6 Sep 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-2:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1). 5   ?   14   56   39.20   156.80   109.76
a)   20
b)   10
c)   15
d)   1
e)   None of these

2). 5   12   60   340   1648   ?   20164
a)   6724
b)   4046
c)   4036
d)   6512
e)   None of these

3). 3   ?   2   33   88   505   2940
a)   8
b)   1
c)   -2
d)   6
e)   None of these

4). 5   1   3   5   21   ?   607
a)   97
b)   109
c)   99
d)   103
e)   None of these

5). 6   10.5   23   60   ?   644   2580
a)   163
b)   183
c)   202
d)   192
e)   None of these

Directions (Q. 6–10): Data related to the number of employees in five different companies in December 2015


Note: (i) Employees of the given companies can be categorised only in three types: IT graduates, Engineering graduates and Arts graduates
(ii) A few values are missing in the table (indicated by -). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question, on the basis of the given data and information.Note: (i) Employees of the given companies can be categorised only in three types: IT graduates, Engineering graduates and Arts graduates

6). If the ratio of the number of Engineering graduates employees to that of Arts graduate employees in TCS company was 10 : 7, what was the number of Arts graduate employees in TCS company?
a)   294
b)   266
c)   280
d)   308
e)   322

7). What is the difference between the number of Arts graduate employees and IT graduates employees in HCL Company?
a)   87
b)   89
c)   77
d)   81
e)   73

8). The total number of employees in HCL Company increased by 20% from December 2015 to December 2016. If 20% of the total number of employees in HCL Company in December 2016 were IT graduates, what was the number of IT graduates employees in HCL Company in December 2016?
a)   224
b)   266
c)   294
d)   252
e)   168

9). The average number of Arts graduates employees and Engineering graduates employees in HP Company was 312. What was the total number of employees in HP Company?
a)   920
b)   960
c)   1120
d)   4040
e)   1080

10). The total number of employees in TVS Company was 3 times the total number of employees in GMK Company. If the difference between the numbers of Arts graduate employees in TVS Company and that in GMK Company was 180, what was the total number of employees in GMK Company?
a)   1200
b)   1440
c)   720
d)   900
e)   1080

Answers:
1. a) 2. a) 3. a) 4. e) 5. b) 6. a) 7. c) 8. e) 9. b) 10. d)

Solution:
1). The series is ×4 and ×7/10 alternately.
Answer: a)
2). The series is ×8 – 28, ×7 – 24, ×6 – 20, ×5 – 16, ...
Answer: a)
3). The series is ×1 + 1 ×5, ×2 – 2 ×7, ×3 + 3 ×9, ×4 – 4 × 11, ....
Answer: a)
4). The series is ×1- 22 , ×2+12 , ×3- 22 , ×4+12 , ...
Answer: e)
5). The series is ×1.5 + 1.5, ×2 + 2, ×2.5 + 2.5, ×3 + 3, ....
Answer: b)

6). The percentage of Engineering graduates employees and Arts graduate employees in TCS company = (100 – 32) % = 68%
Now, the percentage of Arts graduate employees = 68 × 7 / 17 = 28%
The percentage of Engineering graduates employees = 68 × 10 / 17 = 40%
The number of Arts graduate employees in TCS company = 1050 × 28 / 100 = 294
Answer: a)

7). Total number of employees in HCL company = 700
Percentage of IT graduates employees = [100 – (31+40)] = 29%
Now, the percentage difference between Arts graduate employees and IT graduates employees = (40 – 29) % = 11%
11% of 700 = 77
Difference = 77
Answer: c)

8). The number of employees in HCL company in December 2015 = 700
The number of employees in HCL company in December 2016 = 700 × 120 / 100 = 840
Number of IT graduates employees in HCL company in December 2016 = 20 × 840 / 100 = 168
Answer: e)

9). The percentage of Arts graduate employees in HP company = (100-35-50) % = 15%
Now, the percentage of Arts graduate employees and Engineering graduates employees = 50 + 15 = 65%
Average of Commerce and Arts graduate employees = 312
The total number of employees in Commerce and Arts = 2 × 312
Let the total employees in HP company be x. Then, 65% of x = 2 × 312
X = 2 × 312 × 100 / 65 = 960
Answer: b)

10). The percentage of Arts employees in GMK company = (100 – 30 – 30) = 40%
The percentage difference between Arts graduate employees in GMK company and TVS Company = (40 – 20) = 20%
Now, let the number of employees in GMK company be x.
Then, x × 20% = 180
X= 180 × 100 / 20 = 900.

Answer: d)


 


 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">