8 Sep 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-3:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q.1-5): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)   if x > y
b)   if x < y
c)   if x ≥ y
d)   if x ≤ y
e)   if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.

1). I.  x2+20x+4=50-25x
   II. y2-10y-24=0

2). I.  8x+y=10
   II. 4x+2y=13

3). I.  (x+3) (y+2)=12
   II. 2xy+4x+5y=11

4). I. (x2-10x+16)/(x2 -12x +24) = 2/3
   II. y2-y-20=0

5). I. (3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)
   II.(x+2)/(y+4) = (x+5)/(Y+10)

Directions (Q. 6-10): Study the pie-chart and line graph to answer the following questions.
The pie-chart shows the percentage sales of Banana in different months.


The line graph shows the price of Banana in different months in different cities (Price ` per kg)



6). If 35% of the total sale of Banana in July is from Kollam, then what is its total income?
a)   `1600000
b)   `1700000
c)   `1500000
d)   `1300000
e)   `1400000

7). In which month is the average price of Banana per kg the minimum?
a)   July       
b)   December        
c)   November
d)   August   
e)   October

8). The price of Banana in Kochi in August is what per cent of the price of Banana in Kannur in September?
a)   700%     
b)   600%     
c)   500%     
d)   400%
e)   300%

9). In which city is the average price of Banana per kg the maximum during the given six months?
a)   Kochi     
b)   Thrissur 
c)   Kannur
d)   Kollam   
e)   Both Kannur and Kochi

10). If the quantity of Banana sold is the same for all the cities, then what is the difference between the total income from the sale of Banana in October and that in November?
a)   24         
b)   12        
c)   0  
d)   36         
e)   48


Answers:
1. e) 2. b) 3. e) 4. e) 5. b) 6. e) 7. a) 8. a) 9. a) 10. c)

Solution:
1).
 From the given Equation
 x=1, -46
& y=-2,/2
x = y
Answer: e)

2).
 From both equation
x=7/12, y=16/3
y>x
Answer: b)

3).
 xy+3y+2x +6 =12
 2xy+6y+4x=12----(i)
2xy+5y+4x=11  ---- (ii)
From eq. (i) --- (ii)
Y = 1
From eq. (i)
x=1
x = y
Answer: e)

4).
 From 1st equation
 x2-6x=0
 x=0,6
 From 2nd equation
(y+4) (y-5)
y=-4,5
x = y
Answer: e)

5).
(3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)
48x-8y = 32 ---- (i)
(x+2)/(y+4) = (x+5)/(y+10)
y = 2x ---- (i)
From Equation (i) & (ii)
x=1, y=2
y>x
Answer: b)

6). Total sale of Banana in July = 500 × 25 / 100 = 125 tonnes
Total sales in Kollam in July = 125 × 35 / 100 = 43.75 tonnes
Its total cost = 43.75 × 1000 × 32 = `1400 000
Answer: e)

7). Average price of Banana in July
= 1 / 4 × (16 + 24 + 32 + 40) = `28 per kg
Average price of Banana in August
= 1 / 4 × (16 + 32 + 48 + 56) = `38 per kg
Average price of Banana in September
= 1 / 4 × (8 + 24 + 40 + 56) = `32 per kg
Average price of Banana in October
= 1 / 4 × (8 + 16 + 48 + 56) = `32 per kg
Average price of Banana in November
= 1 / 4 × (24 + 32 + 48 + 56) = `40 per kg
Average price of Banana in December
= 1 / 4 × (32 + 40 + 48 + 56) = `44 per kg
In December the average price of Banana per kg is the maximum and in July the average price of Banana is the minimum.
Answer: a)

8). Price of Banana in August in Kochi = `56 per kg
Price of Banana in September in Kannur = `8 per kg
Required % = 56 × 100 / 8 = 700%     
Answer: a)

9). Average price of Banana in Kochi
= 1 / 6 × (40 + 56 + 56 + 48 + 56 + 40)         
= `49.33 kg
Average price of Banana in Kollam
= 1 / 6 × (32 + 16 + 24 + 16 + 24 + 56)
= `28 per kg
Average price of Banana in Kannur
= 1 / 6 × (16 + 32 + 8 + 56 + 48 + 48)
= `34.66 per kg
Average rate of Banana in Thrissur
= 1 / 6 × (24 + 48 + 40 + 8 + 32 + 32)
= `30.66 per kg
Thus the maximum average price is in Kochi.
Answer: a)

10). Total sale of Banana in October
= 500 × 15 / 100 = 75 tonnes
Total sale of Banana in November = 500 × 12 / 100 = 60 tonnes
Total income in a month = (average rate that month in all cities × total quantity)
Total income in October = 32 × 75 × 1000 = `2400000
Total income in November = 40 × 60 × 1000 = `2400 000
Required difference = 2400000 – 2400000 = 0
Answer: c)




 


 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">