12 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions [Solution Updated]

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-7:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). Statements:
Some belts are papers
Some papers are desks
Some desks are chairs

Conclusions:
(i) Some belts are desks
(ii) Some papers are chairs
(iii) Some belts are chairs

a)   All follow
b)   None follows
c)   Only   i  and   ii   follows
d)   Only   ii  and    iii   follows
e)   None of these

2). Statements:
Some pots are buckets
All buckets are tubs
All tubs are drums

Conclusions:
(i) Some drums are pots
(ii) All tubs are buckets
(iii) Some drums are buckets

a)   All follow
b)   None follows
c)   Only   i  and   ii   follows
d)   Only   ii  and    iii   follows
e)   None of these

3). Statements:
All pins are bags
All chalks are bags
All needles are bags

Conclusions:
(i) Some needles are pins
(ii) Some chalks are needles
(iii) No needle is pin

a)   Only   i  and    iii   follows
b)   Either   i   or    iii   follows
c)   None follows
d)   Only   ii    follows
e)   None of these

4). Statements:
Some buses are trucks
Some trucks are boats
No boat is pilot

Conclusions:
(i) Some pilot are buses
(ii) Some boats are buses
(iii)  Some pilot are trucks

a)   None follows
b)   All follow
c)   Only  ii    and    iii  follow
d)   Only   iii   follow
e)   None of these


5). Statements:
All flowers are trees
All trees are jungles
No jungle is hill

Conclusions:
(i) No flower is hill
(ii) No tree is hill
(iii) Some jungles are flowers

a)   None follows
b)   All follow
c)  Only  ii    and    iii  follow
d)   Only   iii   follow
e)   None of these

Directions (Q. 6 - 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are eight balls of different colours, viz White, Orange, Yellow, Green, Black, Red, Brown and Grey. They are kept on the corners of two square tables placed side by side. If we consider the two squares together as a rectangle, then each ball on one long side of the rectangle is facing a ball each on the other long side.
Red and Grey balls are kept on the two corners that meet. Brown ball is kept in front of Red Ball. Yellow ball is opposite to Orange ball and on the immediate left of Brown Ball. Black ball is kept diagonally opposite Grey ball on one square table. White ball is not adjacent to Brown ball.

6). If the positions of White ball and Green ball are interchanged then which ball will place second to the left of Green ball?
a)   Brown
b)   White
c)   Grey
d)   Yellow
e)   None of these

7). Which ball places diagonally opposite to Yellow ball on the same table?
a)   Green
b)   Red
c)   Black
d)   White
e)   None of these

8). Which ball places adjacent to Black ball?
a)   Yellow, Green
b)   Orange, White
c)   White, Green
d)   Green, Red
e)   None of these

9). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   Red, Yellow
b)   Orange, Brown
c)   Red, Black
d)   White, Green
e)   Grey, Black

10). Which of the following balls is in front of the White ball?
a)   Black
b)   Grey
c)   Green
d)   Red
e)   None of these
 Answers:
1)b   2)c   3)b   4)a   5)d   6)b   7)b   8)c   9)c   10)a

Explanation:

1). b)


2). c)

3). b)

4). a)

 5). d)

Direction (06 to 10):
6). b)
7). b)
8). c)
9). c)
10). a)


 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">