30 Aug 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-2:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Interest on saving bank account is now calculated by banks on________.
a)   Minimum balance during the month
b)   Minimum balance from 7th to last day of the month
c)   Minimum balance from 10th to last day of the month
d)   Maximum balance during the month
e)   Daily product basis


2). A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as __________.
a)   Investment banking
b)   Core banking
c)   Mobile banking
d)   National banking
e)   Specialized banking


3). Which of the following is not considered a money market instrument?
a)   Treasury bills
b)   Repurchase Agreement
c)   Commercial Paper
d)   Certificate of deposit
e)   Shares and bonds


4). Which of the following is not a part of the scheduled banking structure in India?
a)   State Co-operative Banks
b)   Public Sector Banks
c)   Private Sector Banks
d)   Regional Rural Banks
e)   Money Lenders


5). Which of the following is known as Plastic money?
i)    Demand Draft
ii)    Credit Card
iii)    Debit Card
a)   Only i)
b)   Only ii)
c)   Only iii)
d)   Both 2 and 3
e)   All 1, 2 and 3


6). Which of the following terms is used in the field of finance and banking?
a)   Guage Pressure
b)   Quantum number
c)   Adjustment Credit
d)   Absolute Zero
e)   Single bond


7). Goods and Services Tax (GST), would replace which of the following taxes level at present?
a)   Income tax
b)   Corporate tax
c)   Capital gains tax
d)   Value-added tax (VAT)
e)   All of these



8). Normally Banks accepts Fixed Deposits for a maximum period of________.
a)   5 years
b)   3 years
c)   7 years
d)   20 years
e)   10 years


9). IFRS stands for________.
a)   International Financial Reporting Standards
b)   Indian Financial Rating Standards
c)   International Financial Rating Standards
d)   Indian Functional Reporting Standards
e)   None of these


10). KYC guidelines followed by the Banks have been framed on the recommendations of the_________.
a)   Ministry of Home Affairs
b)   Ministry of Rural Development
c)   Indian Banks Association
d)   Financial Intelligence Unit
e)   Reserve Bank of India


Answers:                                
1). e)   2). b)   3). e)   4). e)   5). d)   6). c)   7). d)   8). e)   9). a)   10). e)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">