8 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions [Answers Updated]

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-3:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions.
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each such that they are equidistant from each other.
In row 1, Abhinav, Abhiraam, Abhiraj, Abhirath, Abhirup and Abhishek are sitting facing South. In row 2, Abhati, Abhidha, Abhidhya, Abhijna, Abhilasa and Abhinithi are sitting facing North.
Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
Three persons sit between Abhiraj and Abhirath. Either Abhiraj or Abhirath sits at an extreme end of the line. The one who faces Abhirath sits third to the left of Abhidhya. Abhijna faces the one who sits third to the left of Abhinav and he cannot sit adjacent to Abhidhya. The immediate neighbour of Abhidha faces the immediate neighbour of Abhinav. Only one person sits between Abhati and Abhilasa, who is facing the one sitting on the immediate right of Abhirup. Neither Abhirup nor Abhishek faces Abhidhya. Abhinithi and Abhidha cannot sit adjacent to each other.

1). Who among the following faces Abhiraam?
a)   Abhati
b)   Abhidha
c)   Abhilasa
d)   Abhidhya
e)   Abhijna

2). Who among the following sit at the extreme ends of the rows?
a)   Abhirath, Abhidha
b)   Abhilasa, Abhishek
c)   Abhirup, Abhijna
d)   Abhiraam, Abhilasa
e)   Abhishek, Abhidha

3). If Abhirup is related to Abhati in the same way as Abhiraj is related to Abhijna, which of the following is Abhinav related to, following the same pattern?
a)   Abhinithi
b)   Abhidhya
c)   Abhidha
d)   Abhilasa
e)   Cannot be determined

4). How many persons are sitting between Abhirup and Abhishek?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four

5). Which of the following is true regarding Abhati?
a)   Abhidha is an immediate neighbour of Abhati.
b)   Abhati faces the immediate neighbour of Abhiraam.
c)   Abhati sits second from the left end of the row.
d)   Abhati sits at one of the extreme ends.
e)   Abhati faces the one who is second from the right end of the row.

Directions (Q. 6-10): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark answer
a) if the inference is “definitely true”, ie it properly follows from the statement of facts given.
b) if the inference is “probably true” though not “definitely true” in the light of the facts given.
c) if the “data are inadequate”, ie from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
d) if the inference is “probably false” though not “definitely false” in the light of the facts given.
e) if the inference is “definitely false”, ie it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

Pharmaceutical science involves the synthesis and mass manufacture of drugs from natural and synthetic sources for the treatment and prevention of diseases. Doctors rely on pharmaceutical companies for the development of new and more effective drugs to combat diseases. Today, pharmaceutical sector is a highly competitive sector with lots of companies competing for supremacy and market control. Pharmacists are concerned with production, productive processes, quality control and testing of drugs. According to Indian government statistics, today the market comprises over 25000 manufacturing units; one-fifth of them involved in making bulk drugs. The fact that the industry has been showing nearly 10 per cent growth, indicates the potential it has. With liberalisation in practice, there are many job opportunities opening up, especially in multinational pharmaceutical companies.

6). Below 5000 manufacture units are involved in making bulk drugs.
7). An interest in life science is an essential qualification to specialise in the field of pharmaceuticals.
8). There is a good range of employment opportunities for specialisers.
9). Indigenous companies are accumulating huge profits as compared to multinational companies.
10). All those who want to become a doctor but fail, end up in pharmacy.

Answers:
1)d   2)b   3)b   4)d   5)b   6)e   7)b   8)a   9)d   10)c  

Explanation:

Directions (Q.1-5):

6). According to the passage, more than 5000 manufacturing units are involved in making bulk drugs.
Answer: e)

7). Service provided through pharmaceuticals and its nature of job make it probably true.
Answer: b)

8). Passage says that pharmacists are concerned with different types of work such as production, productive processes, quality control and testing of drugs etc. And the last sentence of the passage says that there are many job opportunities opening up.
Answer: a)

9). Job prospects are better for an individual in MNCs. It is likely MNCs are in a stronger position than indigenous companies. Hence, the inference drawn seems false.
Answer: d)

10).

Answer: c)

 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">