1 Sep 2016

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions  Set-1:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully to answer the given questions:

A man has six sons A, B, C, D, E and F, who stay in four metro cities. They work in different companies, viz Infosys, Twitter, Tata, Google, Walmart and Facebook but not necessarily in the same order. D stays in Mumbai and works with Google. Those who stay in Kolkata work with Twitter and Walmart. One of the two Mumbaiars works with Facebook. The one who works with Infosys lives in Chennai. F does not live in Chennai. A works with Tata. B works with Twitter. E works with Walmart.

1). Who among the following works with Infosys?
a)   A
b)   C
c)   D
d)   E
e)   None of these

2). Which of the following pairs lives in Kolkata?
a)   DE
b)   FD
c)   BE
d)   CA
e)   None of these

3).  F works with which of the following companies?
a)   Walmart
b)   Facebook
c)   Tata
d)   Can’t be determined
e)   None of these

4).  In which of the following metros does C live?
a)   Delhi
b)   Chennai
c)   Kolkata
d)   Can’t be determined
e)   None of these

5). Which of the following combinations is true?
a)   B – Mumbai – Walmart
b)   F – Kolkata – Walmart
c)   E – Delhi – Facebook
d)   C – Chennai – Infosys
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully to answer the given questions:
Seven participants F, B, G, A, D, C and E from seven different states, viz Rajasthan, Karnataka, Tripura, Assam, Punjab, Chhattisgarh and Gujarat, but not necessarily in the same order, participate in a dance competition. All of them perform seven different folk dances, viz Bagurumba, Sammi, Panthi, Garba, Hojagiri, Kalbelia and Yakshagana, but not necessarily in the same order.
The one who performs Panthi does not belong to Punjab. B is from Tripura and does not perform Garba. The one who is from Assam performs Bagurumba. The one who is from Karnataka performs neither Garba nor Hojagiri. F is from Gujarat. D is from Rajasthan and performs Kalbelia dance. G performs Yakshagana but he is neither from Chhattisgarh nor from Punjab. A performs Sammi and E performs Panthi.
                             
6). Who performs Garba?
a)  
b)   E  
c)  
d)   F  
e)   None of these

7). Which of the following combinations is correct?
a)   Rajasthan – Sammi   
b)   Punjab – Kalbelia
c)   Chhattisgarh– Panthi 
d)   Chhattisgarh– Kalbelia
e)   None of these

8). B performs which of the following folk dances?
a)   Panthi    
b)   Bagurumba      
c)   Hojagiri
d)   Sammi   
e)   None of these

9). Who is from Karnataka?
a)  
b)  
c)   E
d)   Cannot be determined
e)   None of these

10). C is from which state?
a)   Rajasthan        
b)   Karnataka        
c)   Chhattisgarh
d)   Assam   
e)   None of these

Answers:

1)b   2)c   3)b   4)b   5)d   6)d   7)c   8)c   9)b   10)d

Explanations:
Directions (Q. 1-5):

Directions (Q. 6-10):



 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">