15 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions [Answers Updated]

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-9:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1 - 5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons Nimai, Nimish, Ninad, Nipun, Nirad, Niraj, Niral and Nirav are sitting around a circular table) Each of them has a mobile of a different company, viz Nokia, Samsung, HTC, Moto, Micromax, Xiaomi, LeEco and Lenovo but not necessarily in the same order. Four of them are not facing the centre)
The one who has Micromax is on the immediate left of Nipun, who does not have LeEco. Nipun is third to the right of Nirav. Niral is fourth to the left of Niraj. Neither Niral nor Niraj is an immediate neighbour of Nipun. Ninad has HTC and sits exactly between Nimai and Niraj. Ninad is facing the centre and is to the right of both Nimai and Niraj. Nirad is third to the left of Nimai, who has Lenovo.
Nimai sits third to the left of the one who has Micromax, The one who has Samsung sits second to the left of the one who has Lenovo. The one who has Nokia sits second to the right of Nipun. The one who has Xiaomi sits second to the right of the person who has HTC) Nimish does not like Micromax. Nimai faces the centre)

1). Who among the following has the mobile of Moto?
a)    Nipun
b)    Niraj
c)    Nirav
d)    Ninad
e)    None of these

2). Who among the following sits third to the right of the one who has the mobile of LeEco?
a)    Nirad
b)    Nipun
c)    Niraj
d)    Nimai
e)    None of these

3). Who among the following sits third to the left of Nirav?
a)    Ninad
b)    Nimish
c)    Niraj
d)    Nipun
e)    None of these

4). Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)    Niraj, Nimish
b)    Ninad, Nirad
c)    Nimai, Nipun
d)    Nipun, Nirad
e)    Ninad, Nirav

5). Who among the following sits opposite to Nirad?
a)    The one who has Lenovo
b)    The one who has Xiaomi
c)    The one who has HTC
d)    The one who has Moto
e)    None of these

6). Statement: B > D < T ≥ V = M ≥ X > Z
Conclusions:
I. T > X
II. T = X
III. T ≥ Z
IV.M > T

a)    None follows
b)    Only III follows
c)    Only IV follows
d)    Only either I or II follows
e)    None of these

7). Statement: A ≥ R > S = Y < W < V
Conclusions:
I. A > Y
II. W > R
III. V > S
IV. Y ≤ A

a)    Only I and III follows
b)    Only I and IV follows
c)    Only II and III follows
d)    Only I, II and IV follows
e)    None of these

8). Statements: O ≤ U < L, P ≥ I < C = L
Conclusions:
I. U > I
II. C > O
III. L > I
IV. P > O

a)    Only I and II follows
b)    Only I, II and III follows
c)    Only II and III follows
d)    Only II, III and IV follows
e)    None of these

9). Statements: A > F ≥ G, D < H = G
Conclusions:
I. A ≥ H
II. F ≥ D
III. D ≥ G
IV. A = D

a)    None follows
b)    Only I follows
c)    Only II follows
d)    Only III follows
e)    Only IV follows

10). Statement: R ≥ U > F = E ≥ X > Z
Conclusions:
I. R > E
II. U > X
III. F >  Z
IV. R > Z

a)    Only I, II and III follows
b)    Only II, III and IV follows
c)    Only I, III and IV follows
d)    All I, II, III and IV follows
e)    None of these


Answers:
1)a   2)b   3)c   4)d   5)c   6)d   7)a   8)c   9)a   10)d 

Explanation:

Directions (Q. 1-5):


6). B > D < T ≥ V = M ≥ X > Z
T > X
T = X
T ≥ Z
M > T
Either I or II follows.
Answer: d)

7). A ≥ R > S = Y < W < V
A > Y follows
W > R not follows
V > S follows
Y ≤ A not follows
Answer: a)

8). O ≤ U < L, P ≥ I < C = L
U > I not follows
C > O follows
L > I follows
P > O not follows
Answer: c)

9). A > F ≥ G, D < H = G
A ≥ H
F ≥ D
D ≥ G
A = D
None follows
Answer: a)

10). R ≥ U > F = E ≥ X > Z
R > E
U > X
F > Z
R > Z
All follows

Answer: d)



 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">