9 Sep 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-4:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out the wrong number.
1). 56   57   48   73   24   105   -10
a)   57
b)   105
c)   73
d)   -10
e)   24

2). 3   1   3   0.7   3   0.6   3   0.5   3
a)   1
b)   0.7
c)   0.6
d)   0.5
e)   3

3). 2   6   13   26   54   100   197
a)   26
b)   54
c)   100
d)   197
e)   13

4). 2   2   13   59   363   2519   20161
a)   13
b)   20161
c)   2519
d)   363
e)   59

5). 1   8   66   460   2758   13785   55146
a)   460
b)   2758
c)   66
d)   8
e)   55146

Directions (6 – 10): Study the following bar graph carefully and answer the questions given below.
The production of Petrol (in thousand barrels) in different countries and the consumption (in thousand barrels) in different countries


6). What is the difference between the production of Petrol from Country O, Q, R and M together and the consumption of Petrol from Country M, N, P and S together?
a)   436500 barrels
b)   46000 barrels
c)   40000 barrels
d)   52000 barrels
e)   59600 barrels

7). What is the average of excess Petrol (Production – Consumption) in different countries together? (Approx)
a)   7328
b)   7965
c)   5429
d)   6571
e)   None of these

8). The consumption of Petrol from country M, N and Q together is what percent of the total Production of Petrol from country M, O, P and S?
a)   74%
b)   77%
c)   69%
d)   61%
e)   57%

9). In which country, the difference between the production of Petrol and the consumption of Petrol is the maximum?
a)   O
b)   S
c)   Q
d)   P
e)   N

10). What is the ratio of the excess Petrol from country N and S together to the production of Petrol in country Q and R together?
a)   3:4
b)   1:1
c)   2:3
d)   1:2
e)   5:7

Answers:
1. d) 2. b) 3. b) 4. d) 5. a) 6. b) 7. d) 8. a) 9. e) 10. d)

Solution:
1). 56   57   48   73   24   105   -10
Here 56 +12 = 57;
57 - 32 = 48; 48+ 52 = 73; 73- 72 = 24;
24 + 92 = 105; 105 -112 = -16
Answer: d)

2). 3   1   3   0.7   3   0.6   3
3 × 1/3 = 1;
1 × 3 = 3;
3 × ¼ = 0.75;
0.75 × 4 = 3;
3 × 1/5 = 0.6;
0.6 × 5 = 3;
3 × 1/6 = 0.5;
0.5 × 6 = 3.
Answer: b)

3). 2   6   13   26   54   100   197
Here 2 × 2 + 2 = 6; 6 × 2 + 1 = 13;
13 × 2 + 0 = 26; 26 × 2 - 1 = 51;
51 × 2 - 2 = 100; 100 × 2 - 3 = 197
Answer: b)

4). 2   2   13   59   363   2519   20161
Here 2 × 3 - 4 = 2; 2 × 4 + 5 = 13;
13 × 5 - 6 = 59; 59 × 6 + 7 = 361;
361 × 7 - 8 = 2519; 2519 × 8 + 9 = 20161
Answer: d)

5). 1   8   66   460   2758   13785   55146
Here 1 × 9 - 1 = 8; 8 × 8 + 2 = 66; 66 × 7 - 3 = 459;
459 × 6 + 4 = 2758; 2758 × 5 - 5 = 13785; 13785
× 4 + 6 = 55146
Answer: a)

6). Production of Petrol from country O, Q, R and M = 16 + 25 + 15 + 18 = 74 thousand barrels
Consumption of Petrol from country M, N, P and S = 15 + 6 + 3 + 4 = 28 thousand barrels
Required difference = 74 – 28 = 46 thousand barrels = 46000 barrels.
Answer: b)

7). Excess Petrol = (production – consumption)
Required average = 3 + 14 + 6 + 3 + 9 + 5 + 6 / 7 = 46 / 7 = 6.5714 thousand barrels = 6571 barrels.
Answer: d)

8). Total Consumption of Petrol of country M, N and Q = 15 + 6 + 16 = 37
Total production of Petrol of country M, O, P and S = 18 + 16 + 6 + 10 =50
Required% = 37 / 50 × 100 = 74%
Answer: a)

9). Difference between production and consumption of
Country M = 3 thousand barrels
Country N = 14 thousand barrels
Country O = 6 thousand barrels
Country P = 3 thousand barrels
Country Q = 9 thousand barrels
Country R = 5 thousand barrels
Country S = 6 thousand barrels
Therefore Country N has the maximum difference.
Answer: e)

10). Excess Petrol from country N and S = 14 + 6 = 20 thousand barrels
Production of Petrol in country Q and R = 15 + 25 = 40 thousand barrels
Required ratio = 20 : 40 = 1 : 2.
Answer: d)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">