17 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-11:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): In the following questions the Symbols @, ©, $ , % and # are used with the following meanings as illustrated below.
'A $ B' means 'A is not smaller than B'.
'A # B' means 'A is not greater then B'.
'A @ B' means 'A is neither smaller than nor equal to B'.
'A © B' means 'A is neither smaller than nor greater than B'.
'A % B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.

1). Statements: K # N, N $ T, T % J
Conclusions:
 I. J @ N
 II. K @ T
 III.T @ K

a)    Only I and II follows
b)    Only II and III follow
c)    Only I and III follow
d)    None follows
e)    None of these

2). Statements: H % J, J © N, N @ R
Conclusions:
I. R % J
II. H @ J
III.N @ H

a)    Only II follows
b)    b) Only I and   III follow
c)    Only I follow
d)    d) Only   III follows
e)    None of these

3). Statements : B © K, K # L, L @ P
 Conclusions:
 I. P @ B
 II. K # P
III.L $ B

a)    Only II follows
b)    Only I and II follows
c)    c) Only   III follows
d)    d) Only   II and III follow
e)    None of these

4). Statements: M @ J, J $ T, T © N
Conclusions:
I. N # J
II. T  % M
III.M @ N

a)    Only I and II follows
b)    b) Only   II and III follow
c)    Only I and III follow
d)    None follows
e)    All follows

5). Statements: D © K, K # F, F @ P
Conclusions:
 I. P @ D
 II. K # P
III.F $ D

a)    Only II follows
b)    Only I and II follows
c)    Only III follows
d)    Only II and III follow
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information and answer the questions given below:

Eight persons Asgar, Ashis, Ashok, Ashraf, Ashu, Arya, Akash and Akhil are playing a game of musical chairs. The chairs placed around a circular table face away from the table) each person knows a different language – Telugu, Urdu, Marathi, Nepali, Kashmiri, Tamil, Bengali and Kannada – but not necessarily in the same order. When all of them are sitting in the chairs during the game, the following conditions were fulfilled.
Ashok is a Bengali speaker and sits third to the left of Ashu.
The Tamil and the Nepali speaker are immediate neighbours of each other.
Neither the Nepali nor the Tamil speaker is an immediate neighbour of either Ashu or Ashok.
The Urdu and the Kannada speaker are immediate neighbours of each other.
Neither Ashu nor Ashraf speaks Kannada)
The one who speaks Nepali sits to the left of Ashis, who speaks Marathi.
Asgar speaks Urdu and is not an immediate neighbour of the Bengali speaker.
Only Arya sits between the Nepali and the Telugu speaker.
Akash sits third to the left of the person who speaks Kannada)

6). Ashu speaks which of the following languages?
a)    Tamil       
b)    Kashmiri 
c)    Nepali
d)    Telugu     
e)    None of these    

7). Which of the following pairs represents the immediate neighbours of the Telugu speaker?
a)    Nepali and Kashmiri     
b)    Kannada and Nepali
c)    Urdu and Kashmiri        
d)    Marathi and Tamil
e)    None of these

8). Who among the following speaks Kannada?
a)    Akash      
b)    Akhil
c)    Arya
d)    Ashu        
e)    None of these    

9). Who among the following sits exactly between Ashis and Akhil?
a)    Urdu speaker     
b)    Tamil speaker
c)    Nepali speaker  
d)    Telugu speaker
e)    Bengali speaker

10). How many persons sit between the Bengali speaker and Ashraf when counted in clockwise direction from the Bengali speaker?
a)    None       
b)    One          
c)    Two
d)    Three       
e)    Four         

Answers:
1)e   2)b   3)c   4)e   5)e   6)b   7)e   8)b   9)e   10)d

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
'A $ B' means 'A ≥ B'.
'A % B' means 'A ≤ B'.
'A @ B' means 'A >  B'.
'A * B' means 'A = B'.
'A # B' means 'A <  B'.

1). K = N , N = T , T > J
J > N
K > T
T > K
None follows
Answer: e)

2). H < J ,  J = N , N > R
   R < J follows
H > J not follows
N > H follows
Answer: b)

3). B = K , K = L , L > P
P > B not follows
K = P  not follows
L = B  follows.
Answer: e)

4). M > J , J = T , T = N
N = J
T < M
M > N
All follows.
Answer: e)

5). D = K ,  K = F ,  F > P
P > D not follows
K = P  not follows
F = D  follows
Answer: e)

Directions (Q. 6-10):



 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">