   142   317   596   ?
a)   1003
b)   987
c)   961
d)   942
e)   902

3). 5   26   165   1332   13335   ?
a)   143602
b)   124680
c)   180056
d)   173004
e)   160038

4). 1320   720   336   120   24   ?
a)   12
b)   8
c)   4
d)   2
e)   0

5). 1   10   27   52   85   ?
a)   118
b)   122
c)   126
d)   130
e)   136

Directions (Q. 6-10): The table shows the ratio of boys to girls and the pie-chart shows the division of students in different subjects in a school.

Subject
Boys : Girls
Tamil
5 : 4
Economics
1 : 5
Chemistry
5 : 1
Computer
17 : 21
Commerce
7 : 2

Total number of students = 600

6). What is the number of boys in Computer?
a)   58
b)   49
c)   63
d)   51
e)   57

7). The number of girls in Economics is what per cent more than that of boys in Commerce?
a)   290.14%
b)   340.47%
c)   150.24%
d)   410.12%
e)   390.15%

8). The number of girls in Computer is what per cent of the total number of girls in the school?
a)   16.58%
b)   18.29%
c)   12.34%
d)   16.82%
e)   19.38%

9). The number of boys in Commerce is what per cent of the total number of boys in the school?
a)   13.28%
b)   15.27%
c)   16.83%
d)   19.24%
e)   12.23%

10). The number of girls in Tamil is what per cent less than that of boys in Chemistry?
a)   41.52%
b)   39.5%
c)   47.5%
d)   38.52%
e)   43.52%

Answers:
1)b   2)a   3)e   4)e   5)c   6)d   7)b   8)e   9)b   10)e

Solution:
1). The series is 1 × 13, 2 × 33, 3 × 53, 4 × 73, 5 × 93, ...
Answer: b)
2). The series is 32 × 1 – 1, 52 × 2 – 3, 72 × 3 – 5, 92 × 4 – 7, ...
Answer: a)
3). The series is ×4 + 6, ×6 + 9, ×8 + 12, ...
Answer: e)
4). The series is 113 – 11, 93 – 9, 73 – 9, ...
Answer: e)
5). The series is 1 × 2 – 1, 3 × 4 – 2, 5 × 6 – 3, 7 × 8 – 4, 9 × 10 – 5, ...
Answer: c)

Directions (Q. 6-10):

6). Required number of boys in Computer
= 600 × 19 / 100 × 17 / 38 = 51
Answer: d)

7). The number of girls in Economics
= 600 × 37 / 100 × 5 / 6 = 185
The number of boys in Commerce
= 600 × 9 / 100 × 7 / 9 = 42
Required % = (185 – 42) / 42 × 100 = 340.47%
Answer: b)

8). Total number of girls in the school = 600 × 9 / 100 × 2 / 9 + 600 × 37 / 100 × 5 / 6 + 600 × 17 / 100 × 1 / 6 + 600 × 19 / 100 × 21 / 38 + 600 × 18 / 100 × 4 / 9
= 12 + 185 + 17 + 63 + 48 = 325
The number of girls in Computer
= 600 × 19 / 100 × 21 / 38 = 63
Required % = 63 / 325 × 100 = 19.38%
Answer: e)

9). Total number of boys in the school = 600 × 9/100 × 7/9 + 600 × 37/100 × 1/6 + 600 × 17/100 × 5/6 + 600 × 19/100 × 17/38 + 600 × 18/100 × 5/9
= 42 + 37 + 85 + 51 + 60 = 275
The number of boys in Commerce
= 600 × 9 / 100 × 7 / 9 = 42
Required % = 42 / 275 × 100 = 15.27%
Answer: b)

10). The number of girls in Tamil
= 600 × 18 / 100 × 4 / 9 = 48
The number of boys in Chemistry
= 600 × 17 / 100 × 5 / 6 = 85
Required % = (85 – 48) / 85 × 100 = 43.52%
Answer: e)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">