9 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-5:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 - 5): Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, U, V and W are eight members of a family. They belong to three different generations.
There are three married couples. All of them are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order.
S and U are married couple, S is the wife of U and sits second to the left of her husband.
 R and P are offspring of S ( R and P are not immediate neighbours of S).
 There is only one person sitting between R and his niece V, but that person is not V’s father.
T, a bachelor, sits third to the right of his uncle P, but neither to the opposite nor to the immediate left of his father.
V is not an immediate neighbour of her aunt Q. No three females are sitting together.
R and his sister-in-law are immediate neighbour.

1). Who among the following is V’s father?
a)   U
b)   P
c)   W
d)   Q
e)   Can’t be determined

2). How many females are there in the family?
a)   Two
b)   Three
c)   Five
d)   Can’t be determined
e)   None of these

3). What is the position of S with respect to her grand-daughter?
a)   Second to the left
b)   Fourth to the right
c)   Third to the right
d)   Fourth to the left
e)   Immediate left

4). Who among the following is the aunt of T?
a)   Q
b)   S
c)   V
d)   W
e)   Can’t be determined

5). Who among the following is sitting opposite his wife?
a)   U
b)   R
c)   P
d)   T
e)   None of these

Direction (6-10): In the following questions, the symbol ×,   ∂,   %,   ©,   @, are used with the following illustrations.
 P % Q means P is not smaller than Q
 P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q
 P x Q means P is neither greater than nor equal to Q
 P ∂ Q means P is not greater than Q
 P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q

6). Statement – R ∂ K  ;  K x M ;  M @ J
Conclusions:
I.     J © K
II.   M  ©  R
III.  R x  J

a)   Only  I & II follows
b)   Only II & III follows
c)   Only  I & III follows
d)   All I, II & III follows
e)   None of these

7).    Statements –    Z @ M ;   M © K ;   K x F
Conclusions:
I.     F © Z
II.   K  x Z
III.  F  © M

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follows
d)   d) Only   III follows
e)   Only II & III follows

8). Statements –   V % H  ;   H @ F ;   F ∂ E
Conclusions:
I.     F @ V
II.   F  x V
III.  E  % H

a)   Only either I or II follows
b)   Only III follows
c)   Only  I & II follows
d)   All I, II & III follows
e)   Only either I or II and III

 9).  Statements –   W © T   ;   T ∂ N   ;   N % D
 Conclusions:
I.     D x T
II.   W  © N
III.  D  @ T

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follows
d)   d) Only   III follows
e)   Only I & II follows


10). Statements –    Y @ G ;   G © K ;   K x R
Conclusions   :
I.     R © Y
II.   K x Y
III.  R © G

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follows
d)   d) Only   III follows
e)   Only II & III
Answers:

1)b   2)e   3)c   4)d   5)b   6)d   7)c   8)e   9)a   10)c 

Explanation:
Directions (Q. 1-5):



Directions (Q. 6-10):
P % Q means P is not smaller than Q ----------------- [P≥ Q]
P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q --- [P > Q]
P x Q means P is neither greater than nor equal to Q --------- [P < Q]
P ∂ Q means P is not greater than Q ---------- [P ≤ Q]
P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q------- [P=Q]

6).  R ≤ K < M = J
 J > K
M> R
R < J 
All follows
Answer: d)

 7).   Z = M  > K  < F
 F > Z not follows
 K< Z  follows
 F> M not follows
Answer: c)

8).  V ≥ H = F ≤ E
F=V
F< V
E ≥ H
Either I and II and III follows
Answer: e)

9). W > T , N ≥ T , N ≥ D 
D < T
W> N
D = T
None follows
Answer: a)

10).  Y = G  > K  < R
R > Y not follows
K< Y   follows
R> G  not follows
Answer: c)


 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">