31 Aug 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-3:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Short-term assets, representing amounts due to a vendor or suppliers of goods or services that were sold on credit terms is known as _______.
a)   Account Receivable
b)   Fixed Asset
c)   Deposit Asset
d)   Current Liabilities
e)   None of these


2). What is the rate at which commercial banks charge on their surplus funds with RBI?
a)   SLR
b)   Reverse Repo Rate
c)   Repo Rate
d)   Cash Reverse Ratio
e)   Bank Rate


3). _________ is the rate at which commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or government approved securities (Bonds) before providing credit to its customers.
a)   Reverse Repo Rate
b)   Repo Rate
c)   CRR Rate
d)   SLR Rate
e)   None of these


4). Who appoints the governor of Reserve Bank of India?
a)   Financial Secretary
b)   Financial Ministry
c)   Central Government
d)   President of India
e)   None of these


5). FII Stands for _______.
a)   Foreign Institutional Investor
b)   Foreign International Investor
c)   Forward Institutional Investor
d)   Formal Institutional Investor
e)   Formal International Investor


6). Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?
a)   Credit Ceiling
b)   Credit Rationing
c)   Cash Reserve Ratio
d)   Bank Rate
e)   None of these


7). In India, the Chit funds are governed / regulated by ________.
a)   Local Bodies
b)   RBI
c)   Central Government
d)   State Government
e)   None of these


8).CAG Stands for _______.
a)   Comptroller and Auditor General of India
b)   Constant and Author General of India
c)   Constant Auditor General of India
d)   Central Auditor General of India
e)   None of these


9). CPI stands for ______.
a)   Cost Price Index
b)   Current Price Index
c)   Consumer Price Index
d)   Cash Price Index
e)   None of these


10). SEBI is a _______.
a)   Non-Advisory body
b)   Statutory body
c)   Advisory body
d)   Constitutional body
e)   Non-Advisory body


Answers:                                

1). a)   2). b)   3). d)   4). c)   5). a)   6). b)   7). d)   8). a)   9). c)   10). b)



For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">