29 Aug 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-1:
The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).Banking Ombudsman Scheme is applicable to the business of_______.
a)    All scheduled commercial banks excluding RRBs
b)    All scheduled commercial banks including RRBs
c)    Only Public Sector Banks
d)    All Banking Companies
e)    All scheduled banks except private banks


2).Which of the following functions are not being performed by the Reserve Bank of India?
a)    Regulation of Banks in India
b)    Regulation of Foreign Direct Investment in India
c)    Foreign Currency Management in India
d)    Currency Management in India
e)    Control and Supervision of Money Supply


3).A bank is called as “Scheduled Bank” when_________.
a)    Its business has crossed Rs. 1000 crore mark
b)    Its branch network is over 100
c)    It is included in the second Schedule of the RBI Act
d)    When it complies with all the three above
e)    None of these


4).Which of the following organization/agencies has sought an emergency fund of Rs. 1000 crore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?
a)    Micro Finance Institutions
b)    Regional Rural & Cooperative Banks
c)    RBI
d)    NABARD
e)    None of these


5).What is the upper limit prescribed for RTGS transaction?
a)    Rs. 5 lacs
b)    Rs. 1 lacs
c)    Rs. 25 lacs
d)    Rs. 50 lacs
e)    No upper limits is prescribed


6).Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as_________.
a)    General Insurance
b)    Non-life Insurance
c)    Bancassurance
d)    Insurance Banking
e)    Deposit Insurance


7).Which of the following committees/ Task Forces was set up to suggest reforms in Banking Sector?
a)    Swaminathan Committee
b)    Narasimham Committee
c)    Rajinder Sachar Committee
d)    Task Force on Infrastructure
e)    None of these


8).FINO stands for__________.
a)    Financial Investment Network and Operations
b)    Farmers Investment in National Organization
c)    Farmers Inclusion News and Operations
d)    Financial Inclusion Network and Operations
e)    None of these


9).When the rate of inflation increases_________.
a)    Value of money increases
b)    Purchasing power of money decreases
c)    Purchase power of money increases
d)    Purchasing power of money remains unaffected
e)    Amount of money in circulation decreases


10).Which of the following is the main advantage of “ASBA” with the applicants for share allotment?
a)    ASBA applicant has got certain preference in allotment of shares as compared to general applicants
b)    ASBA applicants need not remit the fund for allotment of shares, he/she will do after shares are allotment to him/her
c)    ASBA applicant has got secured allotment of shares
d)    ASBA applicants deposit/OD account is not debited, only the funds are blocked for the same and he/she continues to avail interest till the shares are allotted to him/her.
e)    None of these


Answers:                                 
1). a)   2). b)   3). c)   4). d)   5). e)   6). c)   7). b)   8). d)   9). b)   10). d)





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">