31 Aug 2016

Practice English Questions with Detailed Explanation for IBPS PO/Clerk 2016

Practice English Questions with Detailed Explanation for IBPS PO/Clerk 2016
Practice English Questions with Detailed Explanation for IBPS PO/Clerk 2016 Set-13:
Dear Readers, many of our followers has requested detailed explanation for the practice English questions, in order to fulfil their needs, we have decided to provide detailed explanation for the practice English questions. We hope it will help you lot.


Directions: Read the following passage and answer the following questions below. Some words are highlighted for your attention.
The Ministry of External Affairs, in the end, was mobilized sufficiently to persuade African envoys to call off their proposed boycott of the Africa Day event in the national capital on Thursday. But by then, by their extreme threat of rebuffing the host country’s invitation, they had made their point — and for India, embarrassingly so. First, by centering their protest on something as particular to them as Africa Day, the African Heads of Mission have highlighted how India fails to appreciate the continent’s changing identity and aspirations by not forging constructive people-to-people contact. And second, by making common cause around the murder of a Congolese student in Delhi, they have shown India a brutal mirror. Many attacks on African students may be isolated incidents of urban crime that could catch any individual in its grip, irrespective of identity, but there is a latent expression of discrimination in our everyday interactions that is stinging, that makes the next attack a reminder of a larger problem. Upon hearing of the boycott threat, the government went into damage control, with the Minister of State in the MEA reaching out to African envoys, and a mechanism being worked out for a meeting with Heads of Mission every three months. However, the remarkable manner in which the problem of “Afro-phobia” has been brought to public attention demands more — more diplomatic introspection and more political will to address dehumanizing prejudices in Indian society.
It is not that India has not recognized the growing importance of Africa. Last year, the Modi government rendered the Africa Summit a spectacular splash to show that it is mindful of the continent’s rising profile. The 54 countries of the African Union — indeed, the 54 seats in the UN General Assembly — are key to India’s global ambitions. African countries too are responding to India’s rise by appointing more senior diplomats and often senior politicians to their missions to New Delhi. One consequence is that the envoys do not follow an older, sedate template for their roster of duties. As the MEA’s announcement of the mechanism of minister-level interactions shows, the diplomatic outreach needs re-evaluation. More importantly perhaps, envoys today are more conscious of public opinion back home. They see it to be their remit to respond to anxiety, even anger, over the treatment of their citizens. India is scaling up its engagement with Africa — Vice President Hamid Ansari begins a visit to Morocco and Tunisia next week, Prime Minister Narendra Modi goes later this year. But this is not only about Africa. India fails itself by carrying on, business as usual, instead of politically and socially tackling the discrimination and violence faced by its citizens as well as visitors.
1). Why the Ministry of External Affairs mobilize?
a)   To persuade African envoys to call off their proposed boycott of the Africa Day event in the national capital on Thursday
b)   To persuade African envoys to call their proposed boycott of the Africa Day event in the national capital on Thursday
c)   To march against the African citizens who are making violence in the country
d)   To address dehumanizing prejudices in Indian society.
e)   None of these.

2). Which of the following is true in context of the passage?
a)   There is a latent expression of discrimination in our everyday interactions that is demanding.
b)   It is not that India has not recognized the growing importance of Africa
c)   One consequence is that the envoys follow an older, sedate template for their roster of duties.
d)   African countries are not responding to India’s rise as well as its economy.
e)   None of these.

3). Which of the following is false with respect to the passage?
a)   They see it to be their remit to respond to anxiety, even anger, over the treatment of their citizens
b)   Many attacks on African students cannot be isolated incidents of urban crime.
c)   The African Heads of Mission have highlighted how India fails to appreciate the continent’s changing identity.
d)   India fails itself by socially tackling the discrimination and violence faced by its citizens as well as visitors.
e)   None of these.

4). What was the response of African countries on India’s growing importance of Africa?
a)   They do not respond.
b)   They responded by betraying Indian in the summit
c)   They responded to India’s rise by appointing more senior diplomats and often senior politicians to their missions to New Delhi
d)   Either (a) or (b)
e)   Not given in the passage

5). What are the problems that India fails to resolve?
a)   Carrying on the business with African countries.
b)   Politically and socially tackling the discrimination and violence faced by its citizens as well as visitors.
c)   Both (a) and (b)
d)   India resolve all problems
e)   None of these

Directions 6-8: Pick out the word which is closest in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

6). Diplomats
a)   Counselor
b)   Judge
c)   Consul
d)   Agent
e)   Autarchy

7). Introspection
a)   Brooding
b)   Searching
c)   Examiner
d)   Retrospection
e)   Exception

8). Mobilized
a)   Self group
b)   Get free
c)   Prepare
d)   Disorganize
e)   attracted

Directions 9-10: Pick out the word which is opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage

9). Rebuffing
a)   Accepting
b)   Retaining
c)   Taking on
d)   Abrupt refusal
e)   None of these

10). Roster
a)   Agenda
b)   Schedule
c)   Uncoil
d)   Disrespect
e)   Disregard

Answers with Detailed Explanations:
1). (a), it is given in first paragraph                       
2). (b), statement (b) is true as it is given in the second paragraph
3). (b), many attacks on African students may be isolated incidents of urban crime
4). (c), the African countries responded by appointing senior diplomats and often senior politicians to their mission to New Delhi
5). (c), both the problems mentioned in option (a) and (b) are not resolved by India
6). (c), diplomats means an official representing a country abroad which is same as consul do. So, option (c) is correct
7). (a), introspection means observation of one’s own mental and emotional process which is same meaning of brooding.
8). (c), Mobilized means to organize for active services or troops which is closest to prepare.
9). (a), rebuffing means abrupt refusal ,from all the option (a) is correct

10). (c), agenda and schedule is synonym of roster and also (d) and (e) are not opposite to the meaning of it. So option (c) uncoil which means opposite to it is the answer



For more Practice English Questions – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">