27 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-25:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The pie-chart shows the total items of type V, W, X, Y and Z manufactured by a company and their sale percentage.


All values in pie chart in degree symbol like 90°, 60°, 135°, 30° and 45°
Total items manufactured = 32400 units


1). What is the number of unsold X-type products?
a)   6581
b)   7123
c)   6192
d)   7533
e)   6343

2). What is the number of unsold W-type products?
a)   3533
b)   4212
c)   4933
d)   3625
e)   4155

3). The number unsold  of V-type products is what per cent less than that of unsold X-type products?
a)   21%
b)   19.35%
c)   10.75%
d)   16.5%
e)   13.2%

4). What is the total number of unsold products of all types?
a)   22534
b)   23976
c)   21945
d)   20954
e)   19757

5). The number of Z-type sold products is what per cent more than that of Y-type products?
a)   142.54%
b)   139.64%
c)   164.84%
d)   153.8%
e)   170.9%

6). A train covered a distance of 1235 km in 19 hours. Also, the average speed of a car is four fifth the average speed of the train. How much distance will the car cover in 22 hours?
a)   1234 km
b)   1144 km
c)   1134 km
d)   1244 km
e)   None of these

7). The ratio between the present ages of Meera and Priya is 3 : 4 respectively. Ten years ago the ratio between their ages was 4 : 7 respectively. What will be Meera’s age after 5 years?
a)   18 years
b)   24 years
c)   23 years
d)   29 years
e)   None of these

8). 6 women and 6 men together can complete a piece of work in 6 days. In how many days can 15 men alone complete the piece of work if 9 women alone can complete the work in 10 days?
a)   6
b)   5
c)   7.2
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a. for the first three years, at the rate of 8 p.c.p.a. for the next two years, and at the rate of 9 p.c.p.a. for the period beyond 5 years. If he pays a total simple interest of Rs 19,550 at the end of 7 years, how much money did he borrow?
a)   Rs 39,500
b)   Rs 42,500
c)   Rs 41,900
d)   Rs 43,000
e)   None of these

10). What is the area of a circle whose radius is equal to the side of a square whose perimeter is 112 metres?
a)   176 sq m
b)   2504 sq m
c)   284 sq m
d)   1956 sq m
e)   None of these

Answers:
1)d   2)b   3)c   4)b   5)d   6)b   7)c   8)e   9)b   10)e

Solution:
1). The number of unsold X-type products = 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 = 7533
Answer: d)

2). The number of unsold W-type products = 32400 × 60 / 360 × 78 / 100 = 4212
Answer: b)

3). The number of unsold V-type products = 32400 × 90 / 360 × 83 / 100 = 6723
The number of unsold X-type products = 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 = 7533
Required % = (7533– 6723) / 7533 × 100 = 10.75%
Answer: c)

4). The total number of unsold products of all types
= 32400 × 90 / 360 × 83 / 100 + 32400 × 60 / 360 × 78 / 100 + 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 + 32400 × 30 / 360 × 87 / 100 + 32400 × 45 / 360 × 78 / 100
= 6723 + 4212 + 7533 + 2349 + 3159 = 23976
Answer: b)

5). The number of sold Z-type products
= 32400 × 45 / 360 × 22 / 100 = 89
The number of sold Y-type products
=32400 × 30 / 360 × 13 / 100 = 351
Required % = (891– 351) / 351 × 100
=540 / 351 × 100 = 153.84%
Answer: d)

6). Speed of the train = 1235/19 = 65 km/hr.
Speed of the car = 65 × 4/5 = 52 km /hr.
Required distance = 52 × 22 = 1144 km/hr.
Answer: b)

7). Let the present age of Meera be 3x years
The present age of Priya = 4x years
3x *10     =   4
4x*10            7
= 21x 70 = 16x 40
x = 7040/5 = 6
Meera’s age of 5 years = 3 × 6 + 5 = 23 years
Answer: c)

8). From the first and the last sentence we get that work done by 36 women and 36 men in one day is equal to the work done by 90 women in one day, ie
36 W + 36 M = 90 W
36 M = 54 W
1 M = 1.5 W
Now, if 90 women can finish the whole work in a day, this implies that 60 men (= 90 ÷ 1.5) can finish the whole work in a day. Thus, if the work is entrusted to a group of 15 men then the required time to finish the work is (60 ÷ 15 =) 4 days.
Answer: e)

9). Suppose Ravi borrows Rs 100 for 7 years.
The amount Ravi has to pay as interest for the Rs
100 = 4 × 3 + 8 × 2 + 9 × 2 = Rs 46
From the above information it is obvious that Ravi has to pay (as interest) 46% of the total amount.
Hence, the amount borrowed by Ravi
= 19550 / 46 × 100 = Rs 42,500
Answer: b)

10). Here, radius of the circle = Side of the square
= ¼ perimeter of the square
= ¼ × 112 = 28 metres
Now, area of the circle = r^ 2
= 22/7  ×  28 × 28
= 22 × 4 × 28 = 2464 sq. m.
Answer: e)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">