14 Aug 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016 Set-14:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming IBPS PO 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). Who has been appointed as the new chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
a)   Varsha Sharma
b)   Abhishek Singh
c)   Rani Nair
d)   Munesh Kumar
e)   None of these


2). Luke Aikins, who became the first person in the world to jump and land without parachute, is belonged to which country?
a)   United Kingdom
b)   France
c)   Spain
d)   United States
e)   None of these


3). Indian Railways has recently tied up with which mobile wallet company to ensure food delivery in train coaches with e-cash payments?
a)   Citrus Pay
b)   Paytm
c)   MobiKwik
d)   Oxigen
e)   None of these


4). Who has been appointed as the new Secretary to Prime Minister Narendra Modi?
a)   Ajit Doval
b)   P. K. Mishra
c)   Nripendra Misra
d)   Bhaskar Khulbe
e)   None of these


5). Government has allocated how much capital to 13 public sector banks for the current fiscal recently?
a)   41,513 crore
b)   53,432 crore
c)   27,100 crore
d)   18,800 crore
e)   22,915 crore


6). India's first e-court has been opened at High Court of ________.
a)   Bangaluru
b)   Hyderabad
c)   Chennai
d)   Patna
e)   Mumbai


7). By which of the following state governments, the Central Water Commission has rejected Odisha’s objection against the construction of barrages on the Mahanadi upper catchment?
a)   Madhya Pradesh
b)   Andhra Pradesh
c)   Telangana
d)   Maharashtra
e)   Chhattisgarh


8). Vice President Hamid Ansari has unveiled a stone statue of Mahatma Gandhi at Pethub Monastery in which of the following countries?
a)   Somalia
b)   Yemen
c)   South Sudan
d)   Russia
e)   Mongolia


9). The government has released how much towards its co-contribution for Atal Pension Yojana for 2015-16?
a)   Rs 500 crore
b)   Rs 2000 crore
c)   Rs 1500 crore
d)   Rs 100 crore
e)   Rs 1000 crore


10). Which of the following private sector Banks has announced a 60 basis point (0.60 per cent) reduction in micro loan lending rates recently?
a)   Kotak Mahindra Bank
b)   South Indian Bank
c)   Axis Bank
d)   HDFC Bank
e)   Bandhan Bank


Answers:  

1)c   2)d   3)c   4)d   5)e   6)b   7)e   8)e   9)d   10)e



For more IBPS PO General awareness – Click here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">