2 Aug 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016 Set-2:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming IBPS PO/RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.

1). According to Ernst and Young report, what is India’s rank in the Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI)?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5


2). The WPI Inflation in the month of April is-
a) -2.14
b) -3.66
c) -0.85
d) -1.99
e) 0.34


3). Who has been awarded with an honorary fellowship by a UK student body to “celebrate and acknowledge his contributions in shaping the present and future of India” ?
a) Virendra Paul
b) S Y Quraishi
c) A K Singh
d) Ajay Lal
e) Vijay Lokhania


4). An Indian-origin pioneering Tamil scholar and author, __________ who was instrumental in persuading the South African government to introduce Tamil as a language at secondary schools, died.
a) Cundasamy Kuppusami
b) Lamjang Haokip
c) S Rangaswammy
d) K Ranganathan
e) Venugopal Aiyyar


5). Who has won the Man Booker International Prize for fiction “The Vegetarian,” an unsettling novel in which a woman stops eating meat and desires to become a tree?
a) Amitabh Ghosh
b) Han Kang
c) Marlon James
d) Julian Barnes
e) Aravind Adiga


6). Which Indian American scientist will receive the prestigious ‘National Medal of Science’ award from US President Barack Obama?
a) U.R.Rao
b) A.S.Kiran Kumar
c) C.N.Rao
d) Ajit Mishra
e) Rakesh K Jain


7). Which bank has approved $625 million loan to support India’s grid-connected rooftop solar programme to generate clean energy?
a) World Bank
b) IMF
c) Asian Development Bank
d) New Development Bank
e) AIIB


8). Which of the following person has been appointed as Director in Prime Minister’s office?
a) P. K. Mishra
b) Nripendra Misra
c) Namgya Khampa
d) Tarun Bajaj
e) Anurag Jain


9). Which of the following Indian- American politician has been nominated by the US Senate to the post of Executive Director to the Asian Development Bank?
a) Meera Khanvilkar
b) Deepak Gupta
c) Swati Dandekar
d) Namagya Khampa
e) Rituparna Ghosh


10). Which author has received PEN’s Literary Service Award for her “extraordinary creativity” and other humanitarian causes?
a) Charles Dickenes
b) Danielle Steel
c) Sidney Sheldon
d) Paulo Coelho
e) J.K. Rowling


Answers:
1)c   2)e   3)b   4)a   5)b   6)e   7)a   8)c   9)c   10)e




For more IBPS PO General awareness – Click here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">