4 Aug 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Mixed Quiz) Set-9:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the table and pie-chart carefully to answer the following questions:

District
Green Belt (square kilometre)
Industrial Belt (square kilometre)
Coimbatore
400
200
Chennai
200
300
Namakkal
300
500
Madurai
500
350
Cuddalore
350
400



Total area = 50000 sq km


1). In which district is the percentage of Green Belt the maximum?
a)   Namakkal        
b)   Chennai 
c)   Coimbatore
d)   Madurai 
e)   Cuddalore

2). In which district is the percentage of Industrial Belt the maximum?
a)   Coimbatore      
b)   Madurai 
c)   Chennai
d)   Cuddalore        
e)   Namakkal

3). What is the difference between the total area of Cuddalore and Madurai?
a)   7500 km2
b)   4500 km2
c)   3500 km2
d)   2500 km2
e)   5000 km2

4). The area of Green belt and Industrial belt together in Chennai is what percentage of the total area of Chennai?
a)   5%
b)   7%
c)   10%
d)   12%
e)   15%

5). The industrial area in all five districts is what per cent of the total area of Namakkal?
a)   12%       
b)   8%         
c)   10%       
d)   11%       
e)   7%

Directions (6-10): What should come in place of questions mark (?) in the following number series?
6). 15,   115,   126,   270,   283,   479,   ?
a)   552
b)   567
c)   576
d)   500
e)   None of these

7). 23,   312,   673,   1114,   1643,   ?
a)   2048
b)   2280
c)   2268
d)   2401
e)   2309

8). 6,   28,   110,   476,   2426,   ?
a)   14612
b)   14812
c)   14712
d)   14112
e)   14512

9). 15,   57,   168,   417,   942,   ?
a)   1964
b)   1844
c)   2019
d)   2025
e)   2156

10). 12,   24,   44,   74,   116,   ?
a)   185
b)   172
c)   166
d)   180
e)   169

Answers:
1)d   2)b  3)e  4)a  5)c  6)e  7)c  8)a  9)c  10)b  

Solution:
1). Total area of Coimbatore = = 50000 × 25 / 100   = 12500 sq km
Percentage of Green Belt in Coimbatore = 400 / 12500 × 100% = 16 / 5 % = 3.2%
Total area of Chennai = 50000 × 20 / 100 = 10000 sq km
Percentage of Green Belt in Chennai = 200 / 10000 × 100% = 2%
Total area of Namakkal = 50000 × 35 / 100 = 17500 sq km
Percentage of Green Belt in Namakkal = 300 / 17500 × 100% = 12 / 7 % = 1.714%
Total area of Madurai = 50000 × 5 / 100 = 2500 sq km
Percentage of Green Belt in Madurai = 500 / 2500 × 100% = 20%
Total area of Cuddalore = 50000 × 15 / 100 = 7500 sq km
Percentage of Green Belt in Cuddalore = 350 / 7500 × 100% =  4.66%
In Madurai the percentage of Green Belt is the maximum.
Answer: d)

2). Percentage of Industrial Belt in Coimbatore = 200 × 100 / 12500 = 8 / 5 = 1.6%
Percentage of Industrial Belt in Chennai = 300 × 100 / 10000 = 3%
Percentage of Industrial Belt in Namakkal = 500 × 100 / 17500 = 20 / 7 = 2.85%
 Percentage of Industrial Belt in Madurai = 350 × 100 / 2500 = 14%
 Percentage of Industrial Belt in Cuddalore = 400 × 100 / 7500 = 16 / 3 = 5.35%
 In Madurai the percentage of Industrial Belt is the maximum.    
 Answer: b)

3). Difference between the total area of Cuddalore and Madurai
= 7500 – 2500
= 5000 sq km
Answer: e)

4). Area  of  Green  Belt  and Industrial Belt  together  in  Chennai  =  200  + 300 =  500 km2
Area of Green Belt and Industrial   Belt together in Chennai = 500 × 100 / 10000
= 5% of the total area of Chennai
Answer: a)

5).  Industrial area in all 5 districts
= 200 + 300 + 500 + 350 + 400
= 1750 km2
Required % = 1750 / 17500 × 100%
= 10% of the total area of Namakkal.
Answer: c)

6). The series is 102, +11, +122, +13, +142, + 15
Answer: e)

7). The series is +172, +192, +212, +232, + 252
Answer: c)

8). The series is ×2 + 16, ×3 + 26, ×4 + 36, ×5 + 46, × 6 + 56
Answer: a)

9). The series is ×2 + 27, ×2 + 54, ×2 + 81, ×2 + 108, ×2 + 135
Answer: c)

10). The series is + (4 × 3), + (5 × 4), + (6 × 5), + (7 × 6), + (8 × 7)
Answer: b)





More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">