25 Aug 2016

Important General Awareness/Banking Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016 Set-25:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming IBPS PO/Clerk 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.

1). Who of the following was appointed as the second women Prime Minister of United Kingdom?
a) Ruth Davidson
b) Theresa May
c) Andrea Leadsom
d) Nicola Sturgeon
e) None of these


2). SV.CO, world’s first digital student incubator launched by which state?
a) Bihar
b) Gujarat
c) Tamilnadu
d) Kerala
e) Karnataka


3). The Union Cabinet in July 2016 approved which scheme to impart fresh training to 60 lakh youths and certify skills of 40 lakh persons acquired non-formally under the Recognition of Prior Learning?
a) Pradhan Mantri MUDRA Yojana
b) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
c) Pradhan Mantri Awas Yojana
d) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
e) None of these


4). Recently CCEA gave its approval for disinvestment of how much percent of paid up equity of National Buildings Construction Corporation Limited (NBCC)?
a) 10%
b) 15%
c) 12%
d) 5%
e) 7.5%


5). Name the country that was declared as YAWS-free in July 2016 by the World Health Organization (WHO)?
a) Pakistan
b) China
c) India
d) Nepal
e) Sudan


6). A Special Investigation Team (SIT) on black money headed by retired Justice M B Shah in its fifth report recommended ban on cash transactions above what limit?
a) 1 lakh rupees
b) 2 lakh rupees
c) 3 lakh rupees
d) 5 lakh rupees
e) 6 lakh rupees


7). West Bengal government has set a target to construct toilets across all villages of the state by March 2019 to enable OFD. Name the district which became the first to achieve open defecation free (ODF) status in the country?
a) Nadia
b) Howrah
c) Alipurduar
d) Darjeeling
e) Leh


8). What was the theme of the World Youth Skills Day 2016?
a) Youth skills for work and life in the post-2015 agenda
b) Skills Development to Improve Youth Employment
c) Youth Employment through Skill Development
d) Skilling Youth for Sustainable Goals
e) None of these


9). President Pranab Mukherjee inaugurated the first edition of India Skills Competition today, on the occasion of the World Youth Skills Day in which city?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Nagpur
d) Bhopal
e) Ahmadabad


10). India signed 100 Million US dollar Loan for Cauvery Delta project in Tamil Nadu with which organisation?
a) International Monetary Fund
b) World Bank
c) United Nations
d) Asian Development Bank
e) None of these


Answers:
1)b   2)d   3)d   4)b   5)c   6)c   7)a   8)b   9)b   10)d





For more IBPS PO General awareness – Click here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">